Hur diagnostiseras bröstcancer?

2020-02-29
1 min läsning

Hur diagnostiseras bröstcancer?

Minusrelateradesidor

Magnetisk resonanstomografi kan användas för att diagnostisera bröstcancer.

Läkare använder ofta ytterligare test för att hitta eller diagnostisera bröstcancer. De kan hänvisa kvinnor till en bröstspecialist eller en kirurg. Det betyder inte att hon har cancer eller att hon behöver operation. Dessa läkare är experter på att diagnostisera bröstproblem.

  • Bröst ultraljud. En maskin som använder ljudvågor för att göra detaljerade bilder, kallade sonogram, av områden inuti bröstet .
  • Diagnostiskt mammografi. Om du har problem i bröstet, såsom klumpar, eller om ett område av bröstet ser onormalt ut på ett screeningmammografi, kan läkare få dig att få ett diagnostiskt mammografi . Detta är en mer detaljerad röntgen av bröstet.
  • Magnetisk resonanstomografi (MRT). En sorts kroppsskanning som använder en magnet kopplad till en dator . MR-skanningen kommer att göra detaljerade bilder av områden inuti bröstet.
  • Biopsi. Detta är ett test som tar bort vävnad eller vätska från bröstet som ska ses på under ett mikroskop och göra fler tester . Det finns olika typer av biopsier (till exempel finnålaspiration, kärnbiopsi eller öppen biopsi).

Staging

Om bröstcancer diagnostiseras görs andra tester för att ta reda på om cancerceller har spridit sig inom bröstet eller till andra delar av kroppen. Denna process kallas staging. Oavsett om cancer är bara i bröstet, finns i lymfkörtlar under armen, eller har spridit sig utanför bröstet bestämmer ditt stadium av bröstcancer . Typ och stadium av bröstcancer berättar för läkare vilken typ av behandling du behöver. För mer information, besök stadier av bröstcancer.

Senaste av Blog

Don't Miss

Wilms tumör (njurcancer hos barn) – symtom, utredning och behandling

Allt om Wilms tumör Njurcancer hos barn Wilms tumör är