Hur behandlas prostatacancer?

2 min läsning

Hur behandlas prostatacancer?

Minus

Prostatacancerpatienter kan behandlas med strålbehandling.

Olika typer av behandling finns tillgängliga för prostatacancer. Du och din läkare bestämmer vilken behandling som passar dig. Några vanliga behandlingar är

 • aktiv övervakning. Övervaka prostatacancer noggrant genom att utföra prostataspecifikt antigen (PSA) och digital rektal tentamen (DRE) tester och prostata biopsier regelbundet, och behandla cancer endast om den växer eller orsakar symtom .
 • Kirurgi. En prostatektomi är en operation där läkare tar bort prostata . Radikal prostatektomi avlägsnar prostata såväl som den omgivande vävnaden.
 • Strålningsterapi. Använda högenergistrålar (liknar röntgenstrålar) för att döda cancer . Det finns två typer av strålbehandling,
  • extern strålbehandling. En maskin utanför kroppen leder strålning mot cancercellerna .
  • Intern strålbehandling (brachyterapi). Radioaktiva frön eller pellets placeras kirurgiskt i eller nära cancern för att förstöra cancercellerna .

Andra terapier som används vid behandling av prostatacancer som fortfarande är under utredning inkluderar

 • kryoterapi. Placera en speciell sond inuti eller nära prostatacancer för att frysa och döda cancercellerna .
 • Kemoterapi. Använda speciella droger för att krympa eller döda cancern . Läkemedlen kan vara piller du tar eller läkemedel som ges genom dina ådror, eller ibland båda.
 • Biologisk terapi. Fungerar med kroppens immunsystem för att hjälpa den att bekämpa cancer eller för att kontrollera biverkningar från andra cancerbehandlingar . Biverkningar är hur din kropp reagerar på droger eller andra behandlingar.
 • Högintensiv fokuserad ultraljud. Denna terapi riktar högenergiljudvågor (ultraljud) mot cancer för att döda cancerceller .
 • Hormonbehandling. Blockerar cancerceller från att få de hormoner de behöver för att växa .

För mer information, besök National Cancer Institute s Prostatacancer Treatment Option Översikt. Denna webbplats kan också hjälpa dig att hitta en läkare eller behandlingsanläggningsom fungerar i cancervård. Besök Facing Framåt: Life After Cancer Treatmentför mer information om behandling och länkar som kan hjälpa till med behandlingsval.

Kliniska prövningar

Kliniska prövningar använder nya behandlingsalternativ för att se om de är säkra och effektiva. Om du har cancer, kanske du vill delta. Besök webbplatserna nedan för mer information.

 • NIH kliniska forskningsförsök och du(National Institutes of Health)
 • Lär dig om kliniska prövningar(National Cancer Institute)
 • Sök efter kliniska prövningar(National Cancer Institute) Institute)
 • ClinicalTrials.gov(National Institutes of Health)

Kompletterande och alternativ medicin

Kompletterande och alternativ medicin är läkemedel och hälsopraxis som inte är vanliga cancerbehandlingar. Kompletterande medicin används förutom standardbehandlingar, och alternativ medicin används istället för standardbehandlingar. Meditation, yoga och kosttillskott som vitaminer och örter är några exempel.

Många typer av kompletterande och alternativ medicin har inte testats vetenskapligt och kanske inte är säkra. Tala med din läkare om risker och fördelar innan du påbörjar någon form av kompletterande eller alternativ medicin.

Vilken behandling är Rätt för mig?

Att välja den behandling som passar dig kan vara svårt. Tala med din cancerläkare om behandlingsalternativ för din typ och stadium av cancer. Din läkare kan förklara riskerna och fördelarna med varje behandling och deras biverkningar. Biverkningar är hur din kropp reagerar på droger eller andra behandlingar.

Ibland får folk en åsikt från mer än en cancerläkare. Detta kallas en ”andra åsikt”. Att få en andra åsiktkan hjälpa dig att välja den behandling som är rätt för dig.

Senaste av Blog