Hur behandlas livmodercancer?

2 min läsning

Hur behandlas livmodercancer?

Minus

livmodercancer behandlas på flera sätt. Det beror på vilken typ av livmodercancer och hur långt det har spridit sig. Behandlingar inkluderar kirurgi, kemoterapi och/eller strålning.

Om din läkare säger att du har livmodercancer, be att bli hänvisad till en gynekologisk onkolog– en läkare som har utbildats för att behandla cancer som denna. Denna läkare kommer att arbeta med dig för att skapa en behandlingsplan.

Typer av behandling

livmodercancer behandlas på flera sätt. Det beror på vilken typ av livmodercancer och hur långt det har spridit sig. Behandlingar inkluderar kirurgi, kemoterapi och/eller strålning.

 • Kirurgi: Läkare tar bort cancervävnad i en operation.
 • Strålning: Användning av högenergistrålar (liknar röntgenstrålar) för att döda cancern.
 • Hormonbehandling: Hormonbehandling avlägsnar hormoner eller blockerar deras verkan och stoppar cancerceller från att växa. Hormoner är ämnen som tillverkas av körtlar i kroppen och cirkuleras i blodet.
 • Kemoterapi: Användning av speciella läkemedel för att krympa eller döda cancern. Läkemedlen kan vara piller du tar eller läkemedel som ges i dina ådror, eller ibland båda.

Olika behandlingar kan tillhandahållas av olika läkare i ditt medicinska team.

 • Gynekologiska onkologer är läkare som har utbildats för att behandla cancer i kvinnans reproduktionssystem.
 • Kirurger är läkare som utför operationer.
 • Medicinska onkologer är läkare som behandlar cancer med medicin.
 • Strålningonkologer är läkare som behandlar cancer med strålning.

Besök National Cancer Institute för mer information om behandlingar för de vanligaste typerna av livmodercancer: endometriecanceroch livmoder sarkom.

Kliniska prövningar

Kliniska prövningar använder nya behandlingsalternativ för att se om de är säkra och effektiva. Om du har cancer, kanske du vill delta. Besök webbplatserna nedan för mer information.

 • NIH kliniska forskningsförsök och du(National Institutes of Health)
 • Lär dig om kliniska prövningar(National Cancer Institute)
 • Sök efter kliniska prövningar(National Cancer Institute) Institute)
 • ClinicalTrials.gov(National Institutes of Health)

Kompletterande och alternativ medicin

Kompletterande och alternativ medicin är läkemedel och hälsopraxis som inte är vanliga cancerbehandlingar. Kompletterande medicin används förutom standardbehandlingar, och alternativ medicin används istället för standardbehandlingar. Meditation, yoga och kosttillskott som vitaminer och örter är några exempel.

Många typer av kompletterande och alternativ medicin har inte testats vetenskapligt och kanske inte är säkra. Tala med din läkare om risker och fördelar innan du påbörjar någon form av kompletterande eller alternativ medicin.

Vilken behandling är Rätt för mig?

Att välja den behandling som passar dig kan vara svårt. Tala med din cancerläkare om behandlingsalternativ för din typ och stadium av cancer. Din läkare kan förklara riskerna och fördelarna med varje behandling och deras biverkningar. Biverkningar är hur din kropp reagerar på droger eller andra behandlingar.

Ibland får folk en åsikt från mer än en cancerläkare. Detta kallas en ”andra åsikt”. Att få en andra åsiktkan hjälpa dig att välja den behandling som är rätt för dig.

Senaste av Blog