Hur behandlas bröstcancer?

2 min läsning

Hur behandlas bröstcancer?

Minus

Bröstcancer behandlas på flera sätt. Det beror på vilken typ av bröstcancer och hur långt det har spridit sig.

Bröstcancer behandlas på flera sätt. Det beror på vilken typ av bröstcancer och hur långt det har spridit sig. Personer med bröstcancer får ofta mer än en typ av behandling.

  • Kirurgi. En operation där läkare skär ut cancervävnad .
  • Kemoterapi. Använda speciella läkemedel för att krympa eller döda cancercellerna . Läkemedlen kan vara piller du tar eller läkemedel som ges i dina ådror, eller ibland båda.
  • Hormonbehandling. Blockerar cancerceller från att få de hormoner de behöver för att växa .
  • Biologisk terapi. Fungerar med kroppens immunsystem för att hjälpa den att bekämpa cancerceller eller för att kontrollera biverkningar från andra cancerbehandlingar .
  • Strålningsterapi. Använda högenergistrålar (liknar röntgenstrålar) för att döda cancercellerna .

Läkare från olika specialiteter arbetar ofta tillsammans för att behandla bröstcancer. Kirurger är läkare som utför operationer. Medicinska onkologer är läkare som behandlar cancer med medicin. Strålningonkologer är läkare som behandlar cancer med strålning.

För mer information, besök National Cancer Institutets bröstcancerbehandling Option Översikt. Den här webbplatsen kan också hjälpa dig att hitta hälso- och sjukvårdstjänster.

Kliniska prövningar

Kliniska prövningar använder nya behandlingsalternativ för att se om de är säkra och effektiva. Om du har cancer, kanske du vill delta. Besök webbplatserna nedan för mer information.

  • NIH kliniska forskningsförsök och du(National Institutes of Health)
  • Lär dig om kliniska prövningar(National Cancer Institute)
  • Sök efter kliniska prövningar(National Cancer Institute) Institute)
  • ClinicalTrials.gov(National Institutes of Health)

Kompletterande och alternativ medicin

Kompletterande och alternativ medicin är läkemedel och hälsopraxis som inte är vanliga cancerbehandlingar. Kompletterande medicin används förutom standardbehandlingar, och alternativ medicin används istället för standardbehandlingar. Meditation, yoga och kosttillskott som vitaminer och örter är några exempel.

Många typer av kompletterande och alternativ medicin har inte testats vetenskapligt och kanske inte är säkra. Tala med din läkare om risker och fördelar innan du påbörjar någon form av kompletterande eller alternativ medicin.

Vilken behandling är Rätt för mig?

Att välja den behandling som passar dig kan vara svårt. Tala med din cancerläkare om behandlingsalternativ för din typ och stadium av cancer. Din läkare kan förklara riskerna och fördelarna med varje behandling och deras biverkningar. Biverkningar är hur din kropp reagerar på droger eller andra behandlingar.

Ibland får folk en åsikt från mer än en cancerläkare. Detta kallas en ”andra åsikt”. Att få en andra åsiktkan hjälpa dig att välja den behandling som är rätt för dig. Mer information

  • Vanliga frågor om lymfödemexterna ikon(Lymfatisk utbildning och forskningsnätverk)

Senaste av Blog