Hudtaggar, hudflikar: orsaker, utredning, egenvård, behandling

2020-03-02
1 min läsning

Hudflikar

Hudflikar är utväxter av bindväv och blodkärl som sticker ut från huden. De är helt ofarliga och behöver inte behandlas. Vissa kan dock uppleva dem som obehagliga och fula. Då kan man överväga att ta bort dem. 

Hudflik i armhålan, ca 8 mm stor. Källa: Wikimedia commons

Vad är en hudflik?

Hudflikar, skin tags, kroppar eller flikar är ett vanligt fenomen där man får utväxter på huden som brukar var mellan några millimeter stora till några centimeter. De brukar sticka ut med en smal rot och sedan ha en störa klase. Ofta brukar de komma på platser där huden veckar sig såsom armhålor, ljumsken och under brösten. Man vet inte riktigt varför man får hudflikar men vi vet att de är helt ofarliga.

Söka vård för hudflik?

Man behöver inte söka vård för en hudflik. Om du är osäker på om det är en hudflik så kan du uppsöka vårdcentralen. Men detta är oftast inte nödvändigt. Om hudfliken sitter på en opraktisk plats eller upplevs som ful så kan man antingen ta bort den själv hemma eller uppsöker man en privat vårdgivare som kan ta bort den. 

Egen borttagning av hudflik

Det är möjligt att själv bli av med en hudflik genom att strypa blodförsörjningen till den. detta kan göras på flera olika sätt. Man kan ta ett tunt fiskesnöre och knyta det tight runt basen av hudfliken och låta snöret sitta på till hudfliken fallet bort av sig själv. Man kan också snurra på hudfliken och hållan den snurrad i 5-10 min och sedan faller den av efter några dagar. 

Borttagning på klinik

Om man vill försäkra sig om att det faktiskt är en hudflik och att behandlingen blir perfekt så kan man uppsöka en privat klinik. Här får man betala ur egen ficka. Behandlingen kan utföras på flera sätt men laser, kirurgi och frysbehandling tillhör de vanligaste.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Xeroderma Pigmentosum – en ovanlig genetisk hudsjukdom

Allt om Xeroderma Pigmentosum Xeroderma Pigmentosum (XP) är en ovanlig,