Hudcancer (icke-melanom)

5 min läsning

Hudcancer (icke-melanom)

Innehåll

 1. Översikt
 2. Orsaker
 3. Diagnos
 4. Behandling

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i världen. Icke-melanom hudcancer avser en grupp cancerformer som långsamt utvecklas i de övre skikten av huden.

Termen icke-melanom skiljer dessa vanligaste typer av hudcancer från den mindre vanliga hudcancer som kallas melanom, vilket kan vara allvarligare.

I Sverige diagnostiseras cirka 147 000 nya fall av icke-melanom hudcancer varje år. Det drabbar fler män än kvinnor och är vanligare hos äldre.

Symptom på icke- melanomcancer

Det

första tecknet på icke- melanom hudcancer är vanligtvis utseendet på en klump eller missfärgat plåster på huden som kvarstår efter några veckor och långsamt fortskrider över månader eller ibland år. Detta är cancer, eller tumören.

Kredit:

DR P. MARAZZI/Science FOTO Library

I de flesta fall är cancerklumpar röda och fasta och ibland förvandlas till sår, medan cancerplåster är vanligtvis platta och fjällande.

Icke-melanom hudcancer utvecklas oftast på hudområden som regelbundet utsätts för solen, såsom ansikte, öron, händer, axlar, övre bröst och rygg.

När ska du få läkarvård

Se en läkare om du har någon hudabnormitet, såsom en klump, sår, skador eller missfärgning av huden som inte har läkt efter 4 veckor. Även om det är osannolikt att vara hudcancer, är det bäst att få det kontrollerat.

Typer av icke-melanom hudcancer

Icke-melanom hudcancer utvecklas vanligtvis i det yttersta lagret av hud (epidermis) och är ofta uppkallad efter den typ av hudcell från vilken de utvecklas.

De två vanligaste typerna av icke-melanom hudcancer är:

 • basalcellscancer (BCC), även känd som ett gnagarsår, börjar i cellerna som kantar botten av epidermis och står för cirka 75 av 100 hudcancer
 • skivepitelcancer (SCC) börjar i cellerna som kantar toppen av epidermis och står för cirka 20 i varje 100 hudcancer

Basalcellscancer

Basalcellscancer (BCC) uppträder vanligen som en liten, glänsande rosa eller pärlvit klump med ett genomskinligt eller vaxartat utseende. Det kan också se ut som en röd, fjällande patch.

Det finns ibland några bruna eller svarta pigment i plåstret..

Klumpen blir långsamt större och kan bli knaprig, blöda eller utvecklas till ett smärtfritt sår.

Basalcellscancer sprids vanligtvis inte till andra delar av kroppen. Det finns en liten risk (upp till 5%) för skivepitelcancer som sprider sig till andra delar av kroppen, vanligtvis lymfkörtlarna (små körtlar som finns i hela kroppen).

Skivepitelcancer skivepitelcancer

(SCC) visas som en fast rosa klump med en grov eller krossad yta. Det kan finnas mycket ytskala och ibland till och med ett taggigt horn som sticker upp från ytan.

Klumpen känns ofta öm när den berörs, blöder lätt och kan utvecklas till ett sår.

För både SCC och BCC kan det ibland förekomma betydande hudskador om tumören inte behandlas.

Bowens sjukdom

Bowens sjukdom är en precancerös form av skivepitelcancer SCC som ibland kallas skivepitelcancer in situ. Det utvecklas långsamt och behandlas lätt.

Huvudskylten är en röd, skalig lapp på huden som kan klia. Det påverkar oftast äldre kvinnor och finns ofta på underbenet. Det kan dock förekomma på något område av huden.

Även om inte klassas som icke-melanom hudcancer, Bowens sjukdom kan ibland utvecklas till SCC om den lämnas obehandlad.

Aktiniska keratoser

Aktiniska keratoser, även känd som solkeratoser, är torra, fjällande hudfläckar orsakade av skador från år av solexponering.

Plåstren kan vara rosa, röda eller bruna och kan variera i storlek från några millimeter till några centimeter över.

Den drabbade huden kan ibland bli mycket tjock, och ibland kan fläckarna se ut som små horn eller spikar.

Liksom Bowens sjukdom klassificeras inte aktinisk keratos som icke-melanom hudcancer, men risken är liten att plåstren kan utvecklas till skivepitelcancer (SCC) om de inte behandlas.

Vad orsakar icke-melanom hudcancer?

Överexponering för ultraviolett (UV) ljus är den främsta orsaken till icke-melanom hudcancer. UV-ljus kommer från solen, liksom från konstgjorda solstolar och sollampor.

Andra riskfaktorer som kan öka dina chanser att utveckla icke-melanom hudcancer inkluderar:

 • en tidigare icke-melanom hudcancer
 • en familjehistoria av hudcancer
 • blek hud som bränner lätt
 • ett stort antal mol eller fräknar
 • tar medicin som undertrycker ditt immunförsvar
 • ett samexisterande medicinskt tillstånd som undertrycker ditt immunförsvar

Diagnostisera icke- melanom hudcancer

A GP kan undersöka din hud för tecken på hudcancer. De kan hänvisa dig till en hudspecialist (hudläkare) eller en specialist plastikkirurg om de är osäkra eller misstänker hudcancer.

Du kommer att ha en brådskande remiss (inom 2 veckor) om du har skivepitelcancer hudcancer.

Basalcellscancer behöver vanligtvis inte en brådskande remiss, men du bör fortfarande se en specialist inom 18 veckor.

Läs mer om SKR väntetider

Specialisten kommer att undersöka din hud och kan göra en biopsi för att bekräfta en diagnos av hudcancer.

En biopsi är ett förfarande där en del av den drabbade huden avlägsnas så att den kan undersökas.

Behandling av icke-melanom hudcancer

Kirurgi är den huvudsakliga behandlingen för icke-melanom hudcancer. Det handlar om att ta bort cancertumören och en del av den omgivande huden.

Andra behandlingar för icke-melanom hudcancer inkluderar frysning (kryoterapi), anti-cancer krämer, strålbehandling och en form av ljusbehandling som kallas fotodynamisk terapi (PDT).

Behandlingen som används beror på typ, storlek och placering av den icke-melanom hudcancer du har.

Behandling av icke-melanom hudcancer är oftast framgångsrik eftersom, till skillnad från de flesta andra typer av cancer, det finns en betydligt lägre risk att cancern kommer att spridas till andra delar av kroppen.

Basalcellscancer (BCC) sprids vanligtvis inte till andra delar av kroppen. Det finns en liten risk (upp till 5%) för skivepitelcancer (SCC) att sprida sig till andra delar av kroppen, vanligtvis lymfkörtlarna (små körtlar som finns i hela kroppen).

Men för både BCC och SCC kan det ibland förekomma betydande hudskador om tumören inte behandlas.

Minst 9 av 10 icke-melanom hudcancerfall är framgångsrikt botade.

Komplikationer

Om du har haft icke-melanom hudcancer i det förflutna, finns det en chans att tillståndet kan återvända.

Risken för att icke-melanom hudcancer återvänder ökar om din tidigare cancer var stor i storlek och hög kvalitet (svår).

Om din cancergrupp känner att det finns en betydande risk för att icke-melanom hudcancer återvänder, behöver du förmodligen regelbundna kontroller för att övervaka din hälsa.

Det är också viktigt att vara medveten om att om du har haft en icke-melanom hudcancer, din risk att utveckla en annan i framtiden ökar eftersom dessa cancerformer ofta är flera.

Det betyder att det är viktigt att du regelbundet undersöker din hud för att söka efter nya tumörer.

Förebyggande av icke-melanom hudcancer

Icke-melanom hudcancer är inte alltid förebyggbar, men du kan minska din chans att utveckla den genom att undvika överexponering för UV-ljus.

Du kan skydda dig mot solbränna genom att använda solskyddsmedel med hög faktor, klä sig förnuftigt i solen och begränsa den tid du spenderar i solen under den hetaste delen av dagen.

Solstolar och sollampor bör också undvikas.

Att regelbundet kontrollera din hud efter tecken på hudcancer kan leda till en tidig diagnos och öka din chans till framgångsrik behandling.

Läs mer om solskyddsmedel och solsäkerhet

Sidan recenserade senast: 6 januari 2020
Nästa uppdatering: 6 januari 2023

 • Nästa: Orsakar

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!