Hudbristningar

2 min läsning
hudbristningar sträckmärken viktnedgång
hudbristningar sträckmärken viktnedgång

Hudbristningar

Hudbristningar är mycket vanliga. De är ofarliga och blir ofta mindre synliga med tiden. Hudbristningar är strimmor eller streck i huden som uppstår när huden inte riktigt hinner anpassa sig till att kroppen växer. Vissa utvecklar bristningar när de är i puberteten. Hudbristningar kan vara olika långa, även färgen kan skifta mellan mörkröda, lila eller bruna, i vissa fall kan de även vara ljusare än huden omkring.

Det medicinska uttrycket för hudbristningar är striae distensae och på engelska kallas det för stretchmarks. När hudbristningar är nytillkomna är de oftast röda eller rödvioletta och kallas då striae rubra, när bristningarna förlorar sig färg och blir till vital linjer så kallas de för striae alba. Hudbristningar drabbas vanligtvis höfter, bröst, överarmar, skuldror, buk, rygg och skinkor.

Hur uppstår hudbristningar?

Hudbristningar uppstår när huden sträcks ut snabbare än den hinner växa till sig för att anpassa sig till den nya volymsökningen. Det kan antingen vara muskler, fett eller annan vävnad som leder till att kroppen expanderar i storlek. Det ses vanligtvis hos ungdomar eftersom de växer snabbt under puberteten. Även bodybuilders, överviktiga och gravida kan utveckla hudbristningar.

Upprepade injektioner med läkemedlet kortison kan också bidra till utvecklingen av bristningar. På samma sätt kan sällsynta sjukdomar som orsakar ökad utsöndring av kortison i kroppen orsaka hudbristningar (Cushings syndrom) men då ses även andra symtom.

Behandling

Kortison är ett antiinflammatoriskt läkemedel som kroppen själv tillverkar och utsöndrar från binjurarna. Kortisonsalvor och krämer används vid ett flertal sjukdomar och bidrar till att dämpa inflammationen vid flera hudsjukdomar. Kortison är en medicin som behöver användas precis som rekommenderat av din läkare. Du behöver applicera korrekt mängd och fasa ut medicinen långsamt för att förhindra återkomst av din hudsjukdom. Om du applicerar korrekt mängd kortison så är risken för biverkningar som hudbristningar låg.

I vissa undersökningar har man använt olja och massage för att behandla bristningarna men detta har knappt haft någon effekt. Det finns i dagsläget väldigt få och bara ineffektiva behandlingar mot bristningar. Vissa har prövat retinoidhaltiga krämer (vitamin-A).

Flera studier har prövat olika former av laserbehandling men även dessa har haft begränsad framgång. Däremot är långtidsprognosen god för hudbristningar, förändringarna brukar oftast återgå och blir knappt synliga i de flesta fallen bara men det tar lång tid. Hudläkare rekommenderar att du skyddar dina nya hudbristningar mot solen om du vill undvika att de blir röda eller ljusare.

Framtida behandlingar

I framtiden kommer hudbristningar troligtvis att behandlas med laser av olika former. Modern behandling kommer även inkludera mediciner som påskynda bindvävens läkning, sårläkning och minskar inflammationen som uppstår vid hudbristningar.

Om du utvecklar hudbristningar

Det är inte alltid möjligt att förhindra uppkomsten av hudbristningar. Det bästa sättet att minska din chans att utveckla dem är att upprätthålla en hälsosam vikt. Många krämer hävdar att de förhindrar, minska eller ta bort hudbristningar. Men det finns väldigt lite bevis för dessa behandlingar. Det finns vissa behandlingar som kan hjälpa till att få streckmärken att se lite bättre ut, men du kommer inte att bli av med dem.

Dessa behandlingar inkluderar:

  • Retinoida (ofta kallad tretinoin) krämer eller hyaluronsyra – dessa kan hjälpa om de används på nya hudbristningar, men du bör inte använda retinoida krämer om du är gravid
  • Ljus eller laser behandlingar
  • Microdermabrasion, som tar bort ett tunt lager av hud

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!