HPV och Män – Faktablad

5 min läsning

HPV och Män – Faktablad

Nästan alla sexuellt aktiva människor kommer att få humant papillomvirus (HPV) någon gång i sitt liv om de inte får HPV-vaccinet. Även om de flesta HPV-infektioner försvinner på egen hand utan att orsaka problem, kan HPV orsaka genitala vårtor eller cancer. Att vaccineras mot HPV kan bidra till att förebygga dessa hälsoproblem.

Vad är HPV?

HPV är ett mycket vanligt virus som kan spridas från en person till en annan person genom analt, vaginalt eller oralt sex, eller genom annan nära beröring av hud mot hud under sexuell aktivitet. 79 miljoner amerikaner, de flesta i deras sena tonåringar och tidiga 20-talet, är infekterade med HPV. Nästan alla sexuellt aktiva människor som inte får HPV-vaccinet smittas med HPV någon gång i livet. Det är viktigt att förstå att få HPV inte är samma sak som att få HIV eller HSV (herpes).

Hur får män HPV?

Du kan få HPV genom att ha sex med någon som är infekterad med HPV. Denna sjukdom sprids lätt under anal eller vaginal sex, och den kan också spridas genom oral sex eller annan nära hud-till-hud beröring under sex. HPV kan spridas även när en smittad person inte har några synliga tecken eller symtom.

Kommer HPV att orsaka hälsoproblem för mig?

De flesta HPV-infektioner försvinner på egen hand och orsakar inga hälsoproblem. Men om en infektion inte går bort är det möjligt att utveckla HPV-symtom månader eller år efter att ha blivit smittade. Detta gör det svårt att veta exakt när du blev smittad. Varaktig HPV-infektion kan orsaka genitala vårtor eller vissa typer av cancer. Det är inte känt varför vissa människor utvecklar hälsoproblem från HPV och andra inte.

Vad är symtomen på HPV?

De flesta män som får HPV utvecklar aldrig symtom och infektionen går vanligtvis bort helt av sig själv. Men om HPV inte går bort kan det orsaka genitala vårtor eller vissa typer av cancer.

Kontakta din vårdgivare om du har frågor om något nytt eller ovanligt som vårtor eller ovanliga utväxter, klumpar eller sår på din penis, pung, anus, mun eller svalg.

Vilka är symtomen på könsvårtor?

Genitala vårtor uppträder vanligtvis som en liten bump eller grupp av stötar i könsorganet runt penis eller anus. Dessa vårtor kan vara små eller stora, upphöjda eller platta, eller formade som en blomkål. Vartorna kan försvinna, eller förbli desamma, eller växa i storlek eller antal. Vanligtvis kan en vårdgivare diagnostisera könsvårtor helt enkelt genom att titta på dem. Genitala vårtor kan komma tillbaka, även efter behandling. De typer av HPV som orsakar vårtor orsakar inte cancer.

Kan HPV orsaka cancer?

Ja, ja. HPV i sig är inte cancer men det kan orsaka förändringar i kroppen som leder till cancer. HPV-infektioner försvinner vanligtvis av sig själva, men när de inte gör det kan de orsaka att vissa typer av cancer utvecklas. Dessa inkluderar livmoderhalscancer hos kvinnor, peniscancer hos män och analcancer hos både kvinnor och män. HPV kan också orsaka cancer i baksidan av halsen, inklusive basen av tungan och tonsillerna (kallad orofaryngeal cancer). Alla dessa cancerformer orsakas av HPV-infektioner som inte gick bort. Cancer utvecklas mycket långsamt och kan inte diagnostiseras förrän år, eller till och med årtionden, efter att en person först blir smittad med HPV. För närvarande finns det inget sätt att veta vem som bara kommer att ha en tillfällig HPV-infektion, och vem kommer att utveckla cancer efter att ha fått HPV.

Hur vanligt är HPV-relaterade cancerformer hos män?

Även om HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen, är HPV-relaterade cancerformer inte vanliga hos män.

Vissa män är mer benägna att utveckla HPV-relaterade cancerformer:

  • Män med svagt immunsystem (inklusive de med HIV) som blir infekterade med HPV är mer benägna att utveckla HPV-relaterade hälsoproblem.
  • Män som får analsex är mer benägna att få anal HPV och utveckla analcancer.

Kan jag testas för HPV?

Nej, det finns för närvarande inget godkänt test för HPV hos män.

Rutintestning (även kallad screening) för att kontrollera om HPV eller HPV-relaterad sjukdom föreligger innan det finns tecken eller symptom, rekommenderas inte av Riktlinjer för anal-, penis- eller halscancer hos män i Sverige. Vissa vårdgivare erbjuder dock anal Pap-test till män som kan ha ökad risk för analcancer, inklusive män med HIV eller män som får analsex. Om du har symtom och är orolig för cancer, se vårdgivare.

Kan jag få behandling för HPV eller hälsoproblem orsakade av HPV?

Det finns ingen specifik behandling för HPV, men det finns behandlingar för hälsoproblem orsakade av HPV. Genitala vårtor kan behandlas av din vårdgivare eller med receptbelagda läkemedel. HPV-relaterade cancerformer är mer behandlingsbara när de diagnostiseras och behandlas snabbt. För mer information, besök www. cancer. org.

Hur kan jag minska min chans att få HPV?

Det finns två steg du kan ta för att minska dina chanser att få HPV och HPV-relaterade sjukdomar:

  • Få vaccinerade. HPV-vaccinet är säkert och effektivt. Det kan skydda män mot vårtor och vissa cancerformer orsakade av HPV. Helst bör du vaccineras innan du har sex (se nedan för de rekommenderade åldersgrupperna). Det rekommenderas HPV-vaccination vid 11 eller 12 års ålder (eller kan börja vid 9 års ålder) och för alla till och med 26 års ålder, om de inte redan vaccinerats. För mer information om rekommendationerna, se https://www. cdc. gov/vacciner/vpd/hpv/public/index. html
  • Använd kondomer på rätt sätt varje gång du har sex. Detta kan minska dina chanser att få alla STI, inklusive HPV. HPV kan dock infektera områden som inte täcks av kondom, så kondomer kanske inte ger fullt skydd mot att få HPV.

Kan jag få HPV-vaccinet?

I USA rekommenderas HPV-vaccination för:

  • Preteens vid 11 eller 12 års ålder (eller kan börja vid 9 års ålder)
  • Alla genom 26 år, om de inte redan vaccinerats.

Vaccination rekommenderas inte för alla äldre än 26 år. Vissa män i åldern 27 till 45 år som inte redan är vaccinerade kan dock besluta att få HPV-vaccinet efter att ha talat med sin vårdgivare om risken för nya HPV-infektioner och eventuella fördelar med vaccination. HPV-vaccination i detta åldersintervall ger mindre nytta. De flesta sexuellt aktiva vuxna har redan exponerats för HPV, men inte nödvändigtvis alla HPV- typer som vaccineras..

I alla åldrar är en ny sexpartner en riskfaktor för att få en ny HPV-infektion. Människor som redan befinner sig i ett långsiktigt ömsesidigt monogamt förhållande kommer inte sannolikt att få en ny HPV-infektion.

Vad betyder HPV för mig eller min sexpartners hälsa?

Kontakta vårdgivaren om du har frågor om något nytt eller ovanligt (såsom vårtor, tillväxt, klumpar eller sår) på egen hand eller din partners penis, pung, anus, mun eller hals. Även om du är frisk kan du och dina sexpartner också vilja bli kontrollerade av vårdgivare för andra STI.

Om du eller din partner har genitala vårtor bör du undvika att ha sex tills vårtorna är borta eller borttagna. Det är dock inte känt hur länge en person kan sprida HPV efter att vårtor är borta.

Vad betyder HPV för mitt förhållande?

HPV-infektioner är vanligtvis tillfälliga. En person kan ha haft HPV i många år innan det orsakar hälsoproblem. Om du eller din partner får diagnosen HPV-relaterad sjukdom, finns det inget sätt att veta hur länge du har haft HPV, om din partner gav dig HPV eller om du gav HPV till din partner. HPV är inte nödvändigtvis ett tecken på att en av er har sex utanför ert förhållande. Det är viktigt att sexpartners diskuterar sin sexuella hälsa och risker för alla sexuellt överförbara sjukdomar, med varandra.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!