Hormon huvudvärk

2 min läsning

Hormonhuvudvärk

Många kvinnor upplever huvudvärk som orsakas av förändringar i sina hormoner.

Enligt Dr Anne MacGregor, tidigare vid National Migrän Centre, märker mer än hälften av kvinnorna som får migrän en länk till sin menstruation.

Dessa så kallade ”menstruella migrän” tenderar att vara särskilt allvarliga.

” Migrän kommer sannolikt att utvecklas i antingen de 2 dagarna fram till en period eller de första 3 dagarna under en period. Detta beror på den naturliga nedgången i östrogennivåerna vid dessa tillfällen.

” Attackerna är vanligtvis allvarligare än migrän vid andra tider i månaden och är mer benägna att komma tillbaka nästa dag,” säger hon.

Perioder är inte den enda utlösaren av hormonhuvudvärk.

Andra orsaker är:

  • den kombinerade p-piller — vissa kvinnor tycker att deras huvudvärk förbättras medan de är på p-piller, men andra rapporterar mer frekventa attacker, särskilt i tablettfria veckan, när östrogennivåerna sjunker
  • klimakteriet — huvudvärk brukar förvärras när du närmar dig klimakteriet, delvis för att perioder kommer oftare och delvis för att den normala hormoncykeln störs
  • graviditet — huvudvärk kan förvärras under de första veckorna av graviditeten, men de brukar förbättras eller sluta helt under de senaste 6 månaderna; de skadar inte barnet

Tecken på hormon huvudvärk

Det är värt att föra en dagbok i minst 3 menstruationscykler för att hjälpa dig att kontrollera om dina migrän är kopplade till dina perioder.

Om de är länkade kan en dagbok hjälpa till att fastställa i vilket skede i din cykel du får migrän.

Migrän Trust har en online huvudvärkdagbok, vilket kan vara ett användbart verktyg.

Självhjälpstips för hormonhuvudvärk

Om du håller en dagbok visar att din huvudvärk utvecklas strax före din mens, kan du prova dessa tips för att hjälpa till att förhindra migrän:

  1. Ät små, täta snacks för att hålla blodsockernivån uppe. Saknar måltider eller går för länge utan mat kan utlösa attacker. Ha ett litet mellanmål innan du lägger dig och äter alltid frukost. Här är 5 hälsosamma frukostar
  2. Ha ett vanligt sömnmönster, och undvik för mycket eller för lite sömn. Ta reda på hur man får en god natts sömn
  3. Undvik stress. Om detta visar sig svårt, hitta sätt att hantera stress, som att ta regelbunden motion och använda avslappningsstrategier. Använd dessa 10 stresshusar

Behandlingar för hormonhuvudvärk

Migrän behandlingar

Din läkare kan också ordinera läkemedel mot migrän så att du kan ta runt tiden för din mens.

Dessa innehåller inte hormoner, men de kan hjälpa till att stoppa huvudvärk att utvecklas.

De innehåller tabletter som kallas triptaner och en typ av smärtstillande medel som kallas mefenaminsyra.

Kontinuerliga preventivmedel

Tala med din läkare om du tror att dina p-piller gör dina migrän värre.

Om du har huvudvärk under de dagar du inte tar tabletterna, kan du undvika plötsligt fall av östrogen genom att ta flera förpackningar kontinuerligt utan avbrott.

Ta reda på mer om p-piller

Hormonersättningsterapi

Hormonförändringar som sker när kvinnor närmar sig klimakteriet innebär att alla typer av huvudvärk, inklusive migrän, blir vanligare.

Hormonersättningsterapi (HRT) kan vara till hjälp för att behandla värmevallningar och svettningar.

Men om du har migrän, är det bäst att använda plåster eller en gel, eftersom dessa typer av HRT håller hormonnivåerna stabilare än tabletter och är mindre benägna att utlösa migrän.

Östrogenbehandling

Om du har regelbundna perioder kan läkaren ordinera en östrogengel eller ett plåster som du använder innan din menstruation är på grund av och under några dagar under din menstruation.

Men dessa är inte vanligtvis föreskrivna för menstruella migrän.

Uppdaterad: 11 juni 2018
Nästa uppdatering: 11 juni 2021

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!