Allt om zoonos Infektioner hos djur och människor Zoonos är
Högt blodtryck hos barn och tonåringar
Högt blodtryck (hypertoni) hos barn och tonåringar
Alltför många barn och tonåringar har högt blodtryck (hypertoni) och andra riskfaktorer för hjärtsjukdomar och stroke. Högt blodtryck är vanligare hos ungdomar med fetma och övervikt. Eftersom dessa tillstånd blir alltmer vanligare hos barn och tonåringar så har även insjuknandet och förekomsten av högt blodtryck ökat i dessa åldersgrupper. Högt blodtryck hos ungdomar är kopplat till hälsoproblem senare i livet. Den goda nyheten är att du både kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av högt blodtryck och hantera det effektivt om nödvändigt. Högt blodtryck är en progressiv sjukdom vilket innebär att blodtrycket stiger över tid och kroppens system att motverka blodtrycksstegring försämras över tid. Risken att drabbas av allvarliga komplikationer såsom hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt ökar också allt eftersom.
Definitioner av högt blodtryck | Blodtryck |
Mild hypertoni | 140-159/90-99 mmHg |
Moderat hypertoni | 160-179/100/109 mmHg |
Svår hypertoni | 180/110 mmHg |
Äldre (> 80 år) | 160/90 mmHg |
Isolerad systolisk hypertoni | SBP > 140 och DBP < 90 mmHg |
Hemblodtryck | > 130/80 mmHg (24-tim genomsnitt) |
Vid diabetes | > 140/80 mmHg |
- Studier visar att högt blodtryck hos ungdomar har minskat, men ungdomar är fortfarande i riskzonen. Internationella befolkningsstudier som pågick mellan 2001 och 2016 visade att förekomsten av högt blodtryck har minskat en aning hos ungdomar.
- Tillstånd som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom som börjar i barndomen är mer benägna att övergå till vuxen ålder. Ungdomar som utvecklar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, såsom högt blodtryck, fetma, diabetes eller förhöjda blodfetter, är mer benägna att ha kvar dessa riskfaktorer som vuxna, vilket utsätter dem för ökad risk för hjärtsjukdomar och stroke.
- En hälsosam kost och regelbunden motion är viktigt för att minska dessa riskfaktorer. Att se till att ungdomar äter en hälsosam kost och får tillräckligt med fysisk aktivitet är avgörande för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
Definitionen för hypertoni hos unga är samma som för vuxna. Hypertoni hos barn och ungdomar bör i princip alltid utredas av sjukvården eftersom sannolikheten för sekundär hypertoni är större i dessa åldersgrupper. Sekundär hypertoni är alltså högt blodtryck som uppstår till följd av en annan grundsjukdom. Följande tillstånd kan orsaka sekundär hypertoni:
- Diabetes mellitus
- Artärsjukdom i njuren
- Diabetesnefropati eller nefriter (njursjukdomar)
- Hyperaldosteronism
- Feochromocytom
- Akromegali
- Morbus Cushing
- P-piller
- Graviditetshypertoni
Vad kan föräldrar göra?
Be er läkare mäta ditt barns blodtryck redan vid 3 års ålder. Det är viktigt att hjälpa barn och ungdomar att bibehålla en hälsosam vikt, äta näringsrika livsmedel och träna regelbundet för att sänka blodtrycket och minska risken för hjärt-kärlsjukdom senare i livet. Prova dessa tips för att hjälpa ditt barn att bibehålla en hälsosam vikt och normalt blodtryck:
Mat och dryck
- Erbjud näringsrika livsmedelsprodukter med lågt kaloriinnehåll såsom frukt och grönsaker istället för livsmedel med högt kolhydrat/sockerinnehåll och dåliga fetter. Prova att servera mer frukt och grönsaker vid måltider och mellanmål.
- Ät livsmedelsprodukter som innehåller låga halter av natrium (salt). Natrium höjer blodtrycket. Många barn äter mer salt än vad som rekommenderas.
- Se till att vatten alltid finns tillgängligt som ett kalorifritt alternativ till söta drycker, och begränsa intaget av juice.
Fysisk aktivitet
- Hjälp ditt barn att få den rekommenderade mängden fysisk aktivitet varje dag. Rekommendationer menar att alla vuxna från 18 år och uppåt bör vara fysiskt aktiva minst 150 minuter i veckan.
- Personen bör utöva aerob träning som resulterar i en ökning av puls och andning såsom rask promenad, löpning eller cykling. Muskelstärkande aktivitet är positivt och bör utföras 1-2 gånger i veckan om möjligt.
Hälsosam vikt
- Var medveten om ditt barns tillväxt. Lär dig hur fetma definieras hos barn och använd riktlinjer för att undersöka ditt barn för potentiella viktproblem.
- Det är ohälsosamt att vara för mager eller överviktig. Många har en felaktig uppfattning om vad som är en ohälsosam vikt. Sjukvården bedömer din kroppsstorlek genom att ta reda på din längd och kroppsvikt för att räkna ut kroppsmasseindex (body mass index, BMI).
- BMI är en markör som används internationellt och fungerar ganska bra för att uppskatta kroppsmassa. I vissa fall har man högt BMI trots att man har låg fettmassa, till exempel muskulösa personer.
- Räkna ut BMI: vikten (kg) / längden i kvadrat (m2).
Definition av fetma och övervikt:
- Undervikt: BMI mindre än 18.5
- Idealvikt: BMI mellan 18.5 till 25
- Övervikt: BMI mellan 25 till 30
- Fetma: BMI mellan 30 till 40
- Svår fetma: BMI över 40
En annan metod för att bedöma om du har en hälsosam vikt är att mäta midjan. Denna markör används ofta inom sjukvården för att avgöra om personen lider av central bukfetma, en riskfaktor som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Ett mått på över 94 cm hos män och 80 cm hos kvinnor anses vara gränsen för central bukfetma.
Bli involverad
- Var en förebild! Ät hälsosam mat och snacks, och få rätt mängd fysisk aktivitet varje dag.
- Hjälp till att forma en hälsosam skolmiljö.