Hodgkin lymfom

2 min läsning

Hodgkin lymfom

Innehåll

 1. Översikt
 2. Symtom
 3. Orsaker
 4. Diagnos
 5. Behandling
 6. Komplikationer

Hodgkin lymfom är en ovanlig cancer som utvecklas i lymfsystemet, som är ett nätverk av kärl och körtlar spridas över hela kroppen.

Lymfsystemet är en del av ditt immunförsvar. Klar vätska som kallas lymfa strömmar genom lymfkärlen och innehåller infektionskämpande vita blodkroppar, så kallade lymfocyter.

I Hodgkins lymfom B-lymfocyter (en viss typ av lymfocyter) börjar multiplicera på ett onormalt sätt och börjar samla i vissa delar av lymfsystemet, såsom lymfkörtlarna (körtlar). De drabbade lymfocyterna förlorar sina infektionskämpande egenskaper, vilket gör dig mer sårbar för infektion.

Det vanligaste symptomet på Hodgkins lymfom är en smärtfri svullnad i en lymfkörtel, vanligtvis i nacke, armhåla eller ljumske.

Läs mer om symtomen på Hodgkin lymfom.

Vem påverkas?

Hodgkins lymfom kan utvecklas i alla åldrar, men det påverkar främst unga vuxna i deras tidiga 20-årsålder och äldre vuxna över 70 år. Något fler män än kvinnor påverkas.

Ungefär 2 100 personer diagnostiseras med Hodgkins lymfom i Sverige varje år.

Vad orsakar Hodgkin lymfom?

Den exakta orsaken till Hodgkin lymfom är okänd. Risken för att utveckla tillståndet är dock ökad om:

 • du har ett medicinskt tillstånd som försvagar ditt immunförsvar
 • du tar immunsuppressiv medicin
 • du tidigare har utsatts för ett vanligt virus som kallas Epstein-Barr-viruset, vilket orsakar körtelfeber

Du har också en ökad risk att utveckla Hodgkinlymfom om en släkting i första graden (förälder, syskon eller barn) har haft sjukdomen.

Läs mer om orsakerna till Hodgkin lymfom.

Hur Hodgkin lymfom diagnostiseras Det

enda sättet att bekräfta en diagnos av Hodgkins lymfom är genom att utföra en biopsi.

Detta är ett mindre kirurgiskt ingrepp där ett prov av påverkad lymfkörtelvävnad avlägsnas och studeras i ett laboratorium.

Läs mer om att diagnostisera Hodgkin lymfom.

Behandling och utsikterna

Hodgkin lymfom är en relativt aggressiv cancer och kan snabbt sprida sig genom kroppen. Trots detta är det också en av de lättaste behandlade typerna av cancer.

Din rekommenderade behandlingsplan beror på din allmänna hälsa och ålder, eftersom många av behandlingarna kan sätta en enorm belastning på kroppen. Hur långt cancern har spridit sig är också en viktig faktor för att bestämma den bästa behandlingen.

De huvudsakliga behandlingarna som används är kemoterapi, följt av strålbehandling eller enbart kemoterapi. Kirurgi används vanligtvis inte som en behandling för tillståndet.

Sammantaget lever cirka 85% av personer med Hodgkinlymfom minst 5 år och de flesta av dessa kommer att botas. Det finns dock en risk för långvariga problem efter behandling, inklusive infertilitet och en ökad risk att utveckla en annan typ av cancer i framtiden.

Läs mer om:

 • behandling av Hodgkin lymfom
 • komplikationer av Hodgkin lymfom

Sidan senast granskad: 20 September 2018
Nästa recension: 20 September 2021

 • Nästa: Symptom

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!