Haltande hos barn

2 min läsning

Haltande hos barn

Om ditt barn haltar är det vanligtvis ett tecken på en mindre skada som en vrickning eller flisa. Men se din läkare om det inte finns någon uppenbar orsak, eftersom det kan finnas ett allvarligt bakomliggande medicinskt tillstånd.

Råd till föräldrar

Om ditt barn har börjat halta, ta reda på om de har skadat benet eller foten eller stått på något skarpt. Inspektera fotsulorna och mellan tårna för sår eller blåsor.

Du kan behöva ta ditt barn till en mindre skadeenhet. Gå till närmaste olycks- och nödavdelning (A&E) om ditt barn har en allvarlig skada eller inte kan lägga någon vikt på benet.

Om det inte finns några sår, skador eller ingen känd orsak till halta, kan ditt barn ha ett underliggande medicinskt tillstånd som behöver undersökas av din läkare.

Detta görs vanligtvis genom att ordna blodprov och en röntgen av ditt barns höft.

Om ditt barn också har feber eller verkar dåligt, ta dem till din allmänläkare så snart som möjligt. De måste ses snabbt av en specialist för att utesluta en beninfektion (osteomyelit).

Barnsjukdomar som orsakar halta Några

av de möjliga orsakerna till ditt barns halta beskrivs nedan. Men det är viktigt att inte diagnostisera orsaken själv — lämna det alltid till en läkare.

Irritabel höft

Irritabel höft (även känd som transient synovit) är en vanlig barndom som orsakar höftsmärta och haltande.

Barn med irriterad höft kan också vara ovilliga att lägga vikt på den drabbade höftledet, vilket gör det svårt för dem att stå eller gå.

Villkoren uppstår när fodret som täcker höftledet blir inflammerat (svullet), även om orsaken till inflammationen är oklart.

En diagnos av irritabel höft görs endast efter att andra, allvarligare, orsaker till en limp utesluts.

Läs mer om irritabel höft.

Allvarlig infektion

Vissa virusinfektioner kan orsaka smärtsamma leder. Om ditt barn har feber och smärta i många leder, liksom en halta, kommer de sannolikt att få en virusinfektion.

Se till att du ser din allmänläkare för en diagnos, eftersom de kommer att vilja utesluta allvarligare beninfektioner, såsom:

  • septisk artrit — en bakteriell infektion i en led som allvarligt begränsar rörelse
  • osteomyelit — en bakteriell infektion i benet

Juvenil artrit

Artrit är ofta förknippad med äldre människor, men kan ibland påverka barn. Detta är känt som juvenil artrit.

Artrit orsakar smärta och inflammation i leder och ben.

Ett barn med juvenil artrit kommer att känna sig stel, särskilt första på morgonen, och kommer inte att kunna röra sina leder fritt.

Det finns inget botemedel mot artrit, men det finns behandlingar som kan sakta ner tillståndet och hjälpa till att kontrollera symptomen.

Ta reda på mer om juvenil artrit.

Slipped övre femorala epifysen

Slipped övre femorala epifysen, där den växande delen av benet i höftledet rör sig, är vanligare hos ungdomar.

Detta händer vanligtvis gradvis över tiden och tenderar att påverka äldre barn, även om det plötsligt kan hända som följd av en skada.

Om ditt barn har en halkad övre femoral epifys, bör de undvika att gå eller rotera benet. De måste opereras så snart som möjligt för att justera benet och fixa det i position.

Andra orsaker till en halta

  • Perthes sjukdom — ett problem i toppen av höften, vilket gör att benet växer onormalt (läs mer om Perthes sjukdom PDF, 509kb)
  • skolios — onormal krökning av ryggraden som kan få barnet att luta sig åt sidan
  • dysplasi av höften (DDH) — en onormal eller förskjuten höft som inträffade före födseln eller utvecklades strax efter födseln
  • svår smärta i nedre delen av buken — detta kan orsakas av blindtarmsinflammation
  • ojämna benlängder — detta har en bred olika orsaker
  • en sjukdom som påverkar nerverna — såsom cerebral pares

Sidan senast granskad: 8 februari 2019
Nästa uppdatering: 8 februari 2022

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!