//

Allt om Hälsporre (Plantar fasciit) – Symptom, orsaker och Behandling

2 min läsning

Hälsporre (Plantar fasciit)

Hälsporre är ett vanligt smärttillstånd som består av smärta efter ansträngning under eller snett framför hälen. Detta är för att en stor sena som kallas plantarfascian blir överansträngd och det kan bildas små benutskott på hälbenet. Plantarfascian ansvarar normalt sätt för att hålla upp fotens valv struktur. Hälsporre går oftast över av sig själv, men man kan märkbart förkorta förloppet och minimera smärta genom vila, bra skor samt träningsprogram från fysioterapeut.

Plantarfacian på en fot med hälsporre. Bild av Injurymap.

Vad är hälsporre?

Hälsporre är en överansträngning av en sena som heter plantarfascian. Detta en stor sena som håller uppe fotens struktur. Detta kan ske av flera olika anledningar. t.ex. för att man har gått, sprungit och hoppat för mycket eller om man har haft dåliga skor som inte har gett stöd. Att gå på platt hårt underlag är också en riskfaktor för att få hälsporre.

Symptom

  • Smärta under foten och hälen vid belastning och efter belastning
  • Stelhet och smärta under foten på morgonen
  • Svårighet att springa
  • Smärta när man klämmer på plantarfascians fäste

När ska man söka vård?

Om man har smärta under foten så kan det vara en bra idé att söka vård för att få hjälp med att bli av med smärtan. Diagnosen hälsporre ställs med enkelhet genom att du berättar om ditt tillstånd och vad du har gjort med foten under den senaste tid. Den som undersöker dig kommer också att känna på din fot. Ofta gör det ont om någon klämmer på din plantarfascia eller på dess infästning. 

Man kan söka vård både hos läkare och fysioterapeut för hälsporre. Bäst är om man kan söka på en vårdcentral som har både läkare och fysioterapeut. 

Ibland när diagnosen är oklar så kan det vara behjälpligt med röntgen. Här kan man se så att man inte istället har brutit hälbenet. Ibland kan man också se en benutväxt på hälbenet, detta är därifrån namnet hälsporre kommer ifrån. Man kan dock ha hälsporre utan den, och man vet inte säkert om denna utväxt påverkar sjukdomen.

Behandling

Hälsporre är lyckligtvis ett tillstånd som ofta läker ut, men det kan ta upp till ett år. Man kan minska sitt lidande och skynda på läkningen genom att följa ett antal råd

  • Använd väl uppbyggda skor eller mjuka inlägg. Viktigt att det är mjukt under hälen
  • Ersätt träning som skadar plantarfascian med sådan som är skonsam t.ex. ersätt jogging på asfalt med cykling
  • Stretching
  • Tejpning av fötter enl. fysioterapeut.

Man bör få hjälp av en fysioterapeut för att utforma ens behandling. Det är mycket sällsynt att man behöver en operation eller kortisoninjektion. 

Prognos

De flesta hälsporre blir bra efter ca 1 år om man är noga med vila och stöd. Det är därför viktigt att vara medveten om tillståndet och sin behandling. Om man en gång har fått hälsporre så kan den lätt komma tillbaka, så det är viktigt att även när man inte har symptom att använda bra uppbyggda skor.

 

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!