Hälsosamma matmiljöer

6 min läsning

Hälsosam matmiljö

Minusrelateradesidor

Människor får i allmänhet det mesta av sin mat från antingen livsmedelsbutiker, där de köper mat för att laga mat och äta hemifrån, eller från matserveringar, där de äter hemifrån. Livsmedelsbutiker, hörnbutiker och jordbrukarmarknader är exempel på livsmedelsbutiker. Restauranger (inklusive snabbservering), barnomsorg, skolor, sjukhus och cafeterior på arbetsplatsen är exempel på matserveringsställen.

Att ha hälsosam mat tillgänglig och prisvärd i livsmedelshandel och matserveringsinställningar gör det möjligt för människor att göra hälsosammare matval. När hälsosamma livsmedel inte är tillgängliga kan människor nöja sig med livsmedel som är högre i kalorier och lägre i näringsvärde. Att skapa och stödja hälsosamma matmiljöer är därför en viktig del av folkhälsoarbetet.

Det finns många olika strategier som kan bidra till hälsosamma matmiljöer. Dessa omfattar 1) incitament för stormarknader eller jordbrukarmarknader att etablera sina företag i områden med dålig tillgång, 2) att ha näringsinformation och kaloriinnehåll på restaurang- och snabbmatsmenyer och 3) tillämpa näringsstandarder i barnomsorg, skolor, sjukhus och arbetsplatser.

Läs mer om vad du kan göra för att hjälpa människor att göra hälsosammare matval i dina samhällen.

barnomsorg och tidig utbildning program kan:

Använd bästa praxis för att öka konsumtionen av hälsosam mat och dryck och öka amning baserat på näringsstandarderför tidig vård och utbildning inställning och som rekommenderas av Dietary riktlinjer för amerikaner. Barnvårdscentraler kan också bedöma sina matmiljöer och utveckla handlingsplaner och policyer som främjar sunda matvanor. Användbara resurser inkluderar följande:

 • Vård av våra barn: National Health and Safety Performance Standards (CFOC), 3:e. Denna resurs innehåller omfattande, evidensbaserade nationella standarder för denna inställning, inklusive standarder för förebyggande av fetma som behandlar kost, spädbarnsfoder, fysisk aktivitet och skärmtid.
 • Friska barn, hälsosam framtid. En webbplats för leverantörer av tidig vård och utbildning (ECE) erbjuder praktiska verktyg och resurser för att hjälpa ECE-leverantörer att uppnå bästa praxis för att förebygga fetma inom följande områden: 1) förbättra matval, 2) tillhandahålla hälsosamma drycker, 3) öka fysisk aktivitet, 4) minska skärmtiden och 5) stödja amning. En viktig resurs är en ”ChecklistaQuiz-” som hjälper leverantörer att bedöma hur väl de för närvarande uppfyller bästa praxis och ger information om hur man utvecklar en handlingsplan för att göra förbättringar. Webbplatsen innehåller information om läroplansutveckling, menyplanering och resurser för föräldrar. Det finns också en nationell igenkänningskartaför ECE-leverantörer som rapporterar att de uppfyller alla de bästa metoderna och en resurssektion för utbildare finns också på webbplatsen.
 • Gå tillNAPSACC-ikonenextern. Denna webbplats ger information och resurser från självbedömningen av kost och fysisk aktivitet för barnomsorg (NAPSACC). Go NAP SACC är nästa generations NAP SACC. Uppdateringar inkluderar resurser för barn från födsel till 5 år, plus ett nytt fokus på amning och spädbarnsmatning, skärmtid och utomhuslek. Go NAP SACC kan även skräddarsy verktyg och rekommendationer för olika barnomsorgsinställningar, inklusive familjehem för barnomsorg. Nedladdningsbara Go NAP SACC självbedömningar finnsexterna ikonpå denna webbplats.
 • Modell barnomsorg hälsopolitik (5: e upplagan). Denna resurs, som utvecklats av American Academy of Pediatrics, ger vägledning om antagandet av politik relaterade till bästa praxis för hälsa och säkerhet för små barn i tidig vård och efter skolinställningar. I avsnitt 4 ges exempel på policyer som specifikt rör kost, hantering av livsmedel och utfodring som barnvårdscentraler kan använda för eget bruk.
 • Odla det, prova det, som det! Nutrition Utbildning Kit Med MyPlate. Detta är en trädgårds-tema näringslära kit som innehåller roliga aktiviteter i en imaginär trädgård. Varje uppsättning lektioner innehåller praktiska aktiviteter, planteringsaktiviteter, näringsutbildning och recept att prova hemma.

Skolorna kan följa näringsstandarder för att säkerställa att mat- och dryckesalternativ är hälsosamma. De kan också uppmuntra eleverna att äta mat som uppfyller kostrekommendationer för frukt, grönsaker, fullkorn, och fettfria eller magra mejeriprodukter .

Andra alternativ inkluderar också följande:

 • Uppmuntra barn att dricka vatten i stället för sockerhaltiga drycker och säkerställa tillgång till gratis dricksvatten som ett alternativ till sockersötade drycker före, under och efter skolan. Se Vattenåtkomst i skolor pdf-ikon [PDF-1. 8MB].
 • Etablera skolsalladsbarer för att öka tillgången till frukt och grönsaker för barn. Se salladsbarer till skolor.
 • Begränsa mat och dryck med tillsatt socker, fett och natrium som kan köpas utanför skolans lunchprogram. Se Konkurrenskraftiga livsmedel i skolor.

Sjukhusen kan bedöma sina mat- och dryckeserbjudanden för att säkerställa hälsosammare val för sina patienter, anställda och besökare..

Användbara resurser inkluderar följande:

 • En verktygslåda för att skapa hälsosamma sjukhusmiljöer: Att göra hälsosammare mat, dryck och fysisk aktivitet val. Denna verktygslåda ger vägledning till sjukhusdietister, personal- och personalvårdspersonal och andra som vill främja och stödja hälsosam mat, dryck och fysisk aktivitet på sjukhus. Den innehåller information om engagerande intressenter, bedömning av behov och innehåller även bedömningsverktyg för livsmedels-, dryckes- och fysiska aktivitetsmiljöer.
 • Hälsosamma sjukhus praxis att öva (P2P) serien. Dessa är fallstudier av sjukhus som har förbättrat sin miljö för att bättre stödja hälsan hos sina anställda och samhällen och deras organisationers uppdrag. Tillhandahållande av hälsosammare mat- och dryckesalternativ omfattas av denna serie.

Arbetsplatser kan främja hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen.

Ett sätt att göra detta är att genomföra riktlinjer för matservice, till exempel de som utvecklats för statliga arbetsplatser nedan.

 • Riktlinjer för Food Service för Federal Facilitets pdf-1 . 3MB]. Detta dokument innehåller riktlinjer för att hjälpa entreprenörer att öka hälsosamma mat- och dryckesval och hållbara metoder på statliga arbetsplatser. Riktlinjerna är utformade för att göra friskare val mer tillgängliga i cafeterior, koncessionsställen, snackbarer och varuautomater.
 • Smart Food Val: Hur man implementerar riktlinjer för Food Service i Public Facilitets pdf-ikon [PDF-3. 47MB]. Detta är en guide med åtgärder för att hjälpa till att genomföra riktlinjer för matservice på offentliga arbetsplatser eller andra offentliga lokaler för att öka tillgången till hälsosammare mat- och dryckesalternativ på matserveringsställen, inklusive cafeterior, koncessionsställen, snackbarer och varuautomater.
 • Tips för att erbjuda hälsosammare alternativ och fysisk aktivitet på arbetsplatsmöten och evenemang pdf-ikonen [PDF-665KB]. Denna publikation innehåller tips och resurser för att öka hälsosammare mat- och dryckesalternativ på arbetsplatsmöten, fester, konferenser och evenemang och för att erbjuda fysiska aktivitetsmöjligheter för anställda under arbetsdagen.
 • Under tryck: Strategier för natriumreduktion på arbetsplatser. Dessa guider innehåller strategier för natriumreduktion i en mängd olika inställningar för användning vid förbättring av livsmedelsmiljön.

Stater och samhällen kan

 • bidra till att skapa nya butiker för livsmedelsbutiker i områden med dåligt utnyttjande för att öka tillgången till hälsosammare livsmedel och drycker.
 • Stödja förbättringen av kvalitet, variation och mängd hälsosamma livsmedel och drycker i befintliga butiker.
 • Hjälp med marknadsföring och marknadsföring av hälsosammare livsmedel och drycker till konsumenten.

Användbara resurser inkluderar följande:

 • Hälsosammare Food Retail: En Handlingsguide för Public Health Practitioners pdf-ikon [PDF-7. 72 MB]. Detta dokument ger vägledning för folkhälsoutövare om hur man utvecklar, implementerar och samarbetar om initiativ och aktiviteter kring detaljhandel för att förbättra tillgången till, tillgängligheten och överkomligheten för hälsosamma livsmedel och drycker. Med den här guiden kan folkhälsovårdspersonal påbörja eller förbättra sitt arbete inom hälsosammare livsmedelsdetaljhandel.
 • Hälsosammare Food Retail: Starta utvärderingsprocessen i ditt tillstånd eller samhälle; pdf-ikon [PDF-522KB]. Denna resurs ger en översikt över hur man utvecklar en bedömning av staten eller samhället i livsmedelsbutiker och ger ”hur-till” information för utövare. Dessa bedömningar kan hjälpa till att identifiera skillnader i människors förmåga att få tillgång till näringsrika livsmedel till överkomliga priser. Dokumentet tar praktiserande personer genom en steg-för-steg-process för att genomföra bedömningar, inklusive fokusering, planering, genomförande och kommunikation av bedömningsresultat.

Restauranger kan

 • implementera menykärkning, anta näringsstandarder för barnmat och främja hälsosammare måltider och matvaror. Se Food and Drug Administration (FDA) Märkningskrav för restauranger, liknande detaljhandelsinrättningar och varuautomater

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog