Allt om Halsbränna och sura uppstötningar – Orsak, symptom och behandling

2020-03-02
4 min läsning

Halsbränna och sura uppstötningar

Halsbränna får man av sura uppstötningar, detta är magsyra som kommer ifrån magsyra och kommer upp i halsen, detta bränner och skadar vävnaden i halsen. Ofta kommer det efter måltid eller när man ligger ner. Nästan alla får sura uppstötningar någon gång ibland, men om man får det flera gånger i veckan så kan det vara ett tillstånd som kallas GERD. Då kan det bli aktuellt med behandling.

Magsäcken. Notera att i den övre bilden sluter ringmuskeln tätt och i nedre bilden är den öppen så att magsyra flödar upp i matstrupen. Källa: Wikimedia commons

Vad är halsbränna?

Maten vi äter brukar normalt sätt röra sig från vår mun, nedför matstrupen och till vår magsäck. Magsäcken är fylld med olika nedbrytande proteiner och magsyra. För att dessa frätande ämnen inte ska läcka ut så är magsäcken försedd med ringmuskler som stänger av magsäcken så att det bara kan komma in och ut innehålls när det ska komma. Men i vissa fall så kommer det ändå ut maginnehåll upp till matstrupen. Det ger bland annat en obehaglig brännande känsla i strupen.

Symptom

  • Brännande känsla i mitten av bröstet efter måltid eller 
  • Sur och äcklig smak i munnen
  • Hosta när du ligger ner
  • Dålig andedräkt
  • Grov röst (efter längre tids sjukdom)
  • Sväljsvårigheter

Anledningar till halsbränna.

När ringmuskeln som stänger övergången mellan matstrupen och magen inte stänger fullständigt eller är öppen för ofta så kan magsyran komma upp i matstrupen. Ofta kan gravitationen hjälpa så att syran stannar i magsäcken, men om man böjer sig fram eller ligger ner så kan det ändå komma upp i matstrupen. 

Riskfaktorer

  • Rökning 
  • Övervikt
  • Graviditet
  • Stress
  • Vissa läkemedel t.ex. ipren
  • Vissa livsmedel (kaffe, alkohol, stak mat, lök, sur mat m.m.)

Livsstilsråd och egenvård 

Om man inte drabbas så ofta av halsbränna så kan man ofta behandla det självständigt. Grunden i detta är att undvika sådant som ger dig halsbränna. T.ex. minska på kaffekonsumtion, gå ner i vikt eller undvika tunga lyft som trycker ihop magen. Man kan också testa att äta mindre portioner mat vid flera tillfällen för att undvika halsbränna och sura uppstötningar. 

Om då ofta får halsbränna när du ligger i sängen så kan du höja huvudändan på sängen så att ditt huvud ligger högre än din midja. Detta kan göras genom att lägga en kudde under madrassen.

Det finns också receptfria preparat som kan hjälpa vid pågående halsbränna, dessa kallas för antiacida, dessa finns som tabletter och lösningar exempel är novalucol och samarin.

När ska jag söka läkare?

Om du har stora besvär med täta anfall med halsbränna som inte hjälps av livsstilsråd och receptfria läkemedel så kan det vara läge att uppsöka en läkare på din vårdcentral. Där kan man testa mer avancerad behandling och ibland skrivs remiss på vidare undersökning. Det är extra viktigt att uppsöka läkare om du har:

  • Sväljsvårigheter
  • Hostar eller kräks blod
  • Svart avföring
  • Ofrivillig viktnedgång
  • Halsbränna flera gånger per vecka
  • Om du aldrig haft halsbränna och är över 50 
  • Om du får akut halsbränna som skiljer sig från hur det vanligen känns.

Undersökningar

I de flesta fallen så kommer läkaren inte att behöva undersöka dig för att ställa en diagnos och hitta en behandling för dig. Men i vissa speciella fall så kan de behövas extra undersökningar, dessa utförs då av specialist på sjukhus. 

“Test and treat”

Detta är den absolut vanligaste sättet att undersöka om någon har halsbränna. Principen bakom denna undersökning är att man ger en patient ett PPI läkemedel som stoppar syraproduktionen i magsäcken och så ser man om detta hjälper patienten. Om patienten blir lindrad så var det sannolikt halsbränna. Efter detta kan man skapa en behandlingsplan med samma läkemedel

Gastroskopi

Här så för man ner ett instrument genom ens mun ner i matstrupen och in i magsäcken. Detta instrument är som en slang, den är utrustad med en kamera på toppen så att läkaren kan kolla på din matstrupe och magsäck. Här letar man efter skador som halsbrännan kan ha gjort. Detta görs sällan på patienter med enbart halsbränna.

24h pH mätning

Här för man ner än slang genom näsan och ner till magsäcken. Denna slangen kan känna av pH värdet på alla platser där den ligger. Man kan då se vilket pH det är på olika platser i matstrupen och magsäcken. Denna undersökning görs bara vid fall då inget annat hjälper mot halsbrännan och den inte beter sig som vanlig halsbränna.

Behandling

Behandlingen av halsbränna beror främst på hur allvarlig den är och vilka problem den ger. I de flesta av fallen så räcker det med livsstilsråd och receptfria läkemedel. Ibland krävs det dock receptbelagda läkemedel. Detta är ofta läkemedel som påverkar syraproduktionen i magsäcken. Det är inte farligt att ha en minskad produktion av syra i magsäcken. Det finns två typer av läkemedel som minskar syra i magsäcken. 90% av patienter med halsbränna lindras av medicin.

  • Protonpumpshämmare(PPI) ex) Omaprazol, Losec
  • H2 histaminpreparat.  ex) Pepcid

Kirurgi

I vissa fall så kan de bli aktuellt med ett kirurgiskt ingrepp mot besvären. detta kan vara om man inte lindras av medicin eller får upp stora mängder maginnehåll i sina uppstötningar. Observera att detta är en sista åtgärd som man kan göra samt att det alltid är en risk att utföra en operation. 

Komplikationer

I vissa fall där man har mycket halsbränna så kan magsyra påverka cellerna i matstrupen så att de byter skepnad och blir som magens och tarmarnas celler. Detta kallas för Barrett’s esofagit. Detta kan man bara märka av vid en gastroskopi. När man har fått detta så finns en markant ökad risk för cancer i matstrupen. 

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Skabb: smitta, djuret, utredning, egenvård, behandling

Skabb är en hudsjukdom som orsakas av ett kvalster som