Grundläggande information om livmoderhalscancer

1 min läsning

Grundläggande information om livmoderhalscancer

Minusrelateradesidor

Detta diagram visar olika delar av en kvinnas reproduktionssystem.

Cancer är en sjukdom där celler i kroppen växer utom kontroll. Cancer är alltid namngiven för den del av kroppen där den börjar, även om den sprider sig till andra kroppsdelar senare. När cancer börjar i livmoderhalsen kallas det livmoderhalscancer. Livmoderhalsen förbinder vagina (födelsekanalen) till livmoderns övre del . Livmodern (eller livmodern) är där en baby växer när en kvinna är gravid.

Alla kvinnor är i riskzonen för livmoderhalscancer. Det förekommer oftast hos kvinnor över 30 år. Långvarig infektion med vissa typer av humant papillomvirus (HPV) är den främsta orsaken till livmoderhalscancer. HPV är ett vanligt virus som överförs från en person till en annan under sex. Minst hälften av sexuellt aktiva människor kommer att ha HPV någon gång i livet, men få kvinnor kommer att få livmoderhalscancer.

Livmoderhalscancer är mycket förebyggbar i de flesta västländer eftersom det finns screeningtest och ett vaccin för att förebygga HPV- infektioner. När livmoderhalscancer upptäcks tidigt är den mycket behandlingsbar och förknippad med lång överlevnad och god livskvalitet.

Är du orolig för kostnaden? Riktlinjer erbjuder gratis eller billig screening av livmoderhalscancer . Ta reda på om du kvalificerar dig. Vilka är riskfaktorerna för livmoderhalscancer ?

Nästan alla livmoderhalscancer orsakas av HPV. Andra saker kan också öka risken för livmoderhalscancer. Vad kan jag göra för att minska risken ? Det viktigaste du kan göra för att förhindra livmoderhalscancer är att ha regelbundna screeningtester som börjar vid 21 års ålder. Vad är symtomen på livmoderhalscancer ? Tidigt kan livmoderhalscancer inte orsaka tecken och symtom. Avancerad livmoderhalscancer kan orsaka blödning eller urladdning från slidan som inte är normalt för dig. Vad bör jag veta om screening ? Två screeningtester kan hjälpa till att förebygga livmoderhalscancer eller hitta den tidigt: Pap-testet (eller Pap-cellprov) och HPV-testet. Vad betyder mina testresultat ? Ditt Pap-test kommer tillbaka som ”normalt”, ”oklart” eller ”onormalt”. Om du också har ett HPV-test kommer det att komma tillbaka som antingen ”positivt” eller ”negativt”. Hur diagnostiseras och behandlas livmoderhalscancer ? Livmoderhalscancer behandlas på flera sätt. Det beror på vilken typ av livmoderhalscancer och hur långt det har spridit sig. Behandlingar inkluderar kirurgi, kemoterapi och strålbehandling.

Senaste av Blog