Grundläggande information om bröstcancer

2020-02-29
1 min läsning

Grundläggande information om bröstcancer

Minus

Cancer är en sjukdom där celler i kroppen växer utom kontroll. Förutom hudcancer är bröstcancer den vanligaste cancern hos kvinnor i Sverige. Dödsfall i bröstcancer har minskat med tiden, men är fortfarande den näst vanligaste orsaken till cancerdöd bland kvinnor totalt sett och den främsta orsaken till cancerdöd bland spansktalande kvinnor.

Varje år i Sverige diagnostiseras cirka 240 000 fall av bröstcancer hos kvinnor och cirka 2 200 hos män. Omkring 41 000 kvinnor och 460 män i Sverige dör varje år av bröstcancer. Under det senaste decenniet har andelen bröstcancer inte förändrats för kvinnor totalt sett, men andelen har ökat för svarta kvinnor och asiatiska och Stillahavsområdet. Svarta kvinnor har en högre dödstakt i bröstcancer än vita kvinnor. Vad är bröstcancer ?

Bröstcancer är en sjukdom där celler i bröstet växer utom kontroll. Det finns olika typer av bröstcancer. Vad är symtomen på bröstcancer ? Olika människor har olika symtom på bröstcancer. Vissa människor har inte symtom alls. Se en lista över möjliga symptom. Vilka är riskfaktorerna för bröstcancer ? Studier har visat att risken för bröstcancer beror på en kombination av faktorer. De viktigaste faktorerna som påverkar din risk är att vara kvinna och bli äldre. Vad kan jag göra för att minska risken för bröstcancer ? Många faktorer under en livstid kan påverka risken för bröstcancer. Du kan inte ändra vissa faktorer, som att bli äldre eller din familjehistoria, men du kan hjälpa till att minska risken för bröstcancer genom att ta hand om din hälsa. Vad är bröstcancerscreening ? Bröstcancerscreening innebär att man kontrollerar en kvinnas bröst för cancer innan det finns tecken eller symtom på sjukdomen. Alla kvinnor måste informeras av sin vårdgivare om de bästa screeningalternativen för dem. Vad är en Mammografi ? Ett mammografi är en röntgenbild av bröstet. Läkare använder ett mammografi för att leta efter tidiga tecken på bröstcancer. Regelbundna mammografi är de bästa testerna läkarna måste hitta bröstcancer tidigt. Vad betyder det att ha täta bröst ? Ett mammografi visar hur täta dina bröst är. När du får resultaten av ditt mammografi kan du också få veta om dina bröst har låg eller hög densitet. Hur diagnostiseras bröstcancer ? Läkare använder ofta ytterligare test för att hitta eller diagnostisera bröstcancer. De kan hänvisa kvinnor till en bröstspecialist eller en kirurg. Hur behandlas bröstcancer ? Läkare använder ofta ytterligare test för att hitta eller diagnostisera bröstcancer. De kan hänvisa kvinnor till en bröstspecialist eller en kirurg.

Senaste av Blog

Don't Miss

Wilms tumör (njurcancer hos barn) – symtom, utredning och behandling

Allt om Wilms tumör Njurcancer hos barn Wilms tumör är