Graviditetsdiabetes

2020-02-28
3 min läsning

Gestational Diabetes

Minus

Gestational diabetes är en typ av diabetes som kan utvecklas under graviditeten hos kvinnor som inte redan har diabetes. Varje år påverkas 2% till 10% av graviditeterna i Sverige av graviditetsdiabetes. Hantera graviditetsdiabetes hjälper till att se till att du har en hälsosam graviditet och en hälsosam baby.

Orsakar

Graviditetsdiabetes uppstår när din kropp inte kan producera tillräckligt med insulin under graviditeten. Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln som fungerar som en nyckel för att låta blodsockret komma in i cellerna i kroppen för användning som energi.

Under graviditeten gör din kropp mer hormoner och går igenom andra förändringar, såsom viktökning. Dessa förändringar gör att kroppens celler använder insulin mindre effektivt, ett tillstånd som kallas insulinresistens. Insulinresistens ökar kroppens behov av insulin.

Alla gravida kvinnor har viss insulinresistens under sen graviditet. Vissa kvinnor har dock insulinresistens redan innan de blir gravida. De börjar graviditet med ökat behov av insulin och är mer benägna att få graviditetsdiabetes. Förebyggande av typ 2-diabetes

Omkring 50% av kvinnorna med graviditetsdiabetes fortsätter att utveckla typ 2-diabetes, men det finns åtgärder du kan vidta för att förhindra det. Tala med din läkare om hur du sänker risken och hur ofta du ska kontrollera blodsockret för att se till att du är på rätt spår.

Symptom och riskfaktorer

Gestationsdiabetes har vanligtvis inga symtom. Din sjukdomshistoria och om du har några riskfaktorer kan tyda på din läkare att du kan ha graviditetsdiabetes, men du måste testas för att veta säkert.

Komplikationer

Att ha graviditetsdiabetes kan öka risken för högt blodtryck under graviditeten. Det kan också öka risken för att ha en stor bebis som behöver levereras av kejsarsnitt (C-sektion).

Om du har graviditetsdiabetes löper ditt barn högre risk

  • att vara mycket stor (9 pounds eller mer), vilket kan göra förlossningen svårare
  • att

  • födas tidigt, vilket kan orsaka andning och andra problem
  • Att ha lågt blodsocker
  • Utveckla typ 2-diabetes senare i livet

Graviditetsdiabetes går vanligtvis bort efter att din baby är född. Men cirka 50% av kvinnorna med graviditetsdiabetes fortsätter att utveckla typ 2-diabetes. Du kan minska risken genom att nå en hälsosam kroppsvikt efter leverans. Besök din läkare för att få ditt blodsocker testat 6 till 12 veckor efter att ditt barn är fött och sedan vart 1 till 3 år för att se till att dina nivåer är på mål.

Att bli testad

Det är viktigt att testas för graviditetsdiabetes så att du kan påbörja behandling för att skydda din hälsa och ditt barns hälsa.

Graviditetsdiabetes utvecklas vanligen runt den 24: e graviditetsveckan, så du kommer förmodligen att testas mellan 24 och 28 veckor.

Om du löper högre risk för graviditetsdiabetes kan din läkare testa dig tidigare. Blodsocker som är högre än normalt i början av graviditeten kan tyda på att du har typ 1- eller typ 2- diabetes snarare än graviditetsdiabetes.

Förebyggande

Innan du blir gravid kan du förhindra graviditetsdiabetes genom att gå ner i vikt om du är överviktig och får regelbunden fysisk aktivitet.

Försök inte gå ner i vikt om du redan är gravid. Du måste få lite vikt — men inte för snabbt — för att ditt barn ska vara frisk. Tala med din läkare om hur mycket vikt du ska få för en hälsosam graviditet.

Behandling

Du kan göra mycket för att hantera din graviditetsdiabetes. Gå till alla dina prenatala möten och följ din behandlingsplan, inklusive:

  • Kontrollera ditt blodsocker för att se till att dina nivåer stannar i ett hälsosamt intervall.
  • Äta hälsosam mat i rätt mängder vid rätt tidpunkt. Följ en hälsosam kost plan som skapats av din läkare eller dietist .
  • Att vara aktiv. Regelbunden fysisk aktivitet som är måttligt intensiv (såsom rask walking) sänker ditt blodsocker och gör dig mer känslig för insulin så att din kropp inte behöver så mycket . Se till att kolla med din läkare om vilken typ av fysisk aktivitet du kan göra och om det finns något som du bör undvika.
  • Övervakar ditt barn. Din läkare kommer att kontrollera ditt barns tillväxt och utveckling .

Om sunda kostvanor och aktiva inte räcker för att hålla ditt blodsocker under kontroll, kan din läkare ordinera insulin, metformin eller andra läkemedel. Lär dig mer

  • nationell Diabetes Statistik Rapport
  • Diabetes och kvinnor
  • PCOS och diabetes, hjärtsjukdom, stroke
  • Diabetes Artiklar
  • Infographics
  • Ordlista

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Prediabetes – ett förstadium till diabetes

Introduktion om prediabetes Diabetes Diabetes är en heterogen metabol sjukdom