Graviditet och femte sjukdom

2020-02-29
1 min läsning

Graviditet och femte sjukdom

minusPå denna sida

 • testning för parvovirus B19 under graviditetsövervakning
 • Parvovirus B19 Infektion under graviditet
 • Femte sjukdomsutbrott på arbetsplatsen & Graviditet

Femte sjukdomen är en mild utslagssjukdom orsakad av parvovirus B19. Denna sjukdom är vanligtvis inte ett problem för gravida kvinnor och deras barn. Ungefär hälften av gravida kvinnor är immuna mot parvovirus B19, så de och deras barn är vanligtvis skyddade från att få viruset och femte sjukdomen. Gravida kvinnor som inte är immuna har vanligtvis endast mild sjukdom om de utsätts för femte sjukdom. Dessutom har deras barn vanligtvis inga problem.

Sällan kommer en baby att utveckla allvarlig anemi orsakad av moderns infektion med femte sjukdom, och kvinnan kan ha ett missfall. Men det här är inte vanligt. Det händer mindre än 5% av tiden bland alla gravida kvinnor med parvovirus B19-infektion, och det händer oftare under första hälften av graviditeten. En gravid kvinna som kan ha utsatts för parvovirus B19 ska kontakta sin förlossningsläkare eller vårdgivare så snart som möjligt.

Test för Parvovirus B19 under graviditet

Ett blodprov för parvovirus B19 kan visa om du

 • möjligen är immun mot detta virus och inte har några nyligen serologiska tecken på infektion
 • är inte immuna och har aldrig smittats
 • har nyligen haft en infektion

Övervakning av Parvovirus B19 Infektion under graviditet

En gravid kvinna som kan ha exponerats för parvovirus B19 ska kontakta sin förlossningsläkare eller vårdgivare så snart som möjligt för att diskutera om hon

 • har utsatts för någon med femte sjukdom
 • har en sjukdom som kan vara orsakad av parvovirus B19- infektion
 • har nyligen infekterats med parvovirus B19

Det finns inget enda rekommenderat sätt att övervaka gravida kvinnor med parvovirus B19- infektion. Din vårdgivare kan rekommendera ytterligare prenatala besök, blodprov och ultraljud.

Femte sjukdomsutbrott på arbetsplatsen & Graviditet

Gravida kvinnor kan välja att fortsätta att åka till sin arbetsplats om det inträffar ett utbrott av femte sjukdom. Om du inte är immun mot parvovirus B19 och inte är smittad för närvarande, kanske du vill hålla dig borta från personer med femte sjukdom medan du är gravid. Prata med din familj, vårdgivare och arbetsgivare för att bestämma vad som är bäst för dig.

Vårdgivare som är gravida bör känna till de potentiella riskerna för deras barn och diskutera detta med sin läkare. Alla vårdgivare och patienter bör följa strikta metoder för infektionskontroll för att förhindra att parvovirus B19 sprids.

 • femte sjukdomsparvovirus
 • B19 och andra sjukdomar

Senaste av Blog

Don't Miss

Traumatisk hjärnskada (hjärnskakning)

Allt om Traumatisk hjärnskada (hjärnskakning) Traumatisk hjärnskada, även känd som