//

Allt om Gonorré – symptom, smitta, skyldigheter och behandling

4 min läsning

Gonorré

Gonorré är Sveriges näst vanligaste könssjukdom efter klamydia. 2018 fick 2175 svenskar gonorré i jämförelse med 211 1996, gonorré är alltså på uppgång i Sverige. De huvudsakliga symptomen av gonorré är sveda vid urinering och nya flytningar från urinrör eller slida. Gonorré kan också ge inga symptom alls, hälften av alla män får inga symptom och 90% av alla kvinnor får inga symptom. Gonorré kan smitta urinrör, livmoderhalsen, hals, ögon och ändtarmsöppningen. Testning av Gonorré är gratis och finns tillgänglig på flera sätt, behandlingen består av en dos antibiotika som man får i en spruta. 

Neisseria gonorrhoeae, bakterien som ger gonorré. Bakterien är de små prickarna som ligger i grupper. Källa: Wikimedia Commons

Vad är Gonorré?

Gonorré är en könssjukdom som är orsakad av bakterien Neisseria gonorrhoeae.  Gonorré smittar genom vaginalsex, oralsex och analsex. Bakterien som ger Gonorré kan sätta sig på flera olika ställen så som urinröret, livmoderhalsen, ändtarmsöppningen, halsen och ögon. var den sätter sig beror på vilken typ av samlag som man har haft och vart det infekterade materialet har hamnat. Beroende på var man har blivit infekterad så får man olika symptom. 

Symptom

I många av fallen så får man inga symptom alls av gonorré, men man är trots detta ändå smittsam. Män får symptom i hälften av alla fall och kvinnor får symtom får i 10% av alla fall. När man får symptom så beror det på var man blir smittad

Urinrör

 • Sveda vid och efter urinering
 • Ovanliga flytningar från urinrör, kan vara vita, gröna eller gula

Livmoderhalsen

 • Ovanliga flytningar från slida, kan vara vita, gröna eller gula
 • Mellanblödningar eller blödning vid samlag
 • Smärta i nedre del av magen.

Ändtarmsöppning

 • Flytningar som är vita, gröna eller gula
 • Klåda
 • Blod i toastolen vid tarmtömning

Hals

 • Oftast inga symptom
 • Annars symptom som vid en halsfluss

Öga

Testikel

 • Ömmande testiklar (obs. allvarligt symptom)

Likhet med andra sjukdomar

Gonorré liknar både klamydia och mykoplasma infektioner och det kan vara svårt att skilja dem åt, därför så testar man ofta för åtminstone klamydia samtidigt som man testar sig för Gonorré.

Smitta

Gonorré är mycket smittsamt och smittar genom oskyddade samlag. Det smittar både genom vaginalsex, oralsex och analsex. Symptom brukar komma några få dagar efter oskyddat samlag. Man kan bli smittad på flera olika ställen beroende på vart man har fått det smittsamt material. 

Testning

Hur man testar sig mot Gonorré skiljer sig lite mellan regionerna i Sverige men i många regioner så kan man antingen gå till en mottagning såsom ungdomsmottagningen eller vårdcentral. I många regioner kan man också beställa hem test för gonorré och klamydia, då kommer testet på posten i diskret kuvert. Man får sedan svaret online eller via telefon. Test för könssjukdomar är alltid gratis då de ingår i Smittskyddslagen.

Testningens metod kan skilja sig beroende på vart man är smittad. Det kan vara allt ifrån ett urinprov till en liten tops som man ska sätta i urinröret. Du får goda instruktioner med det provet som tilldelas dig. Du kan ibland bli testad på flera platser samtidigt, detta stärker bara diagnostik.

Vid positivt test

Om testet skulle utfalla positivt så kommer man att få behandling med antibiotika mot sjukdomen. Det kommer också att inledas en obligatorisk smittspårning mot sjukdomen. Här måste du berätta vilka du har haft samlag med under det senaste året. Dessa personer kommer att bli kontaktade och bli testade för gonorré, denna testningen är inte frivillig och måste utföras enligt lag. Observera att de inte kommer att få veta att det är du som har fått gonorré utan enbart att någon de har haft samlag med har fått gonorré.

Hur man undviker att bli smittad

Då gonorré är en sjukdom som är mycket smittsam och samtidigt sällan ger symtom, åtminstone för kvinnor, så är det viktigt att vara varsam för att inte bli smittad. Det bästa sättet att undvika att bli smittad är genom att använda kondom vid samlag, detta ger en barriär och gör att bakterien inte kan sprida sig. Det är viktigt att använda kondom under hela samlaget även under analsex och oralsex ska det användas för fullvärdigt skydd. Man kan även använda en så kallad “slicklapp” under oralsex som skyddar mot spridning mellan mun och slida. Om man är i en fast relation och vet att den andra partnern inte har samlag med andra personer så är risken för smittspridning låg. 

Om man har haft oskyddat samlag med en ny partner så är det av värde att testa sig efter detta. Man kan testa sig för både klamydia och gonorré samtidigt. 

Behandling

Behandlingen av Gonorré är relativt simpel då det är en bakterie. Behandlingen består av antibiotika som man får vid ett enstaka tillfälle då man får det som en spruta ceftriaxon  eller spektinomycin. Behandlingen är helt gratis och du betalar varken för sprutan eller besöket hos läkaren. 1-2 veckor efter sprutan så får du komma in och göra ett kontrollprov så att du inte längre har gonorré, efter detta så anses du vara botad. 

Innan du är konstaterad som botad så får du INTE ha sex med någon, du får inte heller ha sex fastän du använder kondom. Detta är krav från smittskyddslagen.

Prognos och komplikationer

Om man upptäcker en gonorré så kan man alltid bota den med behandling. Om den inte hittas genom testning så kan ibland gonorré ge andra sjukdomstillstånd dessa kan inkludera

 • Infertilitet (om det drabbar testikel för män eller äggledarna för kvinnor)
 • Ledinflammation
 • Ökad risk för att få HIV och sprida HIV
 • Kronisk bäckensmärta

Gonorré och graviditet

Om man har en gonorréinfektion samtidigt som man är gravid så kan man smitta sitt barn med det under förlossningen. Gonorré hos nyfödda kan vara allvarligt om det inte behandlas. Oftast så ger det en ögoninflammation som i värsta fall kan leda till blindhet om det får fortgå. Gonorré har också visats sig ge ökad risk för tidig förlossning. Det är därför viktigt att behandla gonorré om detta upptäcks under graviditet.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!