– Goitre

3 min läsning

Struma innebär att sköldkörteln är förstorad. Detta kan kännas som en klump på framsidan av halsen. Och när man utvecklar struman brukar detta ske gradvis och klumpen som man känner på halsen växer successivt. Detta kan slutligen bli så uttalat att det är svårt att svälja. Det finns många orsaker till strömma och det är viktigt att du kontaktar din vårdgivare om du misstänker att du har struma. Det finns många orsaker till strömma och det är viktigt att du kontaktar din vårdgivare om du misstänker att du har struma. I de allra flesta fall är orsaken godartad och då bror struman på att man har en lågt fungerande sköldkörtel vilket kallas hit på tre Ås. I vissa fall kan dock struma egentligen vara en underliggande tumör i sköldkörteln det vill säga sköldkörtelcancer. Är det mycket bättre de allra flesta fall är orsaken godartad och då bror struman på att man har en lågt fungerande sköldkörtel vilket kallas hit på tre Ås. I vissa fall kan dock struma egentligen vara en underliggande tumör i sköldkörteln det vill säga sköldkörtelcancer.

Vad är sköldkörteln

.Sköld kött den i ett litet organ på framsidan av halsen. Sköldkörteln ser ut som en fjäril och det är en körtel som utsöndrar sköldkörtelhormonet. Sköld kött den ligger precis framför luftstrupen. Självklart den producerar sköldkörtelhormoner vilka är mycket viktiga för kroppens ämnesomsättning. Utan sköldkörtelhormonen sjunker ämnesomsättningen dramatiskt och detta leder till uttalade symtom och ohälsa.

Vad är sköldkörtelhormonen

sköldkörtelhormonen kallas tyroxin och leva tyroxin och ibland kallas detta för the tre respektive the fyra. The dessa hormoner verkar i alla kroppens celler och aktiverar och höjer ämnesomsättningen. Om man har Hypotyreos så har man för låg produktion av sköldkörtelhormon där och då sjunker kroppens ämnesomsättning. Om man har hyperthyreos så stiger kroppens ämnesomsättning för att man har för mycket sköldkörtelhormon.

Symtom på struma

 • hosta
 • en stram känsla i halsen
 • ändras till rösten, såsom heshet
 • svårigheter att svälja (dysfagi)
 • andningssvårigheter — det kan finnas ett högt ljud när du andas

Diagnosen struma

För att ställa diagnosen strimma behöver undersökas av en läkare. Läkaren behöver undersöka din hals och även analysera sköldkörtelhormonen i blodet. Men undersöker halsen genom att ställa sig bakom dig och palpera, det vill säga känner med fingrarna, på din sköldkörtel för att se om man kan känna den och om den är förstorad och om den nya jämt eller oregelbundet förstorat. Normalt är det ganska svårt att känna en sköldkörtel vilket innebär att en tydligt kännbar sköldkörtel är förstorad.

OOm man misstänker att sköldkörteln en förstorad är det viktigt att man gör en fortsatt utredning bland annat med sköldkörtelhormonen och eventuellt ultraljuds undersökning av sköldkörteln. I samband med att man gör en ultraljuds undersökning brukar man även ta en biopsi av sköldkörtelvävnaden.

Och genom att analysera sköldkörtelhormonen får man en direkt bild av funktionenOch genom att analysera sköldkörtelhormonen får man en direkt bild av funktionen poäng.

 

Ett sköldkörtelfunktionstest mäter nivån av vissa hormoner i blodet.

Det kan visa om du har en underaktiv eller överaktiv sköldkörtel, som båda är förknippade med struma.

Om det behövs kan du hänvisas till en specialist på sjukhus för ytterligare test eller behandling.

Behandling av en goitre

Behandlingen för en goitre beror på den bakomliggande orsaken.

Om goitre är liten och inte orsakar några problem, rekommenderas vanligtvis ett vänta och se tillvägagångssätt.

Andra möjliga behandlingar inkluderar radiojodbehandling och sköldkörtelkirurgi.

Även om de flesta struma är icke-cancerösa, uppskattas det att i 1 av 20 fall kan de vara ett tecken på sköldkörtelcancer.

Orsaker struma struma

 • kan ha flera möjliga orsaker, bland annat:

   • överaktiv sköldkörtel (hypertyreos)
   • underaktiv sköldkörtel (hypotyreos)
   • hormonförändringar under puberteten, graviditet eller klimakteriet
   • inte tillräckligt med jod i din kost

  tar vissa typer av läkemedel, såsom litium, ett läkemedel som används för att behandla vissa psykiska tillstånd

   • en inflammerad sköldkörtel (tyreoidit)

  som

  • har strålbehandling till nacken eller bröstet, såsom strålbehandling för nackcancer
  • knölar eller cystor i sköldkörteln — de flesta är ofarliga, men de bör bedömas
  • sköldkörtelcancer — en sällsynt typ av cancer i Sverige

  Vem som helst kan utveckla en struma, men chanserna ökar med åldern. Kvinnor är också mer benägna att utveckla en goitre.

  Typer av struma

  Det finns 2 huvudtyper av struma:

  • diffus struma — där hela sköldkörteln sväller och känns smidig vid beröring
  • nodulär struma — där fasta eller vätskefyllda klumpar som kallas knölar utvecklas i sköldkörteln och gör sköldkörteln känns klumpig att röra; knölar kan vara enkla eller flera och kan innehålla vätska

  Sidan senast granskad: 15 April 2019
  Nästa uppdatering: 15 April 2022

  • Nästa:Diagnos

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!