Prostata är en körtel mellan penis och urinblåsan. Prostatakörteln hjälper spermierna att ta sig fram och överleva längre. Prostata växer vid stigande ålder och trycket mot urinröret vilket gör det svårt att kissa. Den medicinska termen för detta tillstånd kallas godartad prostataförstoring (BPH) och skiljer sig från prostatacancer. Det finns alltså ingen koppling mellan godartad prostataförstoring och prostatacancer. Många oroar sig för att BPH ökar risken för framtida prostatacancer men så är inte fallet, det finns inga medicinska belägg för att BPH ökar risken för prostatacancer. Godartad prostataförstoring är vanligast hos personer som är äldre än 60 år. Ungefär hälften av alla män över 60 år har en förstorad prostatakörtel men idag finns det goda behandlingsmetoder.
Symtom
Prostata är en liten körteln som är belägen mellan penis och urinblåsan. När prostatan blir förstorad kan de trycka på blåsan och urinröret, eftersom urinröret passerar genom prostatan. Detta påverkar din förmåga att kissa och orsakar flera symtom som är kopplade till vattenkastning.
- Svårigheter att börja kissa
- Täta urinträngningar
- Svårt att tömma blåsan helt
- Det känns som att blåsan inte är helt tömd när du kissat klart
- Strålen avbryts en eller flera gånger när du kissar
- Urinläckage
- Du behöver kissa oftare under dagen och gå upp och kissa på natten
När ska du söka vård?
Kontakta din allmänläkare om du tror att du lider av förstorad prostatakörtel. Om det är bråttom och du har svårt att kissa kan du söka vård på en akutmottagning. Hos många män är symtomen milda och behöver inte akut behandling, i andra fall kan de vara mycket besvärliga och orsaka akuta symtom även om detta är sällsynt.
Orsaker
Det är oklart varför prostatakörteln blir förstorad. Ungefär 50% av alla män över 60 år har prostataförstoring och ca 80% av alla som är över 80 år lider av tillståndet. Prostataförstoring som inte beror på cancer kallas för godartad prostataförstoring eller benign prostatahyperplasi (BPH) på medicinskt språk. En stor prostata orsakar sällan symtom för att den trycker på vävnader i bäckenregionen utan det är först när urinblåsan påverkas som symtom uppstår. Det finns däremot andra sjukdomstillstånd som kan orsaka besvär från urinblåsa och urinvägar, till exempel överaktiv urinblåsa, urinrörsförträngning, urinvägsinfektion och neurologiska sjukdomar som Parkinson, MS eller stroke.
Utredning och undersökningar
Du kan genomgå flera olika tester för att ta reda på om du har en förstorad prostata. En allmänläkare kan genomföra några av dessa tester men andra kan behöva utföras på ett sjukhus. Vissa tester kan behövas för att utesluta andra tillstånd som orsakar liknande, såsom prostatacancer eller överaktiv urinblåsa.
- Läkaren gör en allmän kroppsundersökning
- Läkaren undersöker prostatakörteln genom att försiktigt föra in ett finger i ändtarmsöppningen. Du kan antingen ligga eller stå upp. Undersökningen gör inte ont och går snabbt.
- Läkare kan undersöka din urinblåsa efter att du kissat för att se hur mycket urin som är kvar i blåsan.
- Du får lämna ett urinprov för att utesluta infektion och andra sjukdomar i urinvägar. Du måste även kontrollera blodprover för att se hur njurarna fungerar och kanske även kontrollera PSA-värdet.
- Du kan också bli instruerad av sjukvårdspersonal om att loggföra dina vattenkastningsvanor där du måste skriva upp hur mycket du kissar, hur länge du kissar och hur lång tid det tar att komma igång.
- Om du blir hänvisad till specialistläkare kan de undersöka dig med hjälp av ultraljud. Specialistläkaren kan då jämföra ultraljudsundersökningen med PSA-provet för att avgöra om du lider av en förstorad prostatakörtel eller andra allvarliga sjukdomar.
- Magnetkameraundersökning används i princip aldrig vid utredning av godartad prostataförstoring men ibland kan din läkare ordinera denna undersökning om PSA-provet är högre än förväntat för din prostatakörteln. Utredningen kan visa om det finns några förändringar i prostata som kan vara orsakad av cancer.
- Cystoskopi är en undersökningsmetod där läkaren för in en smal slang i urinröret för att undersöka urinblåsan och urinröret med en kamera. Även om det inte är möjligt att se själva prostatakörteln så kan man se inuti urinröret om det finns en struktur som trycker mot urinröret.
- En undersökningsmetod som kallas cystometri eller tryck-flödesundersökning kan genomföras. Den visar hur stark urinblåsan är, om urinblåsan är överaktiv och om det finns något hinder för urinens flöde i urinröret.
- I sällsynta fall kan man behöva undersöka njurarna med en röntgenmetod som kallas för datortomografi
Behandling
Behandlingen beror på dina symtom. Operation rekommenderas vanligtvis endast för personer med måttliga till svåra symtom som inte upplevt någon förbättring av mediciner. Operation minskar påverkar inte risken för prostatacancer. Det finns livsstilsförändringar som kan bidra till mindre symtom och besvär.
- Du kan exempelvis dricka mindre alkohol, koffein och kolsyrade drycker
- Minska intaget av konstgjorda sötningsmedel
- Drick mindre vätskor på kvällen
Dina besvär kan minska av sig själv även om prostatakörteln inte minskar i storlek. Besvären kan även komma tillbaka men det viktiga är att besvären är oförändrade under en lång tid innan man beslutar sig för en behandling.
- Du kan behandling med läkemedel som minskar storleken på prostatakörteln
- Du kan bli opererad
- Du kan bli behandlad med mikrovågor eller annan värmebehandling
- Du kan få en kateter i urinblåsan för att avlasta blåsan
TURP (en vanlig operation)
Den vanligaste metoden för att minska prostatakörteln hos personer med godartad prostataförstoring är en operationsmetod som kallas TURP (transuretral resektion av prostata). Operationen tar mellan 30 till 60 minuter och du får oftast ryggbedövning. Läkaren för in ett smalt instrument i urinröret och på toppen av detta instrument finns ett redskap som gör att läkaren kan skära bort lite av prostatakörteln i taget tills hindret i urinröret har åtgärdats.
Efter operationen får du en urinkateter till såret i urinröret har lagt sig. Operationen kan behöva upprepas men de flesta upplever ett bra resultat av operationen. Den här operationen påverkar inte din förmåga att få erektion men kan leda till problem med utlösning om spermierna åker in i urinblåsan istället för urinröret och till penis. Det är vanligt med sjukskrivning fyra till 6 veckor efter ingreppet.
Värmebehandling
Prostata kan behandlas med värmebehandling genom att föra in instrument genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel mikrovågar, laser och vattenånga. Behandling med mikrovågar är vanligast. Behandling tar cirka 30 minuter och efteråt får du en kateter i urinröret . Prostatakörteln svullnar upp under och efter behandlingen vilket gör det svårt att kissa.
Komplikationer
En godartad prostataförstoring kan orsaka besvär och komplikationer. Här nedan anges de komplikationer som kan uppstå vid prostataförstoring:
- Urinvägsinfektion
- Urinstämma
- Blåssten som uppstår för att kristaller ackumuleras i urinblåsan av all urin som blir kvar
- Urininkontinens
- Njursvikt om urinen backar upp till njurarna och påverkar deras förmåga att filtrera blodet
- Blod i urinen om blodkärlen i prostatan förstörs av det höga trycket
Läkemedel
Vanliga läkemedel som används vid godartad prostataförstoring är följande:
- Alfareceptorblockerare – musklerna kring urinröret och prostatakörteln slappnar av
- 5-alfa-reduktashämmare – minskar prostatakörteln storlek
- Läkemedel mot erektionsproblem (Tadalafil) – förbättrar blodflödet genom musklerna kring prostata, penis och bäckenbotten
Alfareceptorblockerare verkar snabbare än 5-alfa-reduktashämmare och därför får du ofta använda dem medicinerna först. I vissa fall kan man kombinera behandlingen. Alfareceptorblockerare kan göra att du blir trött och yr. De som använder läkemedlet upplever oftast yrsel när de reser sig från liggande eller sittandes till ståendes. Det hjälper om du tar läkemedlet innan du lägger dig och om du ändrar kroppsläge försiktigt. 5-alfa-reduktashämmare kan påverka din sexlust och erektionsförmåga. Ibland kan mannens bröstkörtlar blir förstorade eller ömma.