Genital HPV-infektion – faktablad

5 min läsning

Genital HPV Infektion – faktablad

Humant papillomvirus (HPV) är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Vissa hälsoeffekter orsakade av HPV kan förebyggas av HPV- vacciner.

Vad är HPV?

HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen (STI). HPV är ett annat virus än HIV och HSV (herpes). 79 miljoner amerikaner, de flesta i deras sena tonåringar och tidiga 20-talet, är infekterade med HPV. Det finns många olika typer av HPV. Vissa typer kan orsaka hälsoproblem, inklusive genitala vårtor och cancer. Men det finns vacciner som kan stoppa dessa hälsoproblem från att hända.

Hur sprids HPV?

Du kan få HPV genom att ha vaginal, anal eller oral sex med någon som har viruset. Det är vanligast spridd under vaginalt eller analsex. HPV kan passera även när en smittad person inte har några tecken eller symtom.

Den som är sexuellt aktiv kan få HPV, även om du har haft sex med bara en person. Du kan också utveckla symtom år efter att du har sex med någon som är smittad. Detta gör det svårt att veta när du först blev smittad.

Orsakar HPV hälsoproblem?

I de flesta fall går HPV bort på egen hand och orsakar inga hälsoproblem. Men när HPV inte går bort kan det orsaka hälsoproblem som genitala vårtor och cancer.

Genitala vårtor uppträder vanligtvis som en liten bump eller grupp av stötar i könsorganet. De kan vara små eller stora, upphöjda eller platta, eller formade som en blomkål. En vårdgivare kan vanligtvis diagnostisera vårtor genom att titta på könsorganet.

Orsakar HPV cancer?

HPV kan orsaka livmoderhalscancer och andra cancerformer, inklusive cancer i vulva, vagina, penis eller anus. Det kan också orsaka cancer i baksidan av halsen, inklusive basen av tungan och tonsillerna (kallad orofaryngeal cancer).

Cancer tar ofta år, till och med årtionden, att utvecklas efter att en person får HPV. De typer av HPV som kan orsaka genitala vårtor är inte desamma som de typer av HPV som kan orsaka cancer.

Det finns inget sätt att veta vilka personer som har HPV som kommer att utveckla cancer eller andra hälsoproblem. Personer med svagt immunförsvar (inklusive de med hiv/aids) kan vara mindre kapabla att bekämpa HPV. De kan också vara mer benägna att utveckla hälsoproblem från HPV.

Hur kan jag undvika HPV och de hälsoproblem det kan orsaka?

Du kan göra flera saker för att minska dina chanser att få HPV.

Få vaccinerade. HPV-vaccinet är säkert och effektivt. Det kan skydda mot sjukdomar (inklusive cancer) orsakade av HPV när det ges i rekommenderade åldersgrupper. (Se ”Vem ska vaccineras?” nedan) Det rekommenderas HPV-vaccination vid 11 eller 12 års ålder (eller kan börja vid 9 års ålder) och för alla till och med 26 års ålder, om de inte redan vaccinerats. För mer information om rekommendationerna, se https://www. cdc. gov/vacciner/vpd/hpv/public/index. html

Få screenas för livmoderhalscancer. Rutinmässig screening för kvinnor i åldern 21 till 65 år kan förhindra livmoderhalscancer.

Om du är sexuellt aktiv

  • Använd latexkondomer på rätt sätt varje gång du har sex. Detta kan minska dina chanser att få HPV. Men HPV kan infektera områden som inte täcks av kondom — så kondomer kanske inte helt skyddar mot att få HPV;
  • Var i ett ömsesidigt monogamt förhållande — eller bara ha sex med någon som bara har sex med dig.

Vem ska vaccineras?

HPV-vaccination rekommenderas vid 11 eller 12 års ålder (eller kan börja vid 9 års ålder) och för alla till och med 26 års ålder, om de inte redan vaccinerats.

Vaccination rekommenderas inte för alla äldre än 26 år. Vissa vuxna i åldern 27 till 45 år som inte redan är vaccinerade kan dock besluta sig för att få HPV- vaccinet efter att ha talat med vårdgivaren om risken för nya HPV-infektioner och eventuella fördelar med vaccination. HPV-vaccination i detta åldersintervall ger mindre nytta. De flesta sexuellt aktiva vuxna har redan exponerats för HPV, men inte nödvändigtvis alla HPV- typer som vaccineras..

I alla åldrar är en ny sexpartner en riskfaktor för att få en ny HPV-infektion. Människor som redan befinner sig i ett långsiktigt ömsesidigt monogamt förhållande kommer inte sannolikt att få en ny HPV-infektion.

Hur vet jag om jag har HPV?

Det finns inget test för att ta reda på en persons ”HPV-status. ” Det finns inte heller något godkänt HPV-test för att hitta HPV i munnen eller halsen.

Det finns HPV-test som kan användas för att screentera för livmoderhalscancer. Dessa tester rekommenderas endast för screening hos kvinnor i åldern 30 år och äldre. HPV-test rekommenderas inte för att undersöka män, ungdomar eller kvinnor under 30 år.

De flesta människor med HPV vet inte att de är smittade och utvecklar aldrig symtom eller hälsoproblem från det. Vissa människor får reda på att de har HPV när de får genitala vårtor. Kvinnor kan få reda på att de har HPV när de får ett onormalt Pap-testresultat (under screening av livmoderhalscancer). Andra kanske bara får reda på när de har utvecklat allvarligare problem från HPV, till exempel cancer.

Hur vanligt är HPV och de hälsoproblem som orsakas av HPV?

HPV (viruset): Omkring 79 miljoner amerikaner är för närvarande infekterade med HPV. Omkring 14 miljoner människor blir nyligen smittade varje år. HPV är så vanligt att nästan alla som är sexuellt aktiva kommer att få HPV någon gång i sitt liv om de inte får HPV-vaccinet.

Hälsoproblem relaterade till HPV inkluderar genitala vårtor och livmoderhalscancer.

Genitala vårtor: Innan HPV-vacciner introducerades drabbades ungefär 340.000 till 360 000 kvinnor och män av genitala vårtor orsakade av HPV varje år. * Även om en av 100 sexuellt aktiva vuxna i U. S. har genitala vårtor vid varje given tidpunkt.

Livmoderhalscancer: Varje år bor nästan 12.000 kvinnor i EU. S. kommer att diagnostiseras med livmoderhalscancer, och mer än 4.000 kvinnor dör av livmoderhalscancer — även med screening och behandling.

Det finns andra tillstånd och cancer som orsakas av HPV som förekommer hos personer som bor i Sverige. Varje år drabbas cirka 19 400 kvinnor och 12 100 män av cancer orsakad av HPV.

*Dessa siffror tittar bara på antalet personer som sökte vård för könsvårtor. Detta kan vara en underskattning av det faktiska antalet personer som får genitala vårtor.

Gravid. Kommer att ha HPV påverka min graviditet?

Om du är gravid och har HPV kan du få genitala vårtor eller utveckla onormala cellförändringar i livmoderhalsen. Onormala cellförändringar kan hittas med rutinmässig livmoderhalscancer screening. Du bör få rutinmässig livmoderhalscancer screening även när du är gravid.

Kan jag behandlas för HPV eller hälsoproblem som orsakas av HPV?

Det finns ingen behandling för själva viruset. Det finns dock behandlingar för de hälsoproblem som HPV kan orsaka:

  1. Genitala vårtor kan behandlas av din vårdgivare eller med receptbelagda läkemedel. Om de lämnas obehandlade kan genitala vårtor försvinna, förbli oförändrade eller växa i storlek eller antal.
  2. Cervical precancer kan behandlas. Kvinnor som får rutinmässiga Pap-tester och uppföljning efter behov kan identifiera problem innan cancer utvecklas. Förebyggande är alltid bättre än behandling. För mer information besök www. cancer. org.
  3. Andra HPV-relaterade cancerformer är också mer behandlingsbara när de diagnostiseras och behandlas tidigt.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!