Ganglion – Orsak, behandling och anatomi

2 min läsning

Ganglion

Ett ganglion är en gelefylld knöl som sitter i närheten av en led, oftast i handen eller fötter. Dessa är helt ofarliga och är oftast smärtfria. De brukar gå tillbaka av sig själv på några veckor. Om den inte gör det och orsakar problem så kan man antingen tömma ut innehållet med en nål eller operera bort den.

Ganglion i handleden. Källa. Wikimedia commons

Vad är Ganglion?

Ganglion är helt ofarliga knölar som uppkommer i samband med leder, oftast drabbar de leder på händer och fötter. Ganglionets storlek kan variera med är generellt sett kring 2-5 cm stora. Det är fyllda med gelé men är ganska fasta. Generellt sett så är ganglion smärtfria, men det kan i vissa fall skapa smärta om de trycker mot en nerv. Ganglion tenderar att försvinna av sig själv efter några veckors tid.

Leder och ledkapslar

För att våra leder ska kunna röra sig fritt och smidigt samt undvika att bli infekterade så är de omgivna av en ledkapsel. Denna kapseln är gjord av ett tjockt yttre lager och ett tunt inre lager båda dessa är gjorda av bindväv. Inuti kapseln så finns det ledvätska, detta är en trögflytande gelé som skyddar leden samt ger den näring.  

Vid bildning av ett ganglion så har en ledkapsel blivit belastad och det har blivit en bristning i det yttre hårda lagret och det yttre buktar ut och bildar en blåsa som då sitter ihop med kapseln. Denna blåsan kommer fylla sig med ledvätska och då kunna kännas som en knöl.

Vem får ganglion

De som får flest ganglion är unga kvinnor, men alla kan drabbas av det. Det tenderar att drabba leder som är välanvända. 

Behandling

I de allra flesta fallen så behövs inge behandling av ganglion, de går tillbaka av sig själv och utgör ingen fara. Men i enstaka fall så trycker de mot en nerv och ger smärta eller så sitter de på ett sådant sätt att de blockerar rörligheten i leden. Då kan det bli aktuellt att behandla ganglionet.

Arbetsterapi

I de flesta fall så duger det med arbetsterapi där man kan få avlastande hjälpmedel och råd för att lindra problemen från gangliet.

Tömning

Men en nål kan en läkare tömma gangliet på sin trögflytande vätska. När det är tömt så kan man spruta in lite kortison för att förhindra att den kommer tillbaka. Trots detta på kommer en stor del av alla ganglion tillbaka ändå.

Operation

Om gangliet ger stora besvär och inte lindras av tömning så kan operation vara ett sista alternativ. Operationen görs dagtid och du är vaken under hela proceduren. Operationen sker under bedövning och i ett blodfritt fält. Detta innebär att man har klämt bort allt blod i armen och satt på en blodtrycksmanschett som stoppar flödet av blod till armen. Operationen tar ca 30 minuter att genomföra. Efter operationen får man en skena som antingen är av gips eller är mjuk beroende på platsen för gangliet. Man blir sjukskriven mellan 1-6 veckor för återhämtning, under återhämtningen bör handen eller foten vara i högläge för att undvika svullnad.

När ska jag söka vård?

Generellt sett så behöver du inte söka vård för ett ganglion. Men om det inte försvinner och orsakar stora besvär kan man söka sig till vårdcentral där de kan ta ställning till någon åtgärd mot denne. DU bör också söka vård om ditt ganglion blir varmt, rött och ömnt. Då kan det vara så att gangliet egentligen är något annat tillstånd, t.ex. septisk artit, en infekterad led.

 

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!