Frågor om mässling
Få svar på vanliga frågor om mässling och vaccinet som används för att förhindra det.
Skydd mot mässling
Riktlinjer anser att du är skyddad mot mässling om du har skriftlig dokumentation (register) som visar minst ett av följande:
- Du har fått två doser mässlinginnehållande vaccin och du är en (n) —
- barn i skolåldern (årskurs K-12)
- vuxen som kommer att vara i en miljö som innebär en hög risk för mässlingöverföring, inklusive studenter vid postgymnasiet, sjukvårdspersonal och internationella resenärer.
- Du fick en dos mässlinginnehållande vaccin och du är en (n) —
- förskolebarn
- vuxen som inte befinner sig i en högriskmiljö för överföring av mässling.
- Ett laboratorium bekräftade att du hade mässling någon gång i ditt liv.
- Ett laboratorium bekräftade att du är immun mot mässling.
- Du föddes före 1957.
För internationella resenärer anser Riktlinjer att du är skyddad från mässling om du har skriftlig dokumentation (register) som visar minst ett av följande:
- Du fick en dos mässlinginnehållande vaccin och du är ett spädbarn i åldrarna 6—11 månader
- Du fick två Du är en person 12 månader eller äldre
- Ett laboratorium bekräftade att du hade mässling någon gång i ditt liv
- Ett laboratorium bekräftade att du är immun mot mässling
- Du föddes före 1957
Ingen. Riktlinjer anser att personer som fick två doser mässlingvaccin som barn enligt U. S. vaccinationsschema skyddat för livet, och de behöver aldrig en boosterdos
Om du är osäker på om du är helt vaccinerad, tala med din läkare.
Om du är född efter 1957 behöver du minst en dos mässlingvaccin om inte ett laboratorium har bekräftat att du hade tidigare mässlinginfektion eller är immun mot mässling. Vissa vuxna kan behöva 2 doser. Vuxna som kommer att vara i en miljö som medför hög risk för mässlingöverföring bör se till att de har fått två doser separerade med minst 28 dagar. Dessa vuxna inkluderar
- studenter vid post-high school läroanstalter
- hälso- och sjukvårdspersonal
- internationella resenärer
- människor som folkhälsomyndigheterna anser har ökad risk för att få mässling under ett mässlingutbrott
Om du inte är säker på om du är uppdaterad om mässlingvaccin, tala med din läkare. Mer information om vem som behöver mässlingvaccin.
Om du är osäker på om du är immun mot mässling, bör du först försöka hitta dina vaccinationsregister eller dokumentation av mässlingimmunitet. Om du inte har skriftlig dokumentation av mässlingimmunitet ska du vaccineras med mässling-påssjuka-rubella (MMR) vaccin. Det är ingen skada att få en annan dos MMR-vaccin om du redan är immun mot mässling (eller påssjuka eller röda hund). Ett annat alternativ är att låta en läkare testa ditt blod för att avgöra om du är immun, men detta rekommenderas i allmänhet inte.
Ja, människor som vet att de fick det dödade mässlingvaccinet (en tidigare formulering av mässlingvaccin som inte längre används) ska prata med sin läkare om att bli revaccinerad med det nuvarande, levande mässling-påssjuk-röda hundvaccinet (MMR).
Inte många människor faller in i denna grupp; det dödade vaccinet gavs till mindre än 1 miljon människor mellan 1963 och 1967. Dessutom vet de flesta inte om de fick det dödade vaccinet under denna tid. Om du är osäker på om du faller i denna grupp, bör du först försöka hitta dina vaccinationsregister eller dokumentation av mässlingimmunitet. Om du inte har skriftlig dokumentation av mässlingimmunitet ska du vaccineras med mässling-påssjuka-rubella (MMR) vaccin. Det är ingen skada att få en annan dos MMR-vaccin om du redan är immun mot mässling (eller påssjuka eller röda hund). Ett annat alternativ är att låta en läkare testa ditt blod för att avgöra om du är immun, men detta rekommenderas inte.
Mässlingvaccin
Mässlingvaccinet är mycket effektivt. Två doser mässlingvaccin är ca 97% effektiva för att förebygga mässling om de exponeras för viruset. En dos är ca 93% effektiv.
För att mässlingvaccinet ska fungera behöver kroppen tid för att producera skyddande antikroppar som svar på vaccinet. Detekterbara antikroppar uppträder vanligen inom några dagar efter vaccinationen. Människor är vanligtvis helt skyddade efter ca 2 eller 3 veckor. Om du reser internationellt, se till att hålla dig uppdaterad om alla dina mässlingbilder. Du bör planera att vaccineras fullt ut minst 2 veckor innan du avgår. Om resan är mindre än 2 veckor kvar och du inte är skyddad mot mässling, bör du ändå få en dos mässlingvaccin.
När du får mässlingvaccin tillverkar immunsystemet skyddande virusbekämpande antikroppar mot det ofarliga vaccinviruset. Mässlingvaccin skyddar dig mot mässling av vildtyp, för om du har vaccinerats och sedan utsätts för någon med mässling, kommer din kropp ihåg hur man bekämpar vildtypviruset. Det beror på att vaccinet tränade ditt immunförsvar.
Mycket få personer – ungefär tre av 100 – som får två doser mässlingvaccin kommer fortfarande att få mässling om de utsätts för viruset. Experter vet inte varför. Det kan vara så att deras immunsystem inte svarade så bra som de borde ha till vaccinet. Men den goda nyheten är att fullt vaccinerade människor som får mässling är mycket mer benägna att ha en mildare sjukdom. Och fullt vaccinerade människor är också mindre benägna att sprida sjukdomen till andra människor, inklusive personer som inte kan vaccineras eftersom de är för unga eller har försvagat immunsystem.
Relaterad sida: Vaccin mot mässling
överst på sidan
exponering för mässling
Kontakta omedelbart din läkare och låt dem veta att du har utsatts för någon som har mässling. Din läkare kan
- vidta särskilda åtgärder för att utvärdera dig, om det behövs, utan att utsätta andra patienter och sjukvårdspersonal för fara, och
- avgöra om du är immun mot mässling baserat på dina vaccinationsregister, ålder eller laboratoriebevis.
Om du inte är immun mot mässling, kan MMR-vaccin eller ett läkemedel som kallas immunglobulin bidra till att minska risken för att utveckla mässling. Din läkare kan ge dig råd och övervaka dig för tecken och symtom på mässling.
Om du inte är immun och inte får MMR eller immunglobulin, bör du hålla dig borta från inställningar där det finns mottagliga personer (som skola, sjukhus eller barnomsorg) tills din läkare säger att det är okej att återvända. Detta kommer att bidra till att du inte sprider det till andra.
Kontakta omedelbart din läkare och låt dem veta om dina symtom så att de kan berätta vad du ska göra nästa. Din läkare kan vidta särskilda åtgärder för att utvärdera dig, om det behövs, utan att utsätta andra patienter och vårdpersonal för risker.
Om du har mässling, bör du stanna hemma i fyra dagar efter att du har utvecklat utslag. Att stanna hemma är ett viktigt sätt att inte sprida mässling till andra människor. Fråga din läkare när det är säkert att vara med andra människor igen.
Du bör också
- Täck din mun och näsa med en vävnad när du hostar eller nysar, och lägg din använda vävnad i papperskorgen. Om du inte har en vävnad, hostar eller nysar i din övre ärm eller armbåge, inte dina händer.
- Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
- Undvik att dela drycker eller äta redskap.
- Desinficera ofta rörda ytor, såsom leksaker, dörrhandtag, bord och räknare. Standard hushållsdesinfektionsmedel kommer lätt att döda mässlingviruset.
Kontakta din läkare om du är orolig för dina symtom.
Relaterad sida: Mässling Tecken och symtom
Mässling fall och statistik i U. S.
Innan mässlingvaccinationsprogrammet startade 1963 fick uppskattningsvis 3 till 4 miljoner människor mässling varje år i Sverige, varav 500 000 rapporterades. Bland rapporterade fall dog 400 till 500, 48 000 var på sjukhus och 1 000 utvecklade encefalit (hjärnsvullnad) från mässling.
Nationellt sett har andelen personer som vaccinerats mot mässling varit mycket stabila sedan programmet Vaccines for Children (VFC) inleddes 1994. År 2017 var den totala nationella täckningen för MMR-vaccin bland barn i åldrarna 19—35 månader 92. 7%. MMR-vaccintäckningsnivåerna fortsätter dock att variera beroende på stat, med 11 stater under 2017 som har MMR-täckningsnivåer på mindre än 90%. På länet eller lägre nivåer kan vaccintäckningen variera avsevärt. Fickor på ovaccinerade personer kan existera i stater med hög vaccinationstäckning, vilket understryker betydande mässlingkänslighet på vissa lokala nivåer.
Mer information om barnvaccinationstäckning finns i Riktlinjer:s rapporter om barnvaccinering.
Vissa stater lägger också upp sina stats- eller lokal nivå skolvaccinationsbedömning rapporter på nätet. Lokala data kan hjälpa föräldrar att förstå riskerna för sjukdomar som kan förebyggas med vaccin och fördelarna med vaccinationer för sina barn. Se SchoolVaxView-resurser för dessa data.
Resenärer kan ta med mässling till USA från alla länder där sjukdomen fortfarande förekommer eller där utbrott inträffar. Under de senaste åren har många mässlingfall kommit in i Sverige från vanliga U. S. resmål. Se Riktlinjer:s webbplats för mässling för resenärer för mer information.
Några år rapporterar stater fler mässlingfall jämfört med tidigare år efter eliminering. Riktlinjer-experter tillskriver detta till:
- mässlingutbrott i vissa länder som amerikaner ofta reser till, och därför fler mässlingfall kommer in i EU. S. , och/eller
- mer spridning av mässling i U. S. samhällen med fickor av ovaccinerade människor.
För mer information om ökningen av fall per år, se Mässling Utbrott.
Statliga och lokala hälsovårdsavdelningar har ledningen i utredningen av mässlingfall och utbrott när de inträffar. Riktlinjer hjälper och stöder hälsoavdelningarna i dessa utredningar
- genom att kommunicera med folkhälsotjänstemän från stater med rapporterade mässlingfall och tillhandahålla tekniskt bistånd.
- samla in uppgifter som rapporterats av stater om bekräftade mässlingfall och utvärdera och övervaka dessa uppgifter ur ett nationellt perspektiv.
- testprover för svåra diagnostiska fall av misstänkt mässlinginfektion på begäran av stater.
- med hjälp av metoder för avancerad molekylär detektion (AMD) för att bestämma genotyper och stammar av mässlingvirus.
- ge snabb hjälp på plats under utbrottsutredningar, ofta genom en formell begäran från statens hälsoavdelning.
- investera i statliga och lokala hälso- och sjukvårdsavdelningar för infrastruktur för folkhälsa och laboratoriekapacitet för att stödja front-line-insatser vid misstänkta och bekräftade mässlingfall.
- varnar kliniker, vårdinrättningar och folkhälsomyndigheter runt om i landet om aktuella utbrott och tillhandahåller vaccinpolitik och klinisk vägledning för vårdgivare.
- tillhandahålla information till offentliga och vårdgivare via en mängd olika medier, inklusive Riktlinjer:s webbplats.
Mer information om övervakning av sjukdomar som kan förebyggas med vaccin, såsom mässling.
Relaterad sida: Fall och utbrott
Mässling eliminering i U. S.
Ja, ja. År 2000 förklarade USA att mässling eliminerades från detta land. U. S. elimineras mässling eftersom det har ett mycket effektivt mässlingvaccin, ett starkt vaccinationsprogram som uppnår hög vaccintäckning hos barn och ett starkt folkhälsosystem för att upptäcka och reagera på mässlingfall och utbrott.
Riktlinjer definierarför eliminering av mässlingsom frånvaro av kontinuerlig sjukdomsöverföring under 12 månader eller mer i ett specifikt geografiskt område. Mässling är inte längre endemisk (ständigt närvarande) i Sverige.
Varje år får ovaccinerade resenärer (amerikaner eller utländska besökare) mässling medan de är i andra länder och tar det till USA. Vanligtvis 2 av 3 av dessa ovaccinerade resenärer är amerikaner. De kan sprida mässling till andra människor som inte är skyddade mot mässling, vilket ibland leder till utbrott. Detta kan ske i samhällen med ovaccinerade personer.
De flesta människor i Sverige är skyddade mot mässling genom vaccination. Så mässling fall i U. S. är mindre vanliga jämfört med antalet fall innan ett vaccin fanns tillgängligt. Sedan 2000, då folkhälsotjänstemän förklarade mässling elimineras från EU. S. , varierade det årliga antalet personer som rapporterades ha mässling från 37 personer 2004 till 667 personer 2014.
Ja, ja. Eftersom mässling fortfarande är vanligt i många länder, kommer resenärer att fortsätta att föra denna sjukdom i Sverige. Mässling är mycket smittsam, så alla som inte är skyddade mot mässling riskerar att få sjukdomen. Människor som är ovaccinerade av någon anledning, inklusive de som försenar eller vägrar vaccination, riskerar att bli smittade med mässling och sprida den till andra. Och de kan sprida mässling till personer som inte kan vaccineras eftersom de är för unga eller har särskilda hälsotillstånd.
Ja, mässling kan bli endemisk (konstant förekomst av en sjukdom i ett område) i Sverige igen, särskilt om vaccintäckningsnivåerna sjunker. Detta kan hända när människor
- inte blir vaccinerade i tid,
- tror att de är immuna när de inte är det, och inte kan hitta dokumentation om sin vaccinstatus (detta är vanligast bland vuxna), eller
- fördröja eller vägra vaccin av religiösa, filosofiska eller personliga skäl.
Forskning visar att det finns kluster av människor som försenar eller vägrar vaccin i vissa samhällen. När mässling kommer in i samhällen med fickor av ovaccinerade människor är utbrott mer benägna att uppstå. Dessa samhällen gör det svårt att kontrollera spridningen av sjukdomen. Och dessa samhällen gör oss sårbara för att få viruset att återupprätta sig i vårt land.
Hög kvarstående mässlingvaccin och snabba insatser för folkhälsan är avgörande för att förebygga och kontrollera mässlingsfall och utbrott av mässling.
Ja, det är möjligt. Det första steget är att eliminera mässling från varje land och region i världen. När detta händer kommer det inte att finnas någon plats från vilken mässling kan spridas.
Alla medlemsstater i Världshälsoorganisationens sex regionerexterna ikonhar antagit mål att eliminera mässling senast år 2020. När varje land eliminerar en sjukdom, hälsovårdstjänstemän anser sjukdomen ”utrotad” från världen. Se denexterna ikonenför mässling och röda hund Initiativeför mer information.
Mässlingvirus klassificering
När en ovaccinerad person får mässling, orsakar vild-typ mässlingvirus infektionen. Forskare delar vilda mässlingvirus i genetiska grupper som kallas genotyper. Av 24 kända genotyper listar Världshälsoorganisationen (WHO) 5 genotyper som för närvarande cirkulerar och som oftast ses: B3, D4, D8, D9 och H1. MMR-vaccin skyddar dig mot alla typer av mässling.
Forskare identifierar genotypen i ett laboratorium med hjälp av en metod som kallas nukleinsyrasekvensering. Genotypen är baserad på RNA (ribonukleinsyra) sekvensen av mässlingviruset som orsakade sjukdomen hos en smittad person. Lär dig om genetisk analys av mässlingvirus.