Frågor och svar

4 min läsning

Frågor och svar

MinusrelateradesidorVad är listerios?

Listeriosis är en allvarlig infektion orsakad av bakterien Listeria monocytogenes. Människor blir vanligtvis sjuk med listerios efter att ha ätit förorenad mat. Sjukdomen drabbar främst gravida kvinnor, nyfödda, äldre vuxna och personer med försvagat immunsystem. Det är sällsynt att människor i andra grupper blir sjuka med Listeria-infektion.

Listerios är vanligtvis en mild sjukdom för gravida kvinnor, men det orsakar allvarlig sjukdom hos fostret eller nyfött barn. Vissa personer med Listeria-infektioner , oftast vuxna 65 år och äldre och personer med försvagat immunsystem, utvecklar allvarliga infektioner i blodet (orsakar sepsis) eller hjärnan (orsakar hjärnhinneinflammation eller encefalit). Listeria-infektioner kan ibland påverka andra delar av kroppen, inklusive ben, leder och ställen i bröstet och buken. Vad är symtomen på listerios ?

Listerios kan orsaka en mängd olika symtom, beroende på personen och den del av kroppen som påverkas. Listeria kan orsaka feber och diarré som liknar andra livsmedelsburna bakterier, men denna typ avListeria-infektion diagnostiseras sällan. Symtom hos personer med invasiv listerios, vilket innebär att bakterierna har spridit sig bortom tarmen, beror på om personen är gravid.

 • Gravida kvinnor: Gravida kvinnor upplever normalt endast feber och andra influensaliknande symtom, såsom trötthet och muskelvärk. Infektioner under graviditeten kan dock leda till missfall, dödfödsel, för tidig förlossning eller livshotande infektion hos nyfödda.
 • Andra personer än gravida kvinnor: Symtom kan innefatta huvudvärk, stel hals, förvirring, förlust av balans och kramper utöver feber och muskelvärk.

Personer med invasiv listerios rapporterar vanligen symtom som börjar 1 till 4 veckor efter att ha ätit mat som är smittat med Listeria. Vissa personer har rapporterat symtom som börjar så sent som 70 dagar efter exponering eller så tidigt som samma exponeringsdag. Hur diagnostiseras och behandlas listerios ?

Listerios diagnostiseras vanligtvis när en bakteriekultur (en typ av laboratorietest) växer Listeria monocytogenes från en kroppsvävnad eller vätska, såsom blod, spinalvätska eller placentan.

Listerios behandlas med antibiotika. Hur blir folk smittade med Listeria?

Listerios orsakas oftast av att äta mat förorenad med Listeria monocytogenes. Om infektion inträffar under graviditeten kan Listeria-bakterier sprida sig till barnet genom moderkakan.

Se försiktighetsåtgärder för personer med högre risk för Listeria-infektion >

Vad ska jag göra om jag åt ett livsmedel som kan ha smittats med Listeria ?

Du bör söka läkarvård och tala om för läkaren om att äta eventuellt förorenad mat om du har feber och andra symtom på eventuell listerios, såsom trötthet och muskelvärk, inom två månader efter att ha ätit eventuellt förorenad mat. Detta är särskilt viktigt om du är gravid, 65 år eller äldre, eller har ett försvagat immunförsvar.

Om du åt mat som eventuellt är förorenad med Listeria och inte känner sig sjuk, tror de flesta experter att du inte behöver test eller behandling. Tala med din läkare om du har frågor om vad du ska göra efter att ha ätit eventuellt förorenad mat. Är listerios en allvarlig sjukdom ?

De flesta människor med invasiv listerios kräver sjukhusvård, och ungefär en av fem personer med infektionen dör. När listerios inträffar under graviditeten kan det orsaka missfall, dödfödsel eller nyfödd död. Listerios under graviditeten resulterar i fosterförlust hos cirka 20% och nyfödd död i cirka 3% av fallen. Hur många människor får listerios varje år ?

Varje år får cirka 1 600 personer listerios i Sverige. Är utbrott av listerios vanliga ?

Några utbrott av listerios identifieras de flesta år. Även om de flesta fall av listerios inte är en del av erkända utbrott, hjälper utbrottsundersökningar att visa vilka livsmedel som är källor till listerios.

Sök NORS Dashboard för information om livsmedelsburna sjukdomsutbrott som rapporterats till Riktlinjer >

Ta reda på hur senaste vetenskapliga framsteg hjälper sjukdomsdetektiver att hitta och lösa fler listeriosutbrott >

Vad gör folkhälsobyråer för att förebygga eller kontrollera listerios ?

Statliga, delstatliga och lokala myndigheter gör följande:

 • Ge vägledning till industrin och utveckla och genomdriva regler, som Food Safety Modernization Act, för att fokusera insatser för livsmedelssäkerhet på säkrare produktion och hantering av livsmedel som spårar
 • Listeria-infektioner till
 • identifiera möjligheter att förbättra politik och praxis, särskilt för att skydda grupper av människor som är mer benägna att bli sjuka med listerios

 • Undersöka och stoppa utbrott genom att påminna om smittade livsmedel och varna allmänheten
 • Tillämpa Riktlinjer:s förbättrade strategi för att undersöka Listeria-infektioner i alla stater så sjukdomsdetektiver kan snabbt lösa utbrott genom att:
  • DNA fingeravtryck på bakterien för att identifiera utbrott och smittade livsmedel, och intervjua människor som är sjuka — snabbt och med samma frågor — om vad de åt >
  • Att hjälpa hälsoavdelningar att få teknik och utbildning för sekvensering och analys av hela genomet, vilket kommer att göra det möjligt att hitta

Listeria-infektioner och utbrott snabbare, och spåra dem till deras källor >

Ta reda på hur Riktlinjer och statliga och statliga partners använder helgenomsekvensering i realtid för att lösa

Listeria-utbrott och göra maten säkrare >Hur kan jag hjälpa till att skydda mig själv och min familj från infektion?

Människor som är mer benägna att få en Listeria-infektion (gravida kvinnor, personer 65 år eller äldre, och personer med försvagat immunförsvar) och de som lagar mat för dem kan:

 • Vet vilka livsmedel som är riskabla och undvik dessa livsmedel >
 • Undvik att dricka rå (opastöriserad) mjölk eller äta mjuka ostar gjorda av det >
 • Var medveten om att mexikansk stil ostar gjorda av pastöriserad mjölk, såsom queso fresco, har orsakat Listeria-infektioner , sannolikt eftersom de var förorenade under osttillverkning > Riktlinjer-pdf[PDF — 1 sida]
 • Värmedeli kött och varmkorv tills ångande varm innan du äter.
 • Kyla rester inom 2 timmar i grunda, täckta behållare och använd inom 3-4 dagar.
 • Undvik korskontaminering i kylskåp eller andra platser i köket.
 • Använd en termometer för att se till att ditt kylskåp är 40°F eller lägre och din frys är 0°F eller lägre.

Alla kan:

 • Känna riskerna med matförgiftning och följ Ren, Separat, Cook, Chill riktlinjer >
 • Besök www. Livsmedelssäkerhet. gov för den senaste informationen om att förhindra matförgiftning

Externt >

Klicka för större bild

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!