Fosteralkoholsyndrom

3 min läsning

Fosteralkoholsyndrom

Om du dricker alkohol under graviditeten riskerar du att skada ditt barn. Ibland kan detta leda till psykiska och fysiska problem hos barnet, kallat fosteralkoholsyndrom.

Detta kan uppstå eftersom alkohol i moderns blod passerar till hennes barn genom placentan.

Ditt barn kan inte bearbeta alkohol så bra som du kan, vilket innebär att det kan skada celler i hjärnan, ryggmärgen och andra delar av kroppen och störa deras utveckling i livmodern.

Detta kan leda till förlust av graviditeten. Barn som överlever kan få livslånga problem.

Fosteralkoholsyndrom är en typ av fosteralkoholspektrumstörning (FASD), namnet på alla de olika problem som kan påverka barn om deras mamma dricker alkohol under graviditeten.

Symptom på fosteralkoholsyndrom

Symptomen inkluderar:

 • ett huvud som är mindre än genomsnittet
 • dålig tillväxt — de kan vara mindre än genomsnittet vid födseln, växa långsamt när de blir äldre och vara kortare än genomsnittet som en vuxen
 • särskiljande ansiktsdrag — som små ögon, en tunn överläpp och en jämn yta mellan näsan och överläppen, även om dessa kan bli mindre märkbara med
 • åldersrörelser och balansera problem
 • med

 • inlärningssvårigheter — såsom problem med tänkande, tal, sociala färdigheter, tidtagning, matematik eller minnesproblem
 • med uppmärksamhet, Koncentrations- eller
 • hyperaktivitetsproblem med lever, njurar, hjärta eller andra organ
 • hörsel och synproblem

Dessa problem är permanenta, även om tidig behandling och stöd kan bidra till att begränsa deras inverkan på ett påverkat barns liv.

Vad gör du om du tror att ditt barn har fosteralkoholsyndrom

Tala med en allmänläkare eller hälsobesökare om du har några bekymmer om ditt barns utveckling eller tror att de kan ha fosteralkoholsyndrom.

Om tillståndet inte diagnostiseras tidigt och ett barn inte får lämpligt stöd, är det mer troligt att de upplever utmaningar som är förknippade med tillståndet.

De kan till exempel ha svårt att lära sig, missbruka droger eller alkohol, utveckla psykiska hälsoproblem och ha svårt att få ett jobb och leva självständigt som vuxen.

En läkare eller hälsobesökare måste veta om ditt barn har utsatts för alkohol under graviditeten för att kunna ställa en diagnos av fosteralkoholsyndrom.

Ditt barn kan remitteras till ett specialistteam för en bedömning om det finns en möjlighet att de har villkoret.

Detta innebär vanligtvis en fysisk undersökning och blodprov för att utesluta genetiska tillstånd som har liknande symtom som fosteralkoholsyndrom.

Behandling och stöd för fosteralkoholsyndrom

Det finns ingen särskild behandling för fosteralkoholsyndrom, och skadorna på barnets hjärna och organ kan inte vändas. Men en tidig diagnos och stöd kan göra stor skillnad.

När tillståndet har diagnostiserats kan ett team av sjukvårdspersonal bedöma den drabbade personens behov och erbjuda lämpliga utbildnings- och beteendestrategier för att möta dessa behov.

Det kan också vara bra att kontakta en stödgrupp för personer med fosteralkoholsyndrom. Dessa kan vara en bra källa till råd, och de kanske kan ansluta dig till andra människor i en liknande situation.

Det finns en brittisk stödgrupp som heter NOFAS-UK. Du kanske också vill fråga ditt vårdteam om de känner till några lokala grupper i ditt område.

Förebyggande av fosteralkoholsyndrom

Foetalalkoholsyndrom kan undvikas helt om du inte dricker alkohol medan du är gravid.

Risken är högre ju mer du dricker, även om det inte finns någon beprövad ”säker” alkoholnivå under graviditeten. Att inte dricka alls är det säkraste tillvägagångssättet.

Om du är gravid och kämpar med alkoholproblem, tala med en barnmorska, läkare eller apotekspersonal.

Det är aldrig för sent att sluta dricka: stoppa när som helst under graviditeten kan bidra till att minska risken för problem i ditt barn.

Konfidentiell hjälp och support finns också tillgänglig från:

 • Drinkline — den nationella alkoholhjälplinje; om du är orolig för ditt eget eller någon annans drickande, ring denna kostnadsfria hjälplinje på 0300 123 112 (eller sjukvårdsupplysningen 1177)0 (vardagar 09:00 till 20:00, helger 11:00 till 16:00)
 • Addaction – ett brittiskt behandlingsorgan som hjälper individer, familjer och samhällen att hantera effekterna av alkohol- och narkotikamissbruk
 • Anonyma Alkoholister (AA) — en gratis självhjälpsgrupp; dess ”12-stegsprogram” innebär att bli nykter med hjälp av regelbundna stödgrupper
 • NOFAS-UK hjälplinje på 020 8458 5951

Du kan också hitta din närmaste alkoholstödtjänst eller läs råd om hur du skär ner ditt drickande och alkohol under graviditeten.

Uppdaterad: 6 januari 2020
Nästa uppdatering: 6 januari 2023

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!