Förhindra vinterkräksjuka (calici, Norovirus)

2020-02-29
2 min läsning

Förhindra vinterkräksjuka (calici, Norovirus)

Minusrelateradesidor

Du kan skydda dig själv och andra från norovirus genom att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten och följa andra enkla förebyggande tips.

Det finns för närvarande inget vaccin för att förebygga norovirus; även om detta är ett område för aktiv forskning.

Öva god handhygien

Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten

 • särskilt efter att ha använt toaletten eller bytt blöjor
 • alltid innan du äter, förbereder eller hanterar mat, och
 • innan du ger dig själv eller någon annan medicin.

vinterkräksjuka (calici, Norovirus) kan hittas i dina spyor eller bajs redan innan du börjar känna dig sjuk. Viruset kan stanna i din bajs i 2 veckor eller mer efter att du mår bättre. Det är viktigt att fortsätta tvätta händerna ofta under denna tid.

Du kan använda alkoholbaserade handrengöringsmedel förutom handtvätt. Men du bör inte använda handsanitizer som ersättning för att tvätta händerna med tvål och vatten. Handrengöringsmedel är inte lika effektiva som att tvätta händerna med tvål och vatten vid avlägsnande av noroviruspartiklar. Se ”Handtvätt: Rengör Händer Spara Liv.”

Hantera och laga mat på ett säkert sätt

Tvätta frukt och grönsaker innan du förbereder och äter dem. Koka ostron och andra skaldjur noggrant innan du äter dem.

Var medveten om att norovirus är relativt resistenta mot värme. De kan överleva temperaturer så högt som 145 °F och snabba ångningsprocesser som ofta används för att laga skaldjur.

Mat som kan vara förorenad med norovirus bör kastas ut.

Håll sjuka spädbarn och barn borta från områden där mat hanteras och förbereds.

När du är sjuk, laga inte mat eller ta hand om andra

Du bör inte laga mat för andra eller ge sjukvård medan du är sjuk och i minst 2 dagar efter det att symtomen har upphört. Detta gäller även sjuka arbetstagare på restauranger, skolor, daghem, långtidsvård och andra platser där de kan utsätta människor för norovirus.

Rengör och desinficera ytor

Efter att någon kräks eller har diarré, rengör och desinficera hela området omedelbart. Sätt på gummi- eller engångshandskar och torka hela området med pappershanddukar och desinficera sedan området med hjälp av en blekbaserad rengöringsmedel enligt anvisningarna på produktetiketten. Lämna blekmedlet desinfektionsmedlet på det drabbade området i minst fem minuter och rengör sedan hela området igen med tvål och varmt vatten. Avsluta genom att rengöra smutsig tvätt, ta ut papperskorgen och tvätta händerna.

För att säkerställa att maten är säker från norovirus, rengör och städar regelbundet köksredskap, diskar och ytor innan du lagar mat.

Du bör använda en klorblekmedel med en koncentration på 1000 till 5000 ppm (5 till 25 matskedar hushållsblekmedel [5% till 8%] per gallon vatten) eller annat desinfektionsmedel som registrerats som effektivt mot norovirus av miljöskyddsmyndigheten (EPA). Mer information finns i EPA:s registrerade Antimikrobiella produkter Effectable Against vinterkräksjuka (calici, Norovirus) (Norwalk-liknande virus) pdf-ikon [3 sidor] .

Tvätta tvätt noggrant

omedelbart bort och tvätta kläder eller sängkläder som kan vara förorenade med kräkningar eller bajs.

Du bör:

 • hantera smutsiga föremål försiktigt utan att röra dem,
 • bära gummi eller engångshandskar vid hantering av smutsiga föremål och tvätta händerna efter, och
 • tvätta föremålen med tvättmedel och varmt vatten med maximal tillgänglig cykellängd och sedan torka dem på högst värmeinställning.

Överst på PageRated Pages

 • Riktlinjer Feature: Förhindra spridningen av vinterkräksjuka (calici, Norovirus) vinterkräksjuka (calici, Norovirus)
 • Prevention på Ungdomsläger:
  • Faktablad
  • affisch

Senaste av Blog

Don't Miss

Yersinia tarminfektion – Symtom, diagnos, behandling och uppföljning

Yersinia-infektion i mage och tarmar En bakteriell tarminfektion Yersinia infektion