Förebyggande och kontroll

2020-02-29
2 min läsning

Förebyggande och kontroll

Minusrelaterade

sidor

Människor som är friska bör följa riktlinjerna nedan för att minska risken för toxoplasmos. Om du har ett försvagat immunförsvar, se riktlinjer för personer med nedsatt immunförsvar.

Minska risken för mat

För att förhindra risken för toxoplasmos och andra infektioner från mat:

Koka mat till säkra temperaturer. En mattermometer bör användas för att mäta den inre temperaturen hos kokt kött. Färg är inte en pålitlig indikator på att köttet har kokats till en temperatur som är tillräckligt hög för att döda skadliga patogener som Toxoplasma. Prov inte kött tills det är kokt . USDA rekommenderar följande för köttberedning:

För hela styckningsdelar av kött (utom fjäderfä)
Koka till minst 145° F (63° C) mätt med en mattermometer placerad i den tjockaste delen av köttet, låt sedan köttet vila i tre minuter innan det carving eller konsumeras. *Enligt USDA är ”vilotid” den tid produkten förblir vid den slutliga temperaturen efter att den har tagits bort från en grill, ugn eller annan värmekälla. Under de tre minuterna efter att köttet avlägsnats från värmekällan förblir temperaturen konstant eller fortsätter att stiga, vilket förstör patogener.”

För köttfärs (utom fjäderfä)
Koka till minst 160° F (71° C). Markerat kött kräver ingen vilotid.

För alla fjäderfän (hela styckningsdelar och malda)
Koka till minst 165° F (74° C). Den inre temperaturen bör kontrolleras i lårets innersta del, innersta delen av vingen och den tjockaste delen av bröstet. Fjäderfä kräver inte vilotid.

Mer om: Fight BAC: Safe Food HanteringExtern

 • Freeze kött i flera dagar vid temperaturer under noll (0° F) före tillagning för att avsevärt minska risken för infektion. *Frysning dödar inte på ett tillförlitligt sätt andra parasiter som kan finnas i kött (som vissa trikinarter) eller skadliga bakterier. Att laga kött till USDA rekommenderade inre temperaturer är den säkraste metoden för att förstöra alla parasiter och andra patogener.
 • Skala eller tvätta frukt och grönsaker noggrant innan du äter.

  Tvätta bänkskivor noggrant. Foto artighet av USDA.

 • Tvätta skärbrädor, tallrikar, diskar, redskap och händer med tvålvatten efter kontakt med rått kött, fjäderfä, skaldjur eller otvättade frukter eller grönsaker.
 • Drick inte opastöriserad getmjölk.
 • Ät inte råa eller underkokta ostron, musslor eller musslor (dessa kan vara förorenade med Toxoplasma som tvättats i havsvatten).

Mer om: Handtvätt

Den amerikanska regeringen och köttindustrin fortsätter sina ansträngningar för att minska T. gondii i kött.

Minska risken från miljön

För att minska risken för toxoplasmos från miljön:

 • Undvik att dricka obehandlat vatten.
 • Använd handskar vid trädgårdsarbete och vid eventuell kontakt med jord eller sand eftersom det kan vara förorenat med kattavföring som innehåller Toxoplasma. Tvätta händerna med tvål och vatten efter trädgårdsarbete eller kontakt med jord eller sand.
 • Lär barn vikten av att tvätta händerna för att förhindra infektion.
 • Håll utomhus sandlådor täckta.

  Ha någon annan att rengöra kulllådan. (Riktlinjer Foto)

 • Foder katter endast konserverade eller torkade kommersiella livsmedel eller välkokt bordsfoder, inte rå eller underkokt kött.
 • Se till att kattlådan byts dagligen. Toxoplasma parasiten blir inte smittsam förrän 1 till 5 dagar efter det att den har skjutit i kattens avföring.
 • Om du är gravid eller nedsatt immunförsvar:
  1. Undvik att byta kattskräp om möjligt. Om ingen annan kan utföra uppgiften, använd engångshandskar och tvätta händerna med tvål och vatten efteråt.
  2. Håll katter inomhus för att hindra dem från att jaga och minska risken att de blir smittade med Toxoplasma.
  3. Använd inte eller hantera herrelösa katter, särskilt kattungar. Får inte en ny katt medan du är gravid eller nedsatt immunförsvar..

Senaste av Blog

Don't Miss

Yersinia tarminfektion – Symtom, diagnos, behandling och uppföljning

Yersinia-infektion i mage och tarmar En bakteriell tarminfektion Yersinia infektion