Förebyggande

2020-02-29
1 min läsning

Prevention

Minus

Att hålla sig uppdaterad med rekommenderade vacciner är det bästa sättet att förebygga pneumokocksjukdom. Pneumokockvacciner hjälper till att skydda mot några av de mer än 90 typerna av pneumokockbakterier.

Vaccination

Det finns två typer av pneumokockvacciner tillgängliga i Sverige:

  • Pneumokockkonjugatvaccin (PCV13 eller Prevnar 13®)
  • Pneumokockpolysackaridvaccin (PPSV23 eller Pneumovax 23®)

Dessa vacciner skyddar mot många, men inte alla typer av pneumokockbakterier. Det betyder att det fortfarande finns en chans att någon kan utveckla pneumokocksjukdom efter vaccination.

Immuniseringsscheman

Läs mer om pneumokockvaccination, inklusive vem som ska få vilket vaccin (er).

Det är också viktigt att få ett influensavaccin varje år eftersom influensan ökar sannolikheten för att få pneumokocksjukdom.

Antibiotika

Riktlinjer rekommenderar inte att nära kontakter hos någon med pneumokocksjukdom får antibiotika för att förhindra att de blir sjuka. Experter kallar denna profylax. Generellt utvecklar människor inte pneumokocksjukdom efter exponering för någon med pneumokockinfektion.

Återinfektion

Människor kan få pneumokocksjukdom mer än en gång. En tidigare pneumokockinfektion skyddar dig inte mot framtida infektion. Därför rekommenderar Riktlinjer pneumokockvacciner även om någon har haft pneumokocksjukdom tidigare.

Relaterade sidor

  • Vad alla borde veta om Pneumokockvaccination
  • Pneumokockvaccination: Information för sjukvårdspersonal

Senaste av Blog

Don't Miss

Strupcancer

Allt om Strupcancer Strupcancer är en form av cancer som