Förebyggande

5 min läsning

Förebyggande

Minus

Alla kan spela det säkert när man köper, förbereder och äter specifika livsmedel. Ta reda på hur på Livsmedelsverkets hemsida, den statliga porten för livsmedelssäkerhet information.

Listeria är ett skadligt bakterie som kan gömma sig i många livsmedel. Utbrott av Listeria-infektioner under 1990-talet var främst kopplade till deli kött och varmkorv. Nu är Listeria utbrott ofta kopplade till mejeriprodukter och producerar. Utredarna har spårat de senaste utbrotten mot mjuka ostar, selleri, groddar, cantaloupemelon och glass.

Läs vidare för att lära dig vilka livsmedel som är mer benägna att innehålla Listeria och hur du kan vidta åtgärder för att skydda din hälsa, vilket är särskilt viktigt för gravida kvinnor, personer 65 år och äldre, och personer med nedsatt immunitet. De flesta människor med listerios är i en av dessa tre grupper. Queso fresco och andra mjuka ostar

Mjuka ostar gjorda med opastöriserad mjölk (även kallad rå mjölk) uppskattas vara 50 till 160 gånger större risk att orsaka Listeria-infektion än när de tillverkas med pastöriserad mjölk.

Även pastörisering av mjölk dödar Listeria, kan produkter gjorda av pastöriserad mjölk fortfarande bli förorenade om de produceras i anläggningar med ohälsosamma förhållanden.

Rekommendationer för alla:

 • Se till att etiketten säger, ”Gjord med pastöriserad mjölk. ”
 • Var medveten om att ostar i latinansk stil gjorda av pastöriserad mjölk, såsom queso fresco, har orsakat Listeria-infektioner , troligen på grund av att de var förorenade under osttillverkning.

Rekommendationer för personer med högre risk, inklusive gravida kvinnor, äldre vuxna och personer med försvagat immunförsvar:

 • Undvik att äta mjukost, såsom queso fresco, queso blanco, panela (queso panela), brie, Camembert, blåådrad eller feta, om det inte är märkt som gjort med pastöriserad mjölk.

Läs mer:

 • Fotonovela: Medan gravid, Var försiktig med Queso Fresco English pdf ikon [PDF – 3 sidor] pdf ikon [PDF – 3 sidor]
 • Infographic: Kontrollera ost, Undvik Listeria English pdf ikon[PDF – 1 sida]pdf ikon[PDF – 1 sida]
 • Podcast: Listeriosis Utbrott Associerat med mjuka ostar Podcastljud ikonTranskriptpdf ikon[PDF – 3 sidor]

groddar groddar behöver varma och fuktiga förhållanden för att spira och växa. Dessa förhållanden är också idealiska för tillväxt av bakterier, inklusive Listeria, Salmonella och E. coli.

Rekommendationer för personer med högre risk, inklusive gravida kvinnor, äldre vuxna och personer med försvagat immunförsvar:

 • Ät inte råa eller lätt kokta groddar av något slag (inklusive alfalfa, klöver, rädisa och mungbönspiror).
 • Cook groddar noggrant för att minska risken för att bli sjuk. Noggrann matlagning dödar skadliga bakterier.
 • När du äter ute, be att rå groddar inte läggas till din mat. Om du köper en färdig smörgås, sallad eller asiatisk mat, kontrollera att den inte innehåller rågroddar.

OBS: Sköljning groddar kommer inte att ta bort bakterier. Hemodlade groddar kan också göra dig sjuk om du äter dem råa eller lätt kokta. Meloner

Rekommendationer för alla:

 • Ät skuren melon direkt eller kylskåp det.
 • Förvara skuren melon i kylskåp vid 41° F eller kallare och i högst 7 dagar.
 • Kasta bort skurna meloner kvar vid rumstemperatur i mer än 4 timmar. Varmkorvar, patéer, lunchkött och kallskuret

Rekommendationer för alla:

 • Låt inte juice från varmkorv och lunchköttpaket få på andra livsmedel, redskap och matberedningsytor. Tvätta händerna efter hantering av varmkorv, lunchkött och deli kött.
 • Säkert förvara produkter i kylskåp:
  • Varmkorv: Förvara öppnade förpackningar inte längre än 1 vecka i kylskåp och oöppnade förpackningar inte längre än 2 veckor i kylskåp.
  • Lunch och deli kött: Förvara fabriksförslutna, oöppnade förpackningar inte längre än 2 veckor i kylskåp. Förvara öppnade förpackningar och kött skivat på en lokal deli högst 3 till 5 dagar i kylskåp.

Rekommendationer för personer med högre risk, inklusive gravida kvinnor, äldre vuxna och personer med försvagat immunförsvar:

 • Undvik att äta varmkorv, lunchkött, kallskuret, andra deli kött (såsom bologna), eller fermenterade eller torra korv om de inte värms upp till en intern temperatur på 165°F eller tills ångkokning varm strax före servering.
 • Ät inte kylda pâté eller köttpålägg från en deli eller köttdisk eller från den kylda delen av en butik. Köttpålägg och pâté som inte behöver kylas innan de öppnas, t.ex. produkter i burkar, burkar eller förseglade påsar, är ett säkrare val. Kylskåp dessa livsmedel efter öppning.

Fortsätt lära dig:

 • Läs mer om korv och livsmedelssäkerhet >
 • Lär dig mer om säker förvaring, hantering och matlagning metoder för olika typer av livsmedel >

Rökt fisk

En mat kallas hyllan stabil om den kan förvaras säkert vid rumstemperatur eller ”på hyllan. ”

Att äta konserverad och hållfast tonfisk, lax och andra fiskprodukter anses inte öka din chans att bli sjuk från Listeria.

Det är viktigt att veta att inte alla konserver är stabila. Vissa konserver är märkta ”Håll kylda. ” Exempel på sådana saker är kallrökt fisk som lax, öring, sik, torsk, tonfisk och makrill. Kallrökt fisk är ofta märkta som ”nova-stil”, ”lox”, ”kippered”, ”rökt” eller ”ryckig” och finns vanligtvis på skaldjur eller deli i matbutiker och delikatessens.

Rekommendationer för personer med högre risk, inklusive gravida kvinnor, äldre vuxna och personer med försvagat immunförsvar:

 • Ät inte kall rökt fisk om det inte är konserverad eller stabil hylla eller det är i en lagad maträtt, såsom en gryta. Rå (opastöriserad) mjölk

Råmjölk är mjölk från något djur som inte har pastöriserats för att döda skadliga bakterier. Rå mjölk (även kallad opastöriserad mjölk) kan bära skadliga bakterier, inklusive Listeriaoch andra bakterier som kan göra dig mycket sjuk eller döda dig. Även om det är möjligt att få matburen sjukdom från många typer av livsmedel, är rå mjölk en av de mest riskabla av alla.

Obehandlad mjölk som tillverkas i andra produkter, såsom mjukost, glass och yoghurt, kan också orsaka farliga infektioner. När du konsumerar dessa produkter, se till att de är gjorda av pastöriserad mjölk.

Rekommendationer för alla, särskilt personer med högre risk, inklusive spädbarn och småbarn, gravida kvinnor, äldre vuxna och personer med försvagad immunitet:

 • Endast konsumera pastöriserad mjölk och mjölkprodukter, inklusive mjukost, glass och yoghurt. Leta efter ordet ”pastöriserad” på etiketten. Om du är osäker, köp inte den!
 • Förvara mjölk och mjölkprodukter kylda vid 40 °F eller kallare.

Fortsätt lära:

 • Att försöka bestämma om rå mjölk?
 • Frågor och svar om obehandlad mjölk >
 • Verkliga berättelser om farorna med obehandlad mjölk >
 • Fem obehandlad mjölk fakta busted! >

Senaste av Blog