/

Allt om Flatlöss: symtom, smitta, behandling och egenvård

2 min läsning

Flatlöss

Flatlöss är den näst vanligaste typen av löss på människor (vanligast är huvudlöss). Flatlusen sätter sig ofta på könshår men kan även sätta sig i armhålor, skägg, mustache m.m. Flatlusen Greppar tag i grova hårstrån och suger blod för att överleva. Det skapar en klåda som man inte missar. Flatlöss smittar genom närkontakt eller via lakan och handdukar, vanligaste smittotillfället är vid sexuell kontakt. Flatlöss behandlas med receptfria tvättprodukter såsom Tenutex. Man har ingen skyldighet att informera sexuella partners om att man har flatlöss. 

Flatlusen. Källa: Servier Smart medical art

Vad är flatlöss?

Flatlöss är en liten lus som heter phthirus pubis på latin, Det är en typ av parasit som enbart bor på människor och livnär sig exklusivt på vårt blod. Flatlusen kan inte hoppa utan måste överföras vid närkontakt där den kan gå över till en annan person. Flatlusen har två starka bakben som den kan använda sig av för att greppa fast i grova hårstrån, detta gör att de inte kan tvättas bort. Flatlusen är 1-2 mm stor och är därför väldigt svår att se med blotta ögat, men man kan se den med t.ex. lupp. 

Symptom

När man blir smittad av flatlöss så får man inga symtom direkt efter smittotillfället men efter 4-6 veckor så får man klåda i området som är smittat. Klådan beror på flatlusens saliv som skapar en irriterad reaktion. Låda är det enda symtomet som flatlöss ger och det uppträder på den regionen som blivit smittad.

Var bor flatlusen?

Flatlöss kan bo på alla ställen som har grova hårstrån. Oftast är man smittad i könshåret, detta beror på att den inte är många andra platser med grova hårstrån som brukar ha kontakt mellan två personer. Den kan också sprida sig till andra platser hos en person som redan är infekterad. Platser man kan få flatlöss på är:

  • Könshår
  • Armhålan
  • Skägg
  • Ögonfransar
  • Ögonbryn
  • Bröst och rygghår
  • Benhår

Behandling

De flesta infektioner av flatlöss går att hantera självständigt med receptfri behandling. Om detta inte går så är det klokt att uppsöka läkare. Du kan också uppsöka läkare om:

  • Du har flatlöss nära ögonen
  • Du är gravid
  • De går inte bort av receptfri behandling

Receptfri behandling

Man kan behandla flatlöss på egen hand, du ska dock vara säker på att det är flatlöss du har, detta kan du göra genom att försöka se en flatlus med en lupp eller förstoringsglas. Zoomfunktionen i din smartphones kamera kan vara behjälplig med. Om du har sett minst en flatlus så kan du behandla med Tenutex. Detta är ett shampoo som dödar parasiter. Använd 50 gram och smörj in alla ställen där du har grovt hår. även de ställen som inte kliar. Låt det ligga i 2 dagar och tvätta sedan bort det. Du får efter detta borsta bort alla döda löss, ser du levande löss efter behandlingen så får du upprepa den dagen efter. 

Det är även viktigt att tvätta alla kläder, sängkläder och lakan när man har flatlöss, detta ska göras i 60 grader, annars kan flatlusen överleva och smitta andra i hushållet. Andra som du har varit i närkontakt med bör också vara observanta på eventuell flatlus. Då har dock inget krav att meddela personer du har haft närkontakt med till skillnad från andra sjukdomar som överförs sexuellt. 

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!