Fakta om Gastroschisis

4 min läsning

Fakta om Gastroschisis

Minus

Gastroschisis (uttalad gas-troh-skee-sis) är en födelsedefekt i bukväggen. Barnets tarmar finns utanför barnets kropp och lämnar genom ett hål bredvid naveln.

Klicka här för att visa en större bild

Vad är Gastroschisis?

Gastroschisis är en födelsedefekt i buken (magen) vägg. Barnets tarmar finns utanför barnets kropp och lämnar genom ett hål bredvid naveln. Hålet kan vara litet eller stort och ibland finns andra organ, såsom mage och lever, utanför barnets kropp.

Gastroschisis inträffar tidigt under graviditeten när musklerna som utgör barnets bukvägg inte bildas korrekt. Ett hål uppstår som gör att tarmarna och andra organ kan sträcka sig utanför kroppen, vanligtvis till höger om naveln. Eftersom tarmarna inte är täckta i en skyddande säck och utsätts för fostervätskan, kan tarmarna bli irriterad, vilket får dem att förkorta, vrida eller svälla. Ashleys Story

Ashley föddes med gastroschisis. Läs hennes historia samt andra berättelser från familjer som drabbats av gastroschisis

Andra problem

Strax efter att barnet är fött, kommer kirurgi att behövas för att placera bukorganen inuti barnets kropp och reparera hålet i bukväggen. Även efter reparationen kan spädbarn med gastroschisis ha problem med omvårdnad och ätning, matsmältning av mat och absorption av näringsämnen.

Förekomst

Centers for Disease Control and Prevention (Riktlinjer) uppskattar att cirka 1 871 barn föds varje år i Sverige med gastroschisis, men flera studier visar att nyligen denna födelsedefekt har blivit vanligare, särskilt bland yngre mödrar. 1-3

orsaker och riskfaktorer

Orsakerna till gastroschisis bland de flesta spädbarn är okända. Vissa barn har gastroschisis på grund av en förändring i deras gener eller kromosomer. Gastroschisis kan också orsakas av en kombination av gener och andra faktorer, såsom de saker mamman kommer i kontakt med i miljön eller vad mamman äter eller dricker, eller vissa mediciner hon använder under graviditeten.

Liksom många familjer som drabbats av fosterskador vill Riktlinjer ta reda på vad som orsakar dem. Förstå faktorer som är vanligare bland barn med fosterskador hjälper oss att lära oss mer om orsakerna. Riktlinjer finansierar Centers for Bird Defekts Research and Prevention, som samarbetar med stora studier som National Birth Defekts Prevention Study (NBDPS; födelse 1997-2011) och födelsedefekter Study för att utvärdera graviditetsexponeringar (BD-STEPS, som började med födseln 2014), för att förstå orsakerna till och risker för fosterskador, som gastroschisis.

Nyligen har Riktlinjer-forskare rapporterat viktiga fynd om vissa faktorer som påverkar risken att få barn med gastroschisis:

  • Yngre ålder: tonåringar var mer benägna att få ett barn med gastroschisis än äldre mödrar. 2,3
  • Alkohol och tobak: kvinnor som konsumerade alkohol eller var rökare var mer benägna att få barn med gastroschisis. 4,5

Riktlinjer fortsätter att studera fosterskador som gastroschisis för att lära sig hur man förhindrar dem. Om du är gravid eller funderar på att bli gravid, tala med din läkare om sätt att öka din chans att få ett friskt barn.

Diagnos

Gastroschisis kan diagnostiseras under graviditet eller efter att barnet är fött.

Under graviditeten

Under graviditeten finns det screeningtest (prenatala tester) för att kontrollera om fosterskador och andra tillstånd. Gastroschisis kan resultera i ett onormalt resultat på ett blod- eller serumscreeningtest eller så kan det ses under ett ultraljud (vilket skapar bilder av barnets kropp i livmodern).

Efter att barnet är född

Gastroschisis ses omedelbart vid födseln.

Behandlingar

Strax efter att barnet är fött, kommer kirurgi att behövas för att placera bukorganen inuti barnets kropp och reparera defekten.

Om gastroschisis defekt är liten (endast en del av tarmen är utanför magen), behandlas det vanligtvis med kirurgi strax efter födseln för att sätta organen tillbaka i magen och stänga öppningen. Om gastroschisis defekt är stor (många organ utanför magen), kan reparationen ske långsamt, i etapper. De exponerade organen kan täckas med ett speciellt material och sakta flyttas tillbaka in i magen. När alla organ har satts tillbaka i magen, är öppningen stängd.

Spädbarn med gastroschisis behöver ofta andra behandlingar, inklusive att ta emot näringsämnen genom en IV-linje, antibiotika för att förhindra infektion och noggrann uppmärksamhet för att kontrollera kroppstemperaturen.

Övriga resurser

Synpunkterna från denna organisation är sina egna och återspeglar inte Riktlinjer:s officiella ståndpunkt.

  • Averys änglarexterna ikonen
    Averys änglar är en grund som hjälper barn och familjer som drabbats av gastroschisis. Webbplatsen har resurser för att ansluta till andra familjer och sätt att öka medvetenheten om gastroschisis.

Referenser

  1. Parker SE, Mai CT, Canfield MA, Rickard R, Wang Y, Meyer RE, m.fl.. Uppdaterade nationella uppskattningar av födelsetal för utvalda missbildningar i Sverige, 2004-2006. Födelsesekter Res en Clin Mol Teratol. 2010; 88 (12) :1008-16.
  2. Kirby RS, Marshall J, Tanner JP, m.fl.. ; för det nationella nätverket för förebyggande av missbildningar. Prevalens och korrelerar av gastroschisis i 15 stater, 1995 till 2005. Obstet Gynekool. 2013-Aug; 122 (2 Pt 1) :275-81.
  3. Jones AM, Isenburg J, Salemi JL, m.fl.. ; för det nationella nätverket för förebyggande av missbildningar. Ökad förekomst av gastroschisis-14 stater, 1995-2012. MMWR morb dödliga Wkly Rep. 2016 jan 22; 65 (2) :23-6.
  4. Bird TM, Robbins JM, Druschel C, Cleves MA, Yang S, Hobbs CA, & National Prevention Defekts Studie. Demografiska och miljömässiga riskfaktorer för gastroschisis och omphalocele i National Prevention Study. J Pediatr Surg. 2009; 44:1546 -1551.
  5. Feldkamp ML, Reefhuis J, Kucik J, Krikov S, Wilson A, Moore CA, Carey JC, Botto LD och National Prevention Prevention Study. Fallkontrollstudie av självrapporterade genitourinära infektioner och risk för gastroschisis: fynd från National Birth Defects Prevention Study, 1997-2003. BMJ. 2008; 336 (7658): 1420-3.

Gastroschisis

Bilderna är i det offentliga rummet och därmed fria från upphovsrättsrestriktioner. Som en fråga av artighet begär vi att innehållsleverantören (Centers for Disease Control and Prevention, National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities) krediteras och meddelas i någon offentlig eller privat användning av denna bild.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!