Extern otit – Symtom, orsaker, diagnos, behandling, utredning

2022-12-15
10 min läsning

Allt om Extern otit

Extern otit är en infektion i yttre örat som orsakas av bakterier eller svamp. Det kan orsaka smärta, klåda, rodnad och vätska från örat. Det kan också leda till hörselnedsättning och andra problem.
Extern otit är vanligast hos barn, men det kan förekomma hos vuxna också. Det är oftast en sekundär infektion som uppstår efter att ha blivit exponerad för vatten eller andra irriterande ämnen som kan skada huden runt örat.
Symtom på extern otit inkluderar smärta, klåda, rodnad och vätska från örat. Smärtan kan vara svag eller intensiv och ibland kan det finnas en obehaglig lukt från det infekterade området. Ibland kan det finnas en gul eller grön vätska som rinner från örat.
Om du misstänker att du har extern otit bör du kontakta din läkare så snart som möjligt. Din läkare kan göra en fysisk undersökning av örat och ta ett prov av vätskan för att bestämma vilken typ av infektion som orsakar problemet. Behandlingen beror på typen av infektion och kan innefatta antibiotika, antifungala medel eller steroidkrämer.
För att förebygga extern otit bör du undvika att doppa ditt huvud i vatten, använda hörlurar som inte passar ordentligt eller använda produkter som innehåller alkohol eller andra irriterande ingredienser. Du bör också se till att dina öron är rena genom att tvätta dem regelbundet med ljummet vatten och mild tvål. Om du har diabetes bör du kontrollera dina blodsockernivåer regelbundet för att minska risken för infektioner.
Extern otit är en vanlig infektion som ofta kan behandlas med läkemedel. Om du misstänker att du har extern otit bör du kontakta din läkare så snart som möjligt för att få rätt diagnos och behandling. Förebyggande åtgärder som att undvika exponering för vatten och irriterande ämnen samt regelbunden hygien kan hjälpa till att minska risken för infektioner.

Symtom och tecken på Extern otit

1. Öronvärk: En vanlig symptom på extern otit är smärta i det yttre örat, som kan vara både konstant eller kommer och går.
2. Öronsmärta: Smärta som upplevs när man trycker på tragus (öronflik) eller någon annan del av yttre örat.
3. Öronsvullnad: Örat kan svullna upp och bli rött, vilket kan leda till att det även blir varmt vid beröring.
4. Öronklåda: Det kan uppstå en klåda runt yttre örat som kan leda till att man börjar skrapa eller klia sig själv.
5. Förlust av hörsel: Om infektionen inte behandlas kan det leda till att hörseln försämras eller helt försvinner.
6. Förhöjd temperatur: Om infektionen har spridit sig till inre delar av örat kan det leda till att temperaturen stiger och orsaka feber.

Orsaker till Extern otit

Extern otit är en infektion i yttre örat som orsakar smärta, rodnad och svullnad. Det kan vara mycket obehagligt och ibland kräver det medicinsk behandling. Det finns flera olika orsaker till extern otit, inklusive vatten som tränger in i örat, skador på huden runt örat, allergiska reaktioner eller bakterie- eller svampinfektioner.
Vatten som tränger in i örat är en vanlig orsak till extern otit. När vatten tränger in i örat kan det irritera huden och leda till inflammation. Detta kan vara särskilt problematiskt om du badar ofta eller simmar i pooler eftersom vattnet i poolen innehåller kemikalier som kan irritera huden. För att förhindra att vatten tränger in i örat bör du använda en badmössa när du simmar och se till att torka ditt öra ordentligt efter att du har badat.
Skador på huden runt örat kan också leda till extern otit. Om du har skrapat eller skurit huden runt örat kan det leda till irritation och inflammation. Det kan också leda till infektion om bakterier eller svampar kommer in i såret. För att förhindra skador på huden runt örat bör du undvika att röra vid det med skarpa föremål och se till att tvätta händerna ofta.
Allergiska reaktioner kan också orsaka extern otit. Om du har en allergi mot något som kommer i kontakt med din hud runt örat, som parfym eller smink, kan det orsaka irritation och inflammation. För att förhindra allergiska reaktioner bör du undvika produkter som innehåller ingredienser som du är allergisk mot och se till att tvätta huden runt örat regelbundet.
Bakterie- eller svampinfektioner kan också orsaka extern otit. Bakterier och svampar kan tränga in i huden runt örat genom sår eller andra skador på huden. Infektionen kan leda till irritation, rodnad och svullnad. För att förhindra infektioner bör du undvika att röra vid sår eller skador på huden runt örat och se till att tvätta händerna ofta. Du bör också undvika att dela personliga hygienprodukter med andra personer.

Hur Extern otit diagnostiseras

Extern otit är en infektion som påverkar ytan av örat. Det är vanligare hos barn, men vuxna kan också drabbas. Symtom inkluderar smärta, klåda, svullnad, rodnad och flytningar från örat.
Diagnos av extern otit börjar med en fysisk undersökning av örat. Läkaren kommer att titta noga på ytan av örat för att se om det finns tecken på infektion eller skada. De kommer också att lyssna på ljudet som kommer från örat med en liten mikrofon.
Om läkaren misstänker att du har extern otit, kan de föreslå ytterligare undersökningar för att bekräfta diagnosen. Dessa kan inkludera röntgen eller datortomografi (CT) för att se om det finns några förändringar i benstrukturen i örat. De kan också ta ett prov av vätskan som läcker från örat för att testa för bakterier eller virus.
Behandlingen av extern otit beror på orsaken till infektionen. Om den orsakas av bakterier, kan antibiotika ordineras för att döda bakterierna. Om den orsakas av virus, kan antivirala läkemedel ordineras. Om det finns skador eller andra problem i örat, kan kirurgi behövas för att reparera dem.
För att undvika extern otit, rekommenderar läkare att man håller sina öron rena och torra, undviker att använda vattensportutrustning och skydda sina öron från skadliga miljöer som mycket buller eller kemikalier. Om du misstänker att du har extern otit, bör du kontakta din läkare så snart som möjligt för diagnos och behandling.

Hur Extern otit behandlas

Extern otit är en infektion som påverkar ytan av örat. Det är vanligare hos barn, men vuxna kan också drabbas. Symtom inkluderar smärta, klåda, svullnad och flytningar från örat. Om det inte behandlas kan det leda till allvarliga komplikationer.
Behandlingen för extern otit varierar beroende på svårighetsgraden av infektionen. För milda fall kan läkaren rekommendera att man använder öronsalvor eller droppar som innehåller antibiotika för att lindra symtomen. Dessa salvor eller droppar ska appliceras direkt i örat två gånger om dagen i cirka en vecka.
I mer allvarliga fall kan läkaren ordinera orala antibiotika som ska tas dagligen under en period på upp till två veckor. Ibland kan läkaren också rekommendera att man tar antiinflammatoriska läkemedel för att lindra smärtan och inflammationen.
I de mest allvarliga fallen kan kirurgi vara nödvändigt. Kirurgisk behandling innebär att läkaren tar bort infekterad vävnad från ytan av örat med hjälp av en liten kniv eller skalpell. Denna procedur kallas myringotomi och den tar vanligtvis bara några minuter att utföra.
Om du har extern otit är det viktigt att du söker medicinsk hjälp så snart som möjligt för att undvika allvarliga komplikationer. Din läkare kommer att bestämma vilken typ av behandling som passar dig bäst beroende på din specifika situation.

Hur Extern otit kan förebyggas

Extern otit är en bakteriell infektion som påverkar ytan av örat. Det kan orsaka smärta, klåda och svullnad. Det är vanligare hos personer som badar ofta eller har mycket kontakt med vatten. För att förebygga extern otit är det viktigt att ta hand om sina öron och undvika att utsätta dem för fukt.
Först och främst, se till att du torkar dina öron ordentligt efter att ha badat eller varit i vatten. Använd en mjuk handduk för att torka bort eventuell fukt från ytan av örat. Undvik att använda bomullspinne eftersom det kan skada huden runt örat och göra det lättare för bakterier att tränga in.
Försök också att undvika att bada i stillastående vatten, såsom pooler, dammar eller havsvatten. Dessa typer av vatten innehåller ofta bakterier som kan orsaka infektioner. Om du måste bada i stillastående vatten, se till att använda ett par öronproppar för att skydda dina öron.
Du bör också undvika att använda skadliga produkter i dina öron, såsom hörselgummi eller andra typer av oljor. Dessa produkter kan irritera huden runt örat och göra det lättare för bakterier att tränga in.
Slutligen, om du upplever några symtom på extern otit, såsom smärta, klåda eller svullnad, rådfråga din läkare så snart som möjligt. Din läkare kan ge dig riktlinjer för behandling och förebyggande av extern otit.

Komplikationer till Extern otit

Extern otit är en infektion i yttre örat som vanligtvis orsakas av bakterier eller virus. Det kan leda till smärta, svullnad och irritation. Om det inte behandlas kan det leda till komplikationer som kan vara allvarliga.
Komplikationer som kan uppstå från extern otit inkluderar:
1. Öroninflammation: Inflammation i mellanörat (otitis media) är en vanlig komplikation av extern otit. Det kan orsaka smärta, förhöjd kroppstemperatur och hörselnedsättning.
2. Perforation av trumhinnan: En perforerad trumhinna är ett litet hål i trumhinnan som orsakas av infektionen. Det kan leda till hörselnedsättning och smärta.
3. Mastoidit: Mastoidit är en infektion i mastoidbenet, ett ben som ligger bakom örat. Det kan orsaka smärta, feber och svullnad bakom örat.
4. Labyrinthit: Labyrinthit är en inflammation i det inre örat som kan orsaka yrsel och balansproblem.
5. Facialispares: Facialispares är en försvagning av ansiktsmusklerna som orsakas av skada på nerverna som styr musklerna. Det kan leda till asymmetrisk ansiktsfunktion, såsom att ett öga inte rör sig lika mycket som det andra.
6. Meningit: Meningit är en infektion i hjärnhinnorna som kan orsakas av extern otit. Det kan leda till huvudvärk, feber och nackstelhet.
Om du misstänker att du har extern otit bör du söka vård så snart som möjligt för att undvika dessa allvarliga komplikationer. Behandlingen består vanligtvis av antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel för att lindra symtomen och minska risken för komplikationer.

Prognosen vid Extern otit

Extern otit är en infektion i yttre örat som kan orsaka smärta, svullnad och inflammation. Det är vanligare hos barn än hos vuxna och kan orsakas av bakterier, virus eller svamp. Behandlingen av extern otit beror på vilken typ av infektion som orsakar det.
Prognosen för extern otit är vanligtvis gynnsam. Om den orsakas av bakterier, kan den behandlas med antibiotika. Om den orsakas av virus eller svamp, kan den behandlas med antifungala läkemedel eller antivirala läkemedel. I de flesta fall kommer symtomen att försvinna inom några dagar efter att behandlingen har påbörjats.
Det finns dock vissa risker för komplikationer vid extern otit. Om infektionen inte behandlas ordentligt kan den sprida sig till andra delar av kroppen, inklusive öronkanalen, mellanörat och hjärnhinnorna. Detta kan leda till allvarliga problem såsom hörselnedsättning, meningit och sepsis. Därför är det viktigt att söka läkarvård om du misstänker att du eller någon annan har extern otit.
För att förhindra extern otit bör man undvika att doppa huvudet i vatten eller använda skadade hörselskydd. Man bör också undvika att använda skadade eller smutsiga öronskydd och rengöra dem regelbundet. Om du har en infektion i örat bör du undvika att röra det eller använda q-tips eftersom detta kan göra infektionen värre.
I slutändan är prognosen för extern otit vanligtvis gynnsam om den behandlas ordentligt och tidigt. Men det är viktigt att söka läkarvård om du misstänker att du eller någon annan har extern otit för att förhindra komplikationer och allvarliga skador.

Differentialdiagnoser till Extern otit

Extern otit är en infektion som påverkar yttre delen av örat. Det är vanligtvis orsakat av bakterier eller svampar som har trängt in i huden runt örat. Symptomen inkluderar smärta, klåda, svullnad och utslag. Det är viktigt att korrekt diagnostisera extern otit för att försäkra sig om att rätt behandling ges.
Differentialdiagnoser till extern otit är de olika diagnoser som måste uteslutas innan en slutgiltig diagnos kan ställas. Dessa differentialdiagnoser kan inkludera:
– Inflammatoriska hudförändringar: Inflammatoriska hudförändringar som psoriasis, seborroisk dermatit och atopisk dermatit kan alla ge liknande symtom som extern otit. Dessa villkor kan ibland vara svåra att skilja från extern otit och kräver ofta en noggrann undersökning för att ställa rätt diagnos.
– Allergisk reaktion: En allergisk reaktion på någon typ av irriterande ämne, såsom smycken eller hårprodukter, kan också ge symtom som liknar extern otit. Det är viktigt att ta reda på vilket ämne som orsakade reaktionen för att undvika framtida exponering.
– Öroninflammation: Öroninflammation, eller mittörat inflammation, kan också ge symtom som liknar extern otit. Mittörat inflammation orsakas ofta av virus eller bakterier och kräver antibiotikabehandling för att lindra symtomen.
– Follikulit: Follikulit är en bakteriell infektion som orsakar rodnad, svullnad och klåda i huden runt örat. Follikulit kan ibland misstas för extern otit men det finns vanligtvis inga utslag eller andra tecken på infektion.
Att ställa rätt diagnos av extern otit kräver en noggrann undersökning och bedömning av symtom. Differentialdiagnoserna till extern otit är viktiga för att säkerställa att rätt behandling ges och att eventuella underliggande medicinska tillstånd upptäcks och behandlas.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Schizoaffektivt syndrom

Allt om Schizoaffektivt syndrom Schizoaffektivt syndrom är en sällsynt psykisk