En kort guide om fillers

6 min läsning

Dermala fillers

Visste du att många synliga tecken på åldrande kan spåras tillbaka till volymförlust i huden? När vävnaden i ansiktet blir tunnare med åren uppstår linjerna runt näsan, munnen och kinderna. Fillers kan ersätta förlorad volym och kan på så vis hjälpa till att släta ut rynkor, mindre läppar och återskapa ett mer ungdomligt utseende. Lär dig allt om injicerbara fillers-behandlingar nedan.

Vad är fillers?

Fillers är ett ämne som liknar gel och injiceras under huden för att återställa förlorad volym, minska linjer och veck eller förbättra ansiktskonturerna. Flera miljontals män och kvinnor använder årligen denna populära behandling för att återfå ett mer ungdomligt ansikte. Fillers kan vara ett kostnadseffektivt sätt att se yngre ut utan kirurgi eller driftstopp.

Hur kan fillers förbättra mitt utseende?

Här är några av de vanligaste frågorna om fillers som vi kan hjälpa till att ta itu med:

  • Släta ut linjer runt näsa och mun (t.ex. marionettlinjer och leende linjer)
  • Förbättra och återställa volymen i ansiktet, tex åt nedsänkta kinder
  • Minska vertikala läpplinjer
  • Fyllnad & förbättra läpparna
  • Släta ut hakveck
  • Förbättra symmetri bland ansiktsdrag

Vad är fyllmedel gjorda med?

Det finns en mängd olika godkända fillers-medel som kosmetiska kirurger, hudläkare och andra certifierade yrkesgrupper använder. I allmänhet kategoriseras olika varianter av fillers baserat på det ämne som de är gjorda av. Se alltid till att du får produkter som är godkända av läkemedelsverket, fillers som endast är tillgängliga hos en licensierad person.

Hyaluronsyra (HA)

Hyaluronsyra är en naturligt förekommande substans som redan finns både i huden och i brosket, och även i ledvätska, benhinnevävnad, ögon och i navelsträngen. Hyaluronsyra tillverkas av kroppen ändå från födelsen, men produktionen avtar med åren. Den förminskade produktionen av hyaluronsyra leder till ökad torrhet i huden, slappare hud, linjer, rynkor och hängig hud.

Hyaluronsyra hjälper till att hålla huden fyllig och hydratiserad. Fillers som innehåller hyaluronsyra är typiskt mjuka och gelliknande. Resultaten varar i 6 till 12 månader eller längre innan kroppen gradvis naturligt absorberar partiklarna. De flesta fillers-medel som baseras på hyaluronsyra är infunderade med lidokain för att minimera obehag under och efter behandlingen. Godkända fillers baserat på hyaluronsyra inkluderar:

  • Juvéderm produkter: Juvéderm XC, VOLUMA, VOLBELLA, VOLVURE
  • Restylane produkter: Restylane, Restylane Silk, Restylane Lyft, Restylane Refyne och Restylane Defyne
  • Belotero Balans

Hyaluronsyra minskar med ålder och exponering for UV-ljus. Detta leder till att huden gradvis blir torrare, tappar sin elasticitet och rynkor blir därmed tydligare. Hyaluronsyra är dock inte en syra utan en kroppsegen sockermolekyl som visat sig ha en otrolig kapacitet att binda vätska och ge huden fukt och elasticitet.

Kalciumhydroxylapatit (CaHA)

Kalciumhydroxylapatit är också en naturligt förekommande substans, som främst finns i våra ben. När de används i ett fillers-medel är kalciumpartiklarna nästan mikroskopiska och suspenderade i en slät gel. Konsistensen hos CaHa-fillers är vanligtvis tjockare än fillers som baseras på hyaluronsyra och håller vanligtvis längre, cirka 12 månader för de flesta patienter. Kalciumhydroxylapatit rapporteras också hjälpa till att stimulera naturlig produktion av kollagen, och det används vanligtvis för djupare linjer och rynkor. Godkända CaHa-fyllmedel inkluderar Radiesse®.

Mjölksyrefiller (Poly-L-mjölksyra)

Mjölksyrefiller eller poly-L-mjölksyra är en biokompatibel (vilket innebär att den är säker att använda i kroppen), biologiskt nedbrytbar syntetisk substans. Den har använts i många år i medicintekniska produkter, till exempel upplösbara stygn. Poly-L-mjölksyraprodukter är tekniskt klassificerade som ”kollagenstimulatorer”, eftersom deras huvudsakliga mekanism för att jämna ut fina linjer och hjälpa din hud att återuppbygga naturligt kollagen, fillers-medlet själv försvinner några dagar efter behandlingen. Mjölksyrefiller används vanligtvis för att behandla djupare ansiktsrynkor, och resultaten kan kvarstå i mer än 2 år. Godkända Poly-L-mjölksyra fillers-medel inkluderar Sculptra® Estetic.

Polymetylmetakrylat (PMMA)

Polymetylmetakrylat (PMMA) är en syntetisk, biokompatibel substans som har använts i medicin under mycket av förra seklet. I fillers tar PMMA formen av en ”mikrosfär” eller liten boll, som finns kvar under huden under obestämd tid för att ge fortsatt stöd. PMMA-fillers innehåller också kollagen, ett naturligt förekommande ämne i huden som ger struktur och fasthet. Godkända PMMA-fillers inkluderar Bellafill® (tidigare känd som Artefill).

Välj leverantör för fillers-behandlingar

När du väljer en leverantör för injicerbara behandlingar, ge ditt beslut samma nivå av omsorg och granskning som du skulle göra för ett kirurgiskt ingrepp. Icke-kirurgisk fillers-behandling är fortfarande en medicinsk procedur som kräver särskild utbildning, kunskap och skicklighet för att säkerställa säker behandling och naturliga resultat. Välj en leverantör med en omfattande kunskap om ansiktsanatomi, ett välutvecklat estetiskt öga med en kirurgs skicklighet och precision.

Vem du än väljer, se till att din leverantör har en beprövad bakgrund inom kosmetisk medicin samt utbildning och stor erfarenhet av att utföra fillers. Be om att se före och efter bilder av en potentiell leverantörs patienter. Om en undersköterska eller sjuksköterska kommer att utföra dina injektioner, bör personen arbeta nära under överinseende av en kvalificerad läkare.

Vilket fillers-medel behöver jag?

Med så många hudfyllnadsprodukter på marknaden kan det vara svårt att veta vilket alternativ som är bäst för dig utan en erfaren kosmetisk kirurgs vägledning. Varje produkt är unikt formulerad för att ha en viss struktur, densitet och injektionsdjup, vilket innebär att vissa fyllmedel fungerar bättre för vissa problemområden. Medan din leverantör kommer att avgöra vilken produkt som är bäst för dig, visar följande diagram i allmänhet var kosmetiska kirurger tenderar att tillämpa vissa produkter:

Vad kan man förvänta sig under behandlingen

Fillers-behandling är icke-kirurgiska och avslutas vanligtvis under ett kontorsbesök. Din första behandling börjar med ett samråd, under vilket du kommer att träffa din terapeut för att diskutera dina bekymmer och mål.

Samråd före behandling

Under ditt samråd kommer din terapeut att utvärdera ditt område och granska din sjukdomshistoria. Även om riskerna med fillers är minimala, måste du informera din terapeut om hela din sjukdomshistoria före behandling, eftersom vissa allergier, hud och neurologiska tillstånd, eller mediciner kan äventyra din säkerhet eller resultat. Du måste till exempel tala om för din terapeut om du har tagit NSAID (t ex acetylsalicylsyra, ibuprofen, naproxen) eller blodförtunnande medel, eftersom dessa ökar sannolikheten för blåmärken.

Din fillers-behandling

Strax före själva behandlingen kommer området att rengöras, och du kan få ett lokalt bedövningsmedel för att bedöva området före injektionen. Många fyllmedel innehåller också lidokain, en mild bedövningsmedel, som är avsedd att hjälpa till att minimera obehag under och efter behandlingen. Din leverantör injicerar sedan en exakt mängd fillers-medel strategiskt och med exakt precision under huden.

Beroende på produkten och de behandlade områdena bör du kunna märka resultat omedelbart efter att ha fått injektioner. Vissa patienter upplever milda blåmärken och svullnad, men dessa är tillfälliga och bör avta under dagarna efter behandlingen. Du kommer att kunna gå tillbaka till dina normala aktiviteter direkt efter behandlingen, men din terapeut kan be dig att ta ledigt från träning eller annan ansträngande aktivitet.

Fettinjektioner

Injektioner av kroppseget fett kan ses som ett naturligt, men mer omständligt, alternativ till injektionsbehandling med konstgjorda s.k. vävnadsfillers. Fettinjektioner är ett kirurgiskt ingrepp och följer ett annat behandlingsprotokoll. Typiskt utförs fettinjektioner som ett polikliniskt förfarande, med användning av allmänbedövning eller lokalbedövning och lätt sedering. Upp till 2 veckors paus kan krävas, beroende på omfattningen av fettsugning som utförs.

Hur lång tid varar resultaten?

Hur länge effekterna av fillers kommer att vara beror på produkten, behandlingsområdet och patienten. Generellt sett, ju tätare produkten är och ju djupare den injiceras, desto längre kommer effekten att pågå, även om detta inte är en svår och snabb regel. För att bevara dina resultat kommer din terapeut helt enkelt att upprepa behandlingen, justera mängden och teknikerna efter behov för att säkerställa optimala resultat.

Fillers som baseras på hyaluronsyra tenderar att vara det mest tillfälliga alternativet, och rekommenderas därför ofta till personer som prövar fillers för första gången. Effekten kommer vanligtvis att vara från 6 till 18 månader. Effekt efter injektioner i läpparna kommer att minska snabbare än effekten i nasolabiala veck. Vissa HA-fillers, såsom VOLUMA, är utvecklade för att hålla längre, men är vanligtvis begränsade till vissa områden, såsom kinderna. Syntetiska fillers tenderar att vara längre, eftersom de inte absorberas av kroppen. De kan vara ett bra alternativ för rätt patient.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog