Fillers för rynkor

2019-12-05
5 min läsning

Injicerbara fillers är gelliknande ämnen som injiceras under huden för att ändra dess utseende. De är en populär och minimalt invasiv behandling för rynkor och volymförlust.

Miljontals människor erhåller behandling med fillers varje år. När du åldras kan hud påverkas från förlust av fett och proteiner i hudskiktet vilket leder till rynkor och volymförlust. Fillers kan inte permanent ersätta förlorat fett och proteiner, men de kan efterlikna din huds ursprungliga struktur.

Till skillnad från Botox behandlingar, som slappnar av dina muskler för att minimera uppkomsten av rynkor, fillers är kända för att lägga till volym eller fyllighet, och utjämna din hud.

Typer av fillers mot rynkor

Det finns flera kategorier av fillers, och var och en fungerar på annorlunda sätt.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra produceras redan naturligt av din hud. Du kan känna igen ingrediensen från kosmetika som hävdar att hyaluronsyra och återfukta din hud.

Fillers som baseras på hyaluronsyra är gelliknande, och resultaten kan vara 6 till 12 månader. Dessa fillers tenderar att vara lite dyrare än kollagen.

Varumärke:

 • Belotero
 • Hylaform
 • Juvederm
 • Restylane

Kalciumhydroxylapatit

Denna typ av kalcium finns i dina ben. Det är en mineralliknande förening som är mjuk som en gel, och framställandet kräver inte att några animaliska produkter, vilket gör den veganvänlig. Detta är en av de mer långvariga typerna av fillers, med en livslängd på 9 till 15 månader.

Varumärke:

 • Radiesse

Fillers som stimulerar produktionen av kollagen

Mjölksyrafillers (Poly-L-mjölksyra) är en typ av fillers som löser sig efter bara en dag eller två. Istället för att stanna kvar under huden, är Poly-L-mjölksyra avsedd att stimulera naturlig produktion av kollagen i kroppen.

Poly-L-mjölksyra är samma ingrediens som uppmuntrar läkning i upplösbara stygn som används efter operationen. Även om denna ingrediens är biologiskt nedbrytbar, är den fortfarande en syntetisk ingrediens.

Varumärke:

 • Sculptra

Mikrosfärer av polymetylmetakrylat (PMMA)

Dessa mikrosfärer är små, syntetiska bollar som injiceras för att ge struktur under djupa rynkor eller för att fylla ut tunna läppar.

PMMA-mikrosfärer anses vara en långsiktig lösning än hyaluronsyra och Poly-L-mjölksyra. På grund av hur länge denna behandling varar, kräver läkare ofta flera möten för att långsamt fylla i området med flera, mindre injektioner.

Varumärke:

 • Bellafill

Autologa fettinjektioner

Denna typ av fillers kommer från din egen kropp. Autologa fettinjektioner använder fettavlagringar från donatorområden i din kropp, exempelvis området runt mage eller skinkor.

Fettet extraheras via en fettsugning innan det injiceras i ett annat område i kroppen där volymen har gått förlorad. Till skillnad från de flesta andra typer av injektioner, varar dessa naturliga fyllmedel för alltid.

Användningsområden

Olika typer av fillers rekommenderas beroende på vilket område av kroppen du vill behandla.

Djupa rynkor

Medan de flesta fillers kan användas för detta område, finns det några som kan föredras av vissa människor. Dessa kan inkludera PMMA, mjölksyrafillers och vissa hyaluronsyror.

Området under ögonen

Fettinjektioner, hyaluronsyra och mjölksyrafillers kan användas runt ögonområdet. Vissa hyaluronsyror kan vara bättre än andra för detta område. Vissa tenderar att inte ge den optimala korrigeringen, och området kan i efterhand se klumpigt eller ojämnt ut.

Du bör informeras om att inget fillers har godkänts av läkemedelsverket för användning i området under ögonen.

Nasolabiala eller leende linjer

De flesta hyaluronsyror och PMMA-fillers har godkänts av läkemedelverket för användning inom detta område. De kan användas för leende linjer och veck runt näsan.

Pannan och rynkor kring ögonen (kråkfötter)

Om du är emot Botox-injektioner inkluderar fyllningslösningar för pannan furor och kråkfötter polylaktisk syra, kalciumhydroxylapatit och PMMA.

Fyllmedel i detta område är inte heller godkända av FDA, och många leverantörer kommer inte att använda injicerbara i detta område på grund av komplikationer.

Kinnarna

Kinnarna kan vara plumped och strukturerad med polylaktisk syra och många av hyaluronsyrorna.

Läppar

De flesta av hyaluronsyrorna kan användas som läppfyllmedel, och de har godkänts av FDA för att göra det. De flesta av de andra fyllmedelsalternativen bör inte användas på läpparna.

Haka

Kalciumhydroxylapatit, hyaluronsyra eller väsentligen något av ovanstående hudfyllmedel kan användas för att konturera och tillsätta volymen till hakan.

Händerna

Hyaluronsyra och kalciumhydroxylapatit kan användas för att fylla i lös hud på händerna, samt minska utseendet på vener.

Bröst- eller dekolletage

Inte att förväxlas med bröstförstoring, rynkor runt bröstområdet och nedre halsen kan behandlas med hyaluronsyra.

Fördelar

Fyllmedel har mätbara kosmetiska fördelar för ditt utseende. Människor som svär vid fyllmedel rapporterar yngre hud, färre fina linjer och rynkor och en mer synlig benstruktur.

För dem som är självmedvetna om de synliga tecknen på åldrande är fyllmedel ganska enkla och arbetar för sitt avsedda syfte.

Hyaluronsyra, i synnerhet, kan Softanförtrotts källa ärrvävnad och lägga volym till där det injiceras.

Biverkningar

Biverkningar av fyllmedel är vanligtvis minimala och lätta att hantera. Vanliga rapporterade symtom inkluderar:

 • Svullnad på injektionsstället
 • Blåmärken
 • Klåda
 • Smärta i dagarna efter behandlingen

I mindre vanliga fall kan du uppleva sällsynta biverkningar. Dessa biverkningar kan vara mer sannolika Source om du använder hyaluronsyra eller autologa fettinjektioner som fyllnadsmaterial. Sällsynta biverkningar inkluderar:

 • Synlig klumpning av fyllnadsmaterialet
 • Fyllnadsmaterial i ett område i ansiktet där det inte injicerades, även kallad filler migration
 • Huvudvärk
 • Dimsyn och, i allvarliga fall, blindhet
 • Allergisk reaktion
 • Infektion
 • Missfärgning eller förändring i hudpigment

Fyllmedel vs Botox

Fyllmedel kan ha ett liknande resultat som neurotoxininjektioner, mer allmänt känt som varumärket Botox, genom att ge dig ett mer ungdomligt utseende, men de fungerar mycket annorlunda.

Botox fungerar genom att förlama muskeln under huden. Det är svårt att veta hur varje persons kropp kommer att reagera på Botox, och hur styva ansiktsuttryck kan vara efteråt.

Botox tar också dagar eller veckor att lösa, så resultaten är inte omedelbart uppenbara. Resultaten varar 3 till 4 månader.

Med fyllmedel injiceras materialet under din hud. Beroende på typ kan detta material tjäna flera syften, men alla fyllmedel har samma syfte: att återställa förlorad volym för att göra huden mjukare, fylligare och mer strukturerad.

Du kan vanligtvis berätta hur fyllmedel fungerar i timmarna efter behandlingen. Deras resultat tenderar att vara längre än Botox — allt från 6 månader till alltid, beroende på typ av fyllnadsmaterial.

Hur man minimerar riskerna

Det finns steg du kan vidta för att minimera risken för biverkningar från fyllmedel. Dessa steg börjar med att hitta en licensierad leverantör och göra dina läxor genom att läsa recensioner och delta i en inledande konsultation.

Kom ihåg att aldrig köpa hudfyllnadsmaterial online och försök inte injicera hudfyllmedel själv.

Tänk också på att FDA inte har godkänt silikoninjektioner för kroppskonturering. Stumfyllmedel och fyllmedel för utrymmen mellan musklerna är inte säkra eller godkända fyllnadsbehandlingar.

Efter att ha fått en hudfyllnadsbehandling, följ läkarens instruktioner noggrant före och efter proceduren. Undvik att dricka alkohol dagen före proceduren och 2 dagar efter.

Om svullnad uppstår, applicera aloe vera gel eller arnica gel till det drabbade området. Undvik klåda och vidröra området så att du inte introducerar bakterier på injektionsstället.

Om dina biverkningar verkar allvarligare än du förväntat, kontakta genast din läkare.

När ska man prata med en läkare

Om du funderar på hudfyllmedel, schemalägga ett samråd med en licensierad kosmetisk kirurg i ditt område. Detta samråd bör innehålla en ärlig diskussion om vilka områden du vill ändra, samt vilka typer av resultat du kan förvänta dig.

Din läkare ska vara uppriktig i sin bedömning av hur effektiva fyllmedel är och hur länge de kommer att pågå.

Under detta samråd, se till att diskutera hur mycket dessa behandlingar kommer att kosta dig ur fickan. Försäkringen täcker inte hudfyllmedel, även om det finns extremt sällsynta undantag.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss