Ektopisk graviditet

4 min läsning

Ektopisk graviditet

Innehåll

 1. Översikt
 2. Symptom
 3. Diagnos
 4. Behandling

En ektopisk graviditet är när ett befruktat ägg implantat sig utanför livmodern, vanligtvis i ett av äggledarna.

Äggledarna är rören som förbinder äggstockarna till livmodern. Om ett ägg fastnar i dem, kommer det inte att utvecklas till ett barn och din hälsa kan vara i riskzonen om graviditeten fortsätter.

Tyvärr är det inte möjligt att rädda graviditeten. Det måste vanligtvis tas bort med hjälp av medicin eller en operation.

I Sverige är cirka 1 av 90 graviditeter ektopisk. Detta är cirka 11 000 graviditeter per år.

Symtom på utomkvedshavandeskap

En utomkvedshavandeskap orsakar inte alltid symtom och kan endast detekteras under en rutinmässig graviditetsskanning.

Om du har symtom tenderar de att utvecklas mellan den 4: e och 12: e graviditetsveckan.

Symptomen kan innefatta en kombination av:

 • en missad period och andra tecken på graviditet
 • magen smärta lågt ner på 1 sida
 • vaginal blödning eller en brun vattnig urladdning
 • smärta i spetsen av din axel
 • obehag när kissar eller bajsa

Men dessa symtom är inte nödvändigtvis ett tecken på ett allvarligt problem. De kan ibland orsakas av andra problem, till exempel en magbugg.

Läs mer om symptomen på utomkvedshavandeskap.

När ska du få medicinsk rådgivning

Kontakta din läkare eller ring SKR 112 (eller sjukvårdsupplysningen 1177) om du har en kombination av något av ovanstående symtom och du kan vara gravid — även om du inte har haft ett positivt graviditetstest.

En ektopisk graviditet kan vara allvarlig, så det är viktigt att få råd direkt.

Din läkare kommer att fråga om dina symtom och du behöver vanligtvis göra ett graviditetstest för att avgöra om du kan ha en utomkvedshavandeskap.

Du kan hänvisas till en specialist tidig graviditetsklinik för vidare bedömning, där en ultraljudsundersökning och blodprov kan utföras för att bekräfta diagnosen.

Läs mer om ektopiska graviditetstester.

När du får akut hjälp

 • Ring 112 för en ambulans eller åk omedelbart till närmaste olycks- och akutavdelning om du upplever en kombination av:

 • en skarp, plötslig och intensiv smärta i magen
 • känner dig yr eller svimning
  • ser väldigt blek

  Dessa symtom kan innebära att din äggledare har splittrats (spruckit). Detta är mycket allvarligt och operation för att reparera äggledaren måste utföras så snart som möjligt.

  En bristning kan vara livshotande, men lyckligtvis är de ovanliga och behandlingsbara, om de behandlas snabbt. Dödsfall från brott är extremt sällsynta i Sverige.

  Hur ett utomkvedshavandeskap behandlas

  Det finns 3 huvudsakliga behandlingar för en utomkvedshavandeskap:

  • förväntansfull hantering — du övervakas noggrant och 1 av behandlingarna nedan används om det befruktade ägget inte löser sig av sig själv
  • medicinering — en Injektion av ett kraftfullt läkemedel som kallas metotrexat används för att stoppa graviditeten växande
  • kirurgi — nyckelhålskirurgi (laparoskopi) utförs under narkos för att avlägsna det befruktade ägget, vanligtvis tillsammans med den drabbade äggledaren

  Du kommer att få veta om fördelar och risker för varje alternativ. I många fall kommer en särskild behandling att rekommenderas baserat på dina symtom och resultaten av de tester du har.

  Vissa behandlingar kan minska dina chanser att kunna bli gravid naturligt i framtiden, även om de flesta kvinnor fortfarande kommer att kunna bli gravid. Tala med din läkare om detta.

  Läs mer om behandling av utomkvedshavandeskap.

  Hjälp och stöd efter en utomkvedshavandeskap

  Att förlora en graviditet kan vara förödande, och många kvinnor känner samma känsla av sorg som om de hade förlorat en familjemedlem eller partner.

  Det är inte ovanligt att dessa känslor varar flera månader, även om de vanligtvis förbättras med tiden. Se till att du ger dig själv och din partner tid att sörja.

  Om du eller din partner kämpar för att komma till rätta med din förlust kan du få professionell support eller rådgivning. Tala med din allmänläkare om detta.

  Stödgrupper för personer som har drabbats av förlust av graviditet kan också hjälpa.

  Dessa inkluderar:

  • Den Ektopiska Graviditet Trust
  • Ektopisk Graviditet Foundation
  • Missfall Association
  • Cruse Bereavement Care

  Läs mer om att hantera förlust och hitta sörjande stödtjänster i ditt område.

  Försöker en annan baby

  Du kanske vill prova för en annan baby när du och din partner känner sig fysiskt och känslomässigt redo.

  Du kommer förmodligen att rådas att vänta tills du har haft minst 2 perioder efter behandlingen innan du försöker igen för att låta dig återhämta sig.

  Om du har behandlats med metotrexat rekommenderas det vanligtvis att du väntar minst 3 månader eftersom läkemedlet kan skada ditt barn om du blir gravid under denna tid.

  De flesta kvinnor som har haft en ektopisk graviditet kommer att kunna bli gravid igen, även om de har fått en äggledare borttagen.

  Sammantaget uppnår 65% av kvinnorna en lyckad graviditet inom 18 månader efter en ektopisk graviditet. Ibland kan det vara nödvändigt att använda fertilitetsbehandling såsom IVF.

  Chansen att ha en annan utomkvedshavandeskap är högre om du har haft en tidigare, men risken är fortfarande liten (cirka 10%).

  Om du blir gravid igen, är det en bra idé att låta din allmänläkare veta så snart som möjligt så att tidiga skanningar kan utföras för att kontrollera att allt är OK.

  Vad kan orsaka utomkvedshavandeskap?

  I många fall är det inte klart varför en kvinna har en ektopisk graviditet. Ibland händer det när det finns problem med äggledarna, som att de är smala eller blockerade.

  Följande är alla förknippade med en ökad risk för ektopisk graviditet:

  • inflammation i bäckenet (PID) — inflammation i det kvinnliga reproduktionssystemet, vanligtvis orsakad av en sexuellt överförbar infektion (STI)
  • tidigare utomkvedshavandeskap — Risken för att få en annan utomkvedshavandeskap är cirka 10%
  • tidigare operation på äggledarna — såsom en misslyckad kvinnlig steriliseringsprocedur
  • fertilitetsbehandling, såsom IVF — som tar medicin för att stimulera ägglossningen (frisättning av ett ägg) kan öka risken för att utomkvedshavandeskap
  • blir gravid när du använder en intrauterin enhet (IUD) eller intrauterin system (IUS) för preventivmedel — det är sällsynt att bli gravid när du använder dessa, men om du gör det är du mer benägna att få en ektopisk graviditet
  • rökning
  • ökad ålder — risken är störst för gravida kvinnor i åldern 35 till 40

  Du kan inte alltid förhindra utomkvedshavandeskap, men du kan minska risken genom att använda kondom när du inte försöker att barnet ska skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar, och genom att sluta röka om du röker.

  Sidan senast recenserad: 27 November 2018
  Nästa uppdatering: 27 November 2021

  • Nästa: Symptom

  Skriv ett svar

  Your email address will not be published.

  Senaste av Blog

  Har du diabetes, övervikt eller fetma?

  Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

  Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

  Nu med Blodsockerkit!