Diagnos

2020-02-29
1 min läsning

Diagnos

Minus

Undersökning av hår och hårbotten för huvudlöss. Nära undersökning av hår och hårbotten är nödvändig för att bestämma huvudlöss angrepp. (Riktlinjer Foto)

Feldiagnos av huvudlöss angrepp är vanligt. Diagnosen av huvudlöss angrepp görs bäst genom att hitta en levande nymf eller vuxen lus i hårbotten eller håret hos en person.

Eftersom vuxna och nymflöss är mycket små, rör sig snabbt och undvik ljus, kan de vara svåra att hitta. Användning av en fintandad lus kam kan underlätta identifiering av levande löss.

Om krypande löss inte ses, föreslår hitta nits fästa fast inom ¼ tum av basen av håraxlar, men bekräftar inte, personen är infekterad. Nits ses ofta på håret bakom öronen och nära nacken. Nits som är fästa mer än ¼ tum från håraxelns botten är nästan alltid icke-livskraftiga (kläckta eller döda). Huvudlöss och nits kan vara synliga med blotta ögat, även om användning av en förstoringsglas kan vara nödvändigt för att hitta krypande löss eller för att identifiera en utvecklande nymf inuti en livskraftig nit. Nits förväxlas ofta med andra partiklar som finns i hår som mjäll, hårspraydroppar och smutspartiklar.

Om inga nymfer eller vuxna ses, och de enda nits som hittats är mer än ¼ tum från hårbotten, är infestationen förmodligen gammal och inte längre aktiv — och behöver inte behandlas.

Senaste av Blog

Don't Miss

Yersinia tarminfektion – Symtom, diagnos, behandling och uppföljning

Yersinia-infektion i mage och tarmar En bakteriell tarminfektion Yersinia infektion