Diabetes och kolhydrater

3 min läsning

Diabetes och Carbs

Minus

Planera vad man ska äta och när man ska äta är mycket viktigt—särskilt om du har diabetes. Räkna kolhydrater, eller karb—lägga upp alla kolhydrater i allt du äter och dricker – kan hjälpa människor med diabetes hantera sina blodsockernivåer.

Vad är kolhydrater?

Tillsammans med proteiner och fetter, kolhydrater är en av tre huvudsakliga näringsämnen som finns i livsmedel och drycker. Kolhydrater du äter har en direkt effekt på ditt blodsocker.

Hur många kolhydrater ska jag äta?

Det finns inget ”en storlek passar alla” svar — alla är olika eftersom allas kropp är annorlunda. I genomsnitt bör personer med diabetes få cirka 45% av sina kalorier från kolhydrater. En carb servering mäts som 15 gram per portion. Det innebär att de flesta kvinnor behöver 3 till 4 carb portioner (45—60 gram) per måltid, medan de flesta män behöver cirka 4 till 5 carb portioner (60—75 gram). Dessa mängder beror dock på din ålder, vikt, aktivitetsnivå och diabetesmedicin. Se till att arbeta med en dietist för att sätta din egen carb mål. Om du använder insulin, fråga om alternativ för att matcha din insulindos med den mängd mat du äter vid måltider och snacks.

Varför ska jag räkna kolhydrater?

Kolhydraträkning kan hjälpa till att hålla blodsockernivån nära ditt målområde, vilket kan hjälpa dig:

  • Håll dig frisk längre.
  • Känn dig bättre och förbättra din livskvalitet.
  • Förhindra eller fördröja diabeteskomplikationer såsom hjärtsjukdom, stroke, njursjukdom, blindhet, nervskador och amputation i nedre extremiteterna (operation för att avlägsna en kroppsdel).

Det kan vara bra att räkna kolhydrater i de livsmedel du äter oftast för att hjälpa dig att förstå hur det fungerar.

Vilka livsmedel har kolhydrater?

Vanliga livsmedel med kolhydrater:

  • Korn, såsom bröd, nudlar, pasta, kex, spannmål och ris.
  • Frukt, såsom äpplen, bananer, bär, mango, meloner och apelsiner.
  • Mejeriprodukter, såsom mjölk och yoghurt.
  • Baljväxter, inbegripet torkade bönor, linser och ärter.
  • Snack mat och godis, såsom kakor, kakor, godis och andra desserter.
  • Juicer, läsk, fruktdrycker, sportdrycker och energidrycker som innehåller socker.
  • Stärkelserika grönsaker, såsom potatis, majs och ärter.

Icke-stärkelserika grönsaker, såsom sparris, broccoli, morötter, selleri, gröna bönor, sallad och andra salladsgrönsaker, svamp, rädisor, spenat, tomater och zucchini, har färre kolhydrater än stärkelserika grönsaker.

Försök att begränsa livsmedel som har tillsatt socker, som godis och fruktdrycker, eller är gjorda med raffinerade kolhydrater, såsom vitt bröd, vitt ris och de flesta pasta. Istället väljer kolhydrater som frukt, grönsaker, fullkornsbröd, brunt ris och bönor.

Livsmedel med ca 15 gram kolhydrater:

  • En liten bit frukt.
  • 1 skiva bröd.
  • 1/2 kopp kokt havregryn.
  • 1/3 kopp kokt pasta eller ris.
  • 4 till 6 kex.
  • 1/2 kopp svarta bönor eller annan stärkelserik grönsak.
  • 1/4 stor bakad potatis.
  • 2/3 kopp fettfri yoghurt.

Livsmedel med få eller inga kolhydrater:

  • Kött, fisk och fjäderfä.
  • Vissa typer av ost (kontrollera näringsetiketter på förpackad ost).
  • Nötter.
  • Oljor och andra fetter.

För en mer inkluderande carb lista, se American Diabetes Associations kolhydrat Choice List.

För livsmedel som har en näringsetikett,lägg upp gram kolhydrater per portion.

Denna näringsetikett säger:

  • Serveringsstorlek—1½ koppar.
  • Portioner i behållar—2.
  • Totalt carb gram per portion—46.
  • Annan näringsinformation, inklusive kalorier, protein, fett, vitaminer och mineraler per portion.

Om du äter hela behållaren, har du haft två portioner istället för en. Multiplicera carb gram i en portion med två för att få rätt mängd kolhydrater du har ätit: 46g x 2 = 92 g.

För livsmedel som inte har en näringsmärkning som frukt och grönsaker, använd en app, webbplats eller bok för att uppskatta mängden kolhydrater.

Kom ihåg att räkna kolhydrater i drycker. Fruktjuicer och alkoholhaltiga drycker, såsom öl och söta blandade drycker, lägga till massor av kolhydrater.

Sockerarter kan tillsättas under bearbetning eller beredning. Drycker med tillsatt socker inkluderar:

  • Sockersötade läskedrycker, fruktdrycker, sportdrycker och energidrycker.
  • Varje dryck sötad med:
    • socker, råsocker, farinsocker, eller invertsocker.
    • Majssirap eller maltsirap.
    • Majssirap med hög fruktos, som ofta används i läskedrycker och juice.
    • Honung, melass- eller agave-nektar.
    • Allt som slutar på ”ose”: dextros, fruktos, glukos, laktos eller sackaros.

Du kan äta mat med tillsatta sockerarter, men var noga med att fråga en dietist eller diabetesutbildare vad de rekommenderar för dig. Mat och dryck med tillsatt socker är ofta höga i kalorier och låg i vitaminer, mineraler och fibrer kroppen behöver. Mer information

Carb Räknar
Kolhydraträkning & Diabetes
Hälsosam Ätapdf-ikon[PDF — 469KB]
äta bra

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Diabetes och kolhydrater

3 min läsning

Diabetes och Carbs

Minusrelaterade sidor

Planera vad man ska äta och när man ska äta är mycket viktigt—särskilt om du har diabetes. Räkna kolhydrater, eller karb—lägga upp alla kolhydrater i allt du äter och dricker – kan hjälpa människor med diabetes hantera sina blodsockernivåer.

Vad är kolhydrater?

Tillsammans med proteiner och fetter, kolhydrater är en av tre huvudsakliga näringsämnen som finns i livsmedel och drycker. Kolhydrater du äter har en direkt effekt på ditt blodsocker.

Hur många kolhydrater ska jag äta?

Det finns inget ”en storlek passar alla” svar — alla är olika eftersom allas kropp är annorlunda. I genomsnitt bör personer med diabetes få cirka 45% av sina kalorier från kolhydrater. En carb servering mäts som 15 gram per portion. Det innebär att de flesta kvinnor behöver 3 till 4 carb portioner (45—60 gram) per måltid, medan de flesta män behöver cirka 4 till 5 carb portioner (60—75 gram). Dessa mängder beror dock på din ålder, vikt, aktivitetsnivå och diabetesmedicin. Se till att arbeta med en dietist för att sätta din egen carb mål. Om du använder insulin, fråga om alternativ för att matcha din insulindos med den mängd mat du äter vid måltider och snacks.

Varför ska jag räkna kolhydrater?

Kolhydraträkning kan hjälpa till att hålla blodsockernivån nära ditt målområde, vilket kan hjälpa dig:

  • Håll dig frisk längre.
  • Känn dig bättre och förbättra din livskvalitet.
  • Förhindra eller fördröja diabeteskomplikationer såsom hjärtsjukdom, stroke, njursjukdom, blindhet, nervskador och amputation i nedre extremiteterna (operation för att avlägsna en kroppsdel).

Det kan vara bra att räkna kolhydrater i de livsmedel du äter oftast för att hjälpa dig att förstå hur det fungerar.

Vilka livsmedel har kolhydrater?

Vanliga livsmedel med kolhydrater:

  • Korn, såsom bröd, nudlar, pasta, kex, spannmål och ris.
  • Frukt, såsom äpplen, bananer, bär, mango, meloner och apelsiner.
  • Mejeriprodukter, såsom mjölk och yoghurt.
  • Baljväxter, inbegripet torkade bönor, linser och ärter.
  • Snack mat och godis, såsom kakor, kakor, godis och andra desserter.
  • Juicer, läsk, fruktdrycker, sportdrycker och energidrycker som innehåller socker.
  • Stärkelserika grönsaker, såsom potatis, majs och ärter.

Icke-stärkelserika grönsaker, såsom sparris, broccoli, morötter, selleri, gröna bönor, sallad och andra salladsgrönsaker, svamp, rädisor, spenat, tomater och zucchini, har färre kolhydrater än stärkelserika grönsaker.

Försök att begränsa livsmedel som har tillsatt socker, som godis och fruktdrycker, eller är gjorda med raffinerade kolhydrater, såsom vitt bröd, vitt ris och de flesta pasta. Istället väljer kolhydrater som frukt, grönsaker, fullkornsbröd, brunt ris och bönor.

Livsmedel med ca 15 gram kolhydrater:

  • En liten bit frukt.
  • 1 skiva bröd.
  • 1/2 kopp kokt havregryn.
  • 1/3 kopp kokt pasta eller ris.
  • 4 till 6 kex.
  • 1/2 kopp svarta bönor eller annan stärkelserik grönsak.
  • 1/4 stor bakad potatis.
  • 2/3 kopp fettfri yoghurt.

Livsmedel med få eller inga kolhydrater:

  • Kött, fisk och fjäderfä.
  • Vissa typer av ost (kontrollera näringsetiketter på förpackad ost).
  • Nötter.
  • Oljor och andra fetter.

För en mer inkluderande carb lista, se American Diabetes Associations kolhydrat Choice List.

För livsmedel som har en näringsetikett,lägg upp gram kolhydrater per portion.

Denna näringsetikett säger:

  • Serveringsstorlek—1½ koppar.
  • Portioner i behållar—2.
  • Totalt carb gram per portion—46.
  • Annan näringsinformation, inklusive kalorier, protein, fett, vitaminer och mineraler per portion.

Om du äter hela behållaren, har du haft två portioner istället för en. Multiplicera carb gram i en portion med två för att få rätt mängd kolhydrater du har ätit: 46g x 2 = 92 g.

För livsmedel som inte har en näringsmärkning som frukt och grönsaker, använd en app, webbplats eller bok för att uppskatta mängden kolhydrater.

Kom ihåg att räkna kolhydrater i drycker. Fruktjuicer och alkoholhaltiga drycker, såsom öl och söta blandade drycker, lägga till massor av kolhydrater.

Sockerarter kan tillsättas under bearbetning eller beredning. Drycker med tillsatt socker inkluderar:

  • Sockersötade läskedrycker, fruktdrycker, sportdrycker och energidrycker.
  • Varje dryck sötad med:
    • socker, råsocker, farinsocker, eller invertsocker.
    • Majssirap eller maltsirap.
    • Majssirap med hög fruktos, som ofta används i läskedrycker och juice.
    • Honung, melass- eller agave-nektar.
    • Allt som slutar på ”ose”: dextros, fruktos, glukos, laktos eller sackaros.

Du kan äta mat med tillsatta sockerarter, men var noga med att fråga en dietist eller diabetesutbildare vad de rekommenderar för dig. Mat och dryck med tillsatt socker är ofta höga i kalorier och låg i vitaminer, mineraler och fibrer kroppen behöver. Mer information

Carb Räknar
Kolhydraträkning & Diabetesextern ikon
Hälsosam Ätapdf-ikon[PDF — 469KB]extern ikon
äta bra

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog