Brutna eller skadade revben – Symptom, Orsaker och Behandling

2020-03-02
2 min läsning

Revbensbrott

Att få ett brutet revben kan göra väldigt ont, men det läkare oftast av sig själv utan större problem. Att få en spricka i ett revben eller att bryta det kan hända på flera sätt såsom vid sport eller om man hostar för mycket. När man har brutit ett revben är man öm där det är brutet och det kan göra ont att andas djupt eller att hosta. Man kan få god smärtlindring av receptfria läkemedel. Om man får andnöd så ska man söka vård akut.

Källa: Wikimedia commons

Vad är ett revbensbrott?

Ett revbensbrott är när man har skadat ett revben och det har blivit en spricka eller brutet. Detta är ganska vanligt och i de flesta fall så läker det ihop av sig själv och blir därför ofarligt. Det kan göra väldigt ont och begränsa en aktivitet. Därför kan det vara bra att få smärtlindring. Man ska dock vara uppmärksam för i sällsynta fall kan brutna revben sticka hål på något som ligger under dem, t.ex. lugnan eller stora blodkärl. Då är det viktigt att söka akutvård.

När bryter man revbenen

Att bryta eller skada ett revben är ganska vanligt. Detta då de sitter exponerat på utsidan av kroppen utan större skydd. Det finns många olika fall där man kan bryta ett revben, några exempel är

  • Vid kontaktsport
  • Vid fall
  • Upprepade starka hostningar
  • Misshandel

Symptom

När man har ett brott i ett revben så brukar det vara en ganska stark smärta. Oftast är den som värst efter några dagar. Smärtan kommer när revbenet är under press, t.ex. som när man rör på det eller tar ett djupt andetag (muskler drar då i revbenet). Det kan också vara smärtsamt att hosta eller skratta. Ibland kan man ha problem att sova på den sidan sidan som skadan sitter på. När man lyfter saker eller sätter sig upp används också muskler som drar i revbenet, detta gör också ont. Smärtan brukar lindras bra av smärtstillande och gå över på några veckor.

När ska man söka vård?

I de flesta fallen så behöver man inte söka någon vård för ett skadat revben. Men det är aktuellt att söka om

  • Smärtan inte blir hanterbar trots smärtlindring
  • om du är trött och andfådd efter brottet
  • Om du får plötslig smärt i bröstkorgen utan anledning

Behandling

Ett brutet revben läker ihop av sig själv på några veckor, men det kan göra väldigt ont fram tills dess. Om smärtan blir problematisk så kan man lindra det med smärtlindrande så som

  • Paracetamol (alvedon, panodil)
  • antiinflammatoriska smärtlindrande (Ipren, naproxen, voltaren)
  • Det kan lindra temporärt med kyla så som en ispåse.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Skabb: smitta, djuret, utredning, egenvård, behandling

Skabb är en hudsjukdom som orsakas av ett kvalster som