Bowens sjukdom

3 min läsning

Bowens sjukdom

Bowens sjukdom är en mycket tidig form av hudcancer som är lätt att behandla. Huvudskylten är en röd, skalig lapp på huden.

Det påverkar skivepitelcellerna, som ligger i det yttersta lagret av hud, och kallas ibland skivepitelcancer in situ.

Plåstret växer oftast mycket långsamt, men det finns en liten chans att det kan bli en allvarligare typ av hudcancer om den lämnas obehandlad.

Den mest effektiva metoden för att minska risken för Bowens sjukdom, liksom andra allvarligare typer av hudcancer, är att begränsa din exponering för solen.

Få mer råd om solsäkerhet

Är Bowens sjukdom allvarlig?

Bowens sjukdom i sig är vanligtvis inte allvarlig. Det tenderar att växa mycket långsamt över månader eller år, och det finns flera mycket effektiva behandlingar för det.

Oron är att Bowens sjukdom så småningom kan utvecklas till en annan typ av hudcancer som kallas skivepitelcancer hudcancer om den lämnas odiagnostiserad eller försummad.

Det uppskattas att detta sker hos upp till 1 av 20 till 1 av 30 personer med obehandlad Bowens sjukdom.

Skivepitelcancer hudcancer är ofta behandlingsbar, men den kan sprida sig djupare in i kroppen och är ibland mycket allvarlig.

Symptom på Bowens sjukdom

Bowens sjukdom uppträder vanligtvis som en lapp på huden som har tydliga kanter och läker inte.

Vissa människor har mer än 1 patch.

Kredit:

DR P.

MARAZZI/SCENCE FOTO Library Plåstret kan vara:

 • rött eller rosa
 • fjällande eller knaprigt
 • platt eller höjt
 • upp till några centimeter över
 • kliande (men inte hela tiden)

Plåstret kan visas var som helst på huden, men är särskilt vanligt på utsatta områden som nedre ben, nacke och huvud.

Ibland kan de påverka ljumskområdet och hos män, penis.

Om plåstret blöder, börjar bli ett öppet sår (sår) eller utvecklar en klump, kan det vara ett tecken på att det har förvandlats till skivepitelcancer hudcancer.

När ska du få medicinsk rådgivning

Se en läkare om du har en ihållande röd, fjällande fläck av huden och inte känner till orsaken.

Det är viktigt att få en korrekt diagnos, eftersom Bowens sjukdom kan se ut som andra tillstånd, såsom psoriasis eller eksem.

Om det behövs kommer din allmänläkare att hänvisa dig till en hudspecialist (hudläkare) för att bestämma vad problemet är.

Om din allmänläkare inte är säker på orsaken, kan de behöva ta bort ett litet hudprov så att det kan ses närmare (en biopsi).

Orsaker till Bowens sjukdom

Bowens sjukdom drabbar oftast äldre människor i 60- och 70-talet.

Den exakta orsaken är oklar, men den har varit nära kopplad till:

 • långvarig exponering för solen eller användning av solstolar — särskilt hos personer med ljus hud
 • med svagt immunförsvar — till exempel, det är vanligare hos personer som tar medicin för att undertrycka sitt immunförsvar efter ett organ transplantation, eller de med AIDS
 • som

 • tidigare haft strålbehandling
 • humant papillomvirus (HPV) — ett vanligt virus som ofta påverkar underlivet och kan orsaka genitala vårtor

Bowens sjukdom körs inte i familjer och det är inte smittsam.

Behandlingar för Bowens sjukdom

Det finns ett antal behandlingsalternativ för Bowens sjukdom. Prata med din hudläkare om vilken behandling som passar dig bäst.

De viktigaste behandlingarna är:

 • kryoterapi — flytande kväve sprutas på den drabbade huden för att frysa den. Förfarandet kan vara smärtsamt och huden kan förbli lite obekväma i några dagar. Den drabbade huden kommer att skabba över och falla av inom några veckor.
 • imiquimod kräm eller kemoterapi kräm (t.ex. 5-fluorouracil) — detta appliceras regelbundet på den drabbade huden i några veckor. Det kan orsaka att huden blir röd och inflammerad innan den blir bättre.
 • skrapning och kauterisation — det drabbade området av huden skrapas bort under lokalbedövning, där huden är bedövad, och värme eller elektricitet används för att stoppa blödningar och lämnar området att sårskorpa över och läka efter några veckor.
 • fotodynamisk terapi (PDT) — en ljuskänslig kräm appliceras på den drabbade huden och en laser riktas mot huden några timmar senare för att förstöra de onormala cellerna. Behandlingssessionen varar ca 20 till 45 minuter. Du kan behöva mer än 1 session.
 • kirurgi — den onormala huden skärs ut under lokalbedövning och stygn kan behövas efteråt.

I några få fall kan din hudläkare bara rekommendera att övervaka din hud noga — till exempel om den växer mycket långsamt och de känner att biverkningarna av behandlingen kommer att uppväga fördelarna.

Ta hand om din hud efter behandling

Efter behandling kan du behöva uppföljningsbesök hos din hudläkare eller läkare för att se om du behöver ytterligare behandling.

Om du hade operation, kan du behöva ta bort några stygn vid din vårdgivare några veckor senare.

Efter behandling:

 • se en läkare om ett befintligt plåster börjar blöda, ändra utseende eller utvecklar en klump — vänta inte på ditt uppföljningsbesök
 • se en läkare om du märker några oroande nya fläckar på huden
 • ,

 • se till att du skyddar din hud från solen — använd skyddande kläder och använd solskyddsmedel med en hög solskyddsfaktor (SPF) på minst 30

Få mer råd om att vara säker i solen

Sidan senast granskad: 21 maj 2019
Nästa uppdatering: 21 maj 2022

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!