Nytt

Botox vs fillers: vad är skillnaden?

Vad är skillnaden mellan Botox och Dermal Fillers?

Översikt
Rynkbehandlingsalternativ blir alltmer rikliga. Det finns många receptfria produkter, och människor vänder sig också till sina vårdgivare för längre alternativ. Botulinumtoxin typ A (Botox) och hudfyllmedel är båda långvariga behandlingar. Varje procedur kan användas för rynkor, men det finns flera skillnader mellan de två att överväga.

Använder
Både Botox och hudfyllmedel kan användas för att behandla rynkor i ansiktet. Varje behandling ges också via injektion. Ändå har båda alternativen lite olika användningsområden.

Botox
Botox själv är en muskelavslappnande gjord av bakterier. Det har funnits på marknaden i över två decennier och har använts för att behandla neurologiska sjukdomar som orsakar muskelsvaghet. Det används också för behandling av migrän och andra medicinska tillstånd.

Läs mer: Botox för överaktiv blåsa”

För rynkbehandling används Botox främst för att behandla dynamiska rynkor. Dessa rynkor förekommer naturligt runt ögon och mun, liksom mellan dina ögonbryn. De blir mer uttalade med ålder. Botox injektioner slappna av musklerna nära dessa rynkor. Att inte låta musklerna röra sig minskar utseendet på dynamiska rynkor.

Botox används inte för fina linjer orsakade av kollagennedbrytning.

Din vårdgivare injicerar musklerna som bidrar till de specifika rynkor du vill behandla. Injektionsprocessen i sig tar bara några minuter med märkbara resultat inom två veckor.

Hudfyllmedel
Dermala fyllmedel behandlar också rynkor i ansiktet. De används främst för att behandla leende linjer, även om fyllmedel kan också användas för att knubbla upp läpparna eller kinderna. Ibland används de för handbehandlingar eller för att minska uppkomsten av ärr. Hudfyllmedel är inte godkända för att fylla upp andra delar av kroppen, men, såsom brösten.

Hudfyllmedel kommer i olika former, och som Botox, är de injicerbara. Vissa är tillfälliga och används främst för mjuka vävnader i ansiktet längs leendelinjerna. Den amerikanska Food and Drug AdministrationTrusted Source har godkänt följande alternativ:

kalciumhydroxylapatit (Radiesse), en tillfällig gellösning som varar i 18 månader
kollagen, ett tillfälligt material som varar i upp till fyra månader
hyaluronsyra, ett tillfälligt material som förlorar sin effekt efter 6 till 12 månader
Poly-L-mjölksyra (Sculptra, Sculptra Estetic), ett konstgjort material som varar ungefär två år
polymetylmetakrylat pärlor, den enda permanenta typen av dermalt fyllmedel tillgängliga
Effekt
Är Botox effektiv?
Botox-injektioner ger resultat för de flesta människor, enligt American Academy of Ophthalmology (AAOS). Du kommer sannolikt att se märkbara effekter inom en vecka efter injektionen. Biverkningar är minimala, och de flesta går bort efter en kort tid. Du kanske inte märker de fulla effekterna av Botox om du har vissa tillstånd som förhindrar dem. Du måste prata med din vårdgivare om alla dessa potentiella risker i förväg.

När du fått injektionerna kommer du att kunna fortsätta dina dagliga aktiviteter utan någon återhämtningstid. Effekterna av Botox varar ca 3 till 4 månader. Då behöver du ytterligare behandlingar om du vill behålla resultaten.

Hur effektiva är dermala fyllmedel?
Dermala fyllmedel anses också vara effektiva, och resultaten varar längre än resultaten från Botox totalt. Ändå varierar resultaten beroende på vilken typ av fyllmedel du väljer. Precis som Botox, behöver du underhållsbehandlingar när fyllmedel slits av.

Biverkningar
Som med alla medicinska procedurer kan både Botox och dermala fyllmedel komma med risk för biverkningar. Det finns också särskilda överväganden att diskutera med din vårdgivare om du redan har medicinska tillstånd. Väg alla följande risker och fördelar noggrant.

Botox risker och biverkningar
Enligt AAOS rekommenderas Botox endast för personer med god hälsa för att minska risken för biverkningar.

Möjliga biverkningar inkluderar:

blåmärken på injektionsstället
hängande ögonlock, vilket kan ta flera veckor att lösa
rodnad i ögonen och irritation
huvudvärk
Att ta ögondroppar innan du får Botox injektioner kan bidra till att minska risken för vissa biverkningar. Du bör också sluta ta blodförtunnande medel några dagar innan för att förhindra blåmärken.

Botox rekommenderas inte om du:

är gravida eller ammar
har svaga ansiktsmusklerna
för närvarande har hudproblem, såsom tjock hud eller djupa ärr
har multipel skleros eller annan typ av neuromuskulär sjukdom
Risker och biverkningar av hudfyllmedel
Hudfyllmedel medför risken för fler risker och biverkningar än Botox. Svåra biverkningar är sällsynta. Måttliga biverkningar går vanligtvis bort inom två veckor.

Några biverkningar inkluderar:

allergisk reaktion
blåmärken
infektion
klåda
domningar
rodnad
ärrbildning
sår
I allvarliga fall kan långvarig svullnad i ansiktet uppstå. Ispaket kan hjälpa till att lindra tillfällig domningar och svullnad. För att minska risken för denna bieffekt och andra, gör allergitestning innan du får ett dermalt fyllmedel om det rekommenderas för det specifika fyllmedlet.

Hudfyllmedel är avskräckta för personer som röker. Som med Botox-injektioner får du de bästa resultaten och färre biverkningar om du är i total god hälsa.

Kostnad, tillgänglighet och procedur
Både Botox och dermala fyllmedel är allmänt tillgängliga via specialister. De omfattar relativt enkla procedurer som utförs på vårdgivarens kontor, men du behöver troligen en konsultation först.

Inget av förfarandena täcks av försäkring, men finansierings- eller betalningsalternativ kan vara tillgängliga via din vårdgivare.

Botox
Botox-injektioner administreras av vårdgivare som specialiserar sig på att behandla någon del av ansiktet. De flesta dermatologer och ögonläkare erbjuder Botox-behandlingar. En av fördelarna med Botox är att injektionerna är säkra och effektiva för de flesta människor utan behov av kirurgi eller återhämtningstid.

Botox kan verka som ett mer prisvärt alternativ. Den genomsnittliga kostnaden för en session är ca $500, beroende på vilka områden som behandlas samt vilket geografiskt område du bor i. Du kommer dock sannolikt att behöva fler injektioner (nålpinnar) än vad du skulle med hudfyllmedel.

Hudfyllmedel
Hudfyllmedel ges vanligtvis av en hudläkare eller plastikkirurg, men de administreras också av andra vårdgivare.

Kostnaden för dermala fyllmedel varierar beroende på vilket fyllmedel som används samt hur många som används. Följande är en uppdelning av beräknade kostnader per spruta, som tillhandahålls av American Society of Plastic Surgeons:

kalciumhydroxylapatit (Radiesse): $687
kollagen: $1,930
hyaluronsyra: $644
Poly-L-mjölksyra (Skulptra, Skulptra estetiska): $773
polymetylmetakrylat pärlor: $859
Det är viktigt att notera att dessa kostnader helt enkelt är medelvärden för varje hudfyllnadsbehandling. Tala med din vårdgivare om de beräknade kostnader som är specifika för dina behandlingsmål.

Nedre raden
Hudfyllmedel kan ge mer långsiktiga resultat, men dessa injektioner har också fler biverkningar än Botox injektioner. Du bör också komma ihåg att Botox och dermala fyllmedel behandlar något olika problem och används vanligtvis i olika delar av ansiktet. De kan också användas tillsammans som gratis behandlingar för att uppnå önskade resultat. Väg alla dina alternativ noggrant med din vårdgivare.

Innehåll