Blodproppar och resor: Vad du behöver veta

Blodproppar och resor: Vad du behöver veta

MinusRelaterade PagesBodcast

Blodproppar och resor: Vad du borde veta

Denna podcast är utformad för att hjälpa människor att minska risken för blodproppar under långväga resor på fyra timmar eller mer. Lyssna nu

Mer än 300 miljoner människor reser på långdistansflyg (vanligtvis mer än fyra timmar) varje år. 1 Blodproppar, även kallad djup ventrombos (DVT), kan utgöra en allvarlig risk för vissa långdistansresenärer. Mest information om blodproppar och långdistansresor kommer från information som samlats in om flygresor. Men alla som reser mer än fyra timmar, vare sig med flyg, bil, buss eller tåg, kan vara i riskzonen för blodproppar.

Blodproppar kan bildas i de djupa venerna (vener under ytan som inte syns genom huden) på dina ben under resan eftersom du sitter stilla i ett begränsat utrymme under långa perioder. Ju längre du är orörlig, desto större är din risk att utveckla blodpropp. Många gånger blodproppen kommer att lösas upp på egen hand. Ett allvarligt hälsoproblem kan dock uppstå när en del av blodproppen bryts av och reser till lungorna som orsakar blockering. Detta kallas lungemboli, och det kan vara dödligt. Den goda nyheten är att det finns saker du kan göra för att skydda din hälsa och minska risken för blodproppar under en långdistansresa.

Förstå vad som kan öka risken för blodproppar

Även om du reser långt är risken att utveckla en blodpropp i allmänhet mycket liten. Risknivån beror på resans längd samt om du har andra risker för blodproppar. De flesta människor som utvecklar reserelaterade blodproppar har en eller flera andra risker för blodproppar, såsom:

 • Äldre ålder (risk ökar efter 40 års ålder)
 • Fetma (body mass index [BMI] större än 30kg/m2)
 • Senaste operation eller skada (inom 3 månader)
 • Användning av östrogen- innehållande preventivmedel (t ex p-piller, ringar, plåster)
 • Hormonersättningsterapi (medicinsk behandling där hormoner ges för att minska effekterna av klimakteriet)
 • Graviditet och postpartumperioden (upp till 3 månader efter förlossningen)
 • Tidigare blodpropp eller familj historia av blodproppar
 • Aktiv cancer eller nyligen genomförd cancerbehandling
 • Begränsad rörlighet (till exempel en bengjuten)
 • Kateter placerad i en stor ven
 • Åderbråck

Kombinationen av långväga resor med en eller flera av dessa risker kan öka sannolikheten för att utveckla en blodpropp. Ju fler risker du har, desto större är dina chanser att uppleva blodpropp. Om du planerar att resa snart, tala med din läkare för att lära dig mer om vad du kan göra för att skydda din hälsa. Det viktigaste du kan göra är att lära dig och känna igen symptomen på blodproppar. Personliga berättelser

Mitt namn är Amaris White och jag vill dela min personliga erfarenhet med blodproppar. Min förhoppning är att genom att dela denna information kommer du att lära dig tecken och symtom på detta potentiellt dödliga tillstånd och vet hur du skyddar dig själv och andra. Mer

känna igen symptomen

djup ventrombos (DVT)

Ungefär hälften av personer med DVT har inga symtom alls. Följande är de vanligaste symtomen på DVT som uppträder i den drabbade delen av kroppen (vanligtvis ben eller arm):

 1. Svullnad i ben eller arm
 2. Smärta eller ömhet som du inte kan förklara
 3. Hud som är varm vid beröring
 4. Rodnad

Om du har något av dessa symtom, kontakta din läkare så snart som möjligt.

Lungemboli (PE)

Du kan ha en PE utan några symtom på en DVT. Symtom på lungemboli kan inkludera:

 1. Andningssvårigheter
 2. Snabbare än normalt eller oregelbundet hjärtslag
 3. Bröstsmärta eller obehag, som vanligtvis förvärras med djupt andetag eller hosta
 4. Ångest
 5. Hosta upp blod

 6. yrsel eller svimning

Om du har något av dessa symptom, söka medicinsk hjälp omedelbart.

För mer information om blodproppar

Riktlinjer Expert

Kommentar blodproppar och långdistansresor: Advising Patienter

Visa den här videonexterna ikonenför att lära dig mer om hur vårdgivare kan ge sina patienter råd om långväga resor och blodproppar.

Skydda dig själv och minska risken för blodproppar under resan

 • Vet du vad du ska leta efter. Var uppmärksam på tecken och symtom på blodproppar.
 • Tala med din läkare om du tror att du kan löpa risk för blodproppar. Om du har haft en tidigare blodpropp, eller om en familjemedlem har haft blodproppar eller en ärftlig koagulationssjukdom, tala med din läkare för att få veta mer om dina individuella risker..
 • Flytta benen ofta när du är på långa resor och träna dina kalvsmusklerna för att förbättra blodflödet. Om du har suttit länge, ta en paus för att sträcka dina ben. Förläng dina ben rakt ut och böj dina anklar (dra tårna mot dig). Vissa flygbolag föreslår att dra varje knä upp mot bröstet och hålla det där med händerna på underbenet i 15 sekunder och upprepa upp till 10 gånger. Dessa typer av aktiviteter bidrar till att förbättra blodflödet i benen.
 • Om du är i riskzonen, tala med din läkare för att lära dig mer om hur du förhindrar blodproppar. Till exempel kan vissa människor dra nytta av att bära graderade kompressionsstrumpor.
 • Om du är på blodförtunnande medel, även känd som antikoagulantia, var noga med att följa din läkares rekommendationer om läkemedelsanvändning.

Referens

1Gavish I, Brenner B. Flygresor och risken för tromboembolism. Praktikant Emerg Med 2011 april; 6 (2) :113-6. Relaterade länkar

 • Gul bok kapitel om DVT och resor
 • Fakta
 • Världshälsoorganisationen