Ögonlocksinflammation (Blefarit)
Ögonlocken är den delen av ögat som vi använder för att blunda och blinka. Längs kanten a ögonlocken så finns den ögonfransar, vid dessa så finns det körtlar som bildar olja som bidrar till tårfilmen som skyddar ögat från smuts och gör att det inte torkar ut. Ibland blir det stopp i dessa körtlar och då får man en inflammation, detta är bakre ögonlocksinflammation (blefarit) Det finns även en främre ögonlocksinflammation där ögonfransarnas rot blir inflammerad. Detta är inte farligt men kan var obehagligt. Det kan behandlas med enbart ögontvätt och lätt massage.

Ögonlocket och tårarnas uppbyggnad.
Ögonlocken
Varje öga har ett ögonlock som har som funktion att skydda ögonen från smuts, smörja ögat samt att kunna skapa mörker när vi ska sova. Funktionen att smörja ögonen kommer från flera komponenter som jobbar tillsammans för att bygga tårfilmen. En av dessa är Meiboms körtlar. Dessa körtlar bildar fett som ligger i längst ut i tårfilmen. Ögonlocken har öven ögonfransar som fungerar som ett skydd för små partiklar och damm, de fungerar även som känselspröt som varnar om något är för nära ögat.
Tårfilmen
För att ögat ska kunna röra sig smidigt utan att få skav samt för att kunna få näring till sig så behöver vi en tårfilm. Denna består av tre stycken lager. Ett mucinlager (slemlager), ett vätskelager samt ett fettlager. Dessa tre lager ligger i den ordningen räknat från närmst ögat till längst bort.
- Mucinlagret har som uppgift att håla fast alla lagerna på ögat, den bildas av så kallad gobletceller som ligger i själva ögat.
- Vätskelagret bildas av tårkörtlar som sitter snett ovanför ögat, denna kommer ut genom tårkanalen. Detta lagret tillför syre och näring till hornhinnan, detta då den inte själv har några blodkärl som kan göra detta.
- Fettlagret kommer ifrån meiboms körtlar, dessa sitter vid ögonfransarna på ögonlocken, varje öga har ca 70 st körtlar. Här produceras ett fettlager som gör att allt håller sig på plats och att tårfilmen inte spricker upp och lämnar ögat torrt.
Vad är ögonlocksinflammation (Blefarit)
Ögonlocksinflammation kan delas upp i två stycken huvudsakliga grupper, främreoch bakre ögonlocksinflammation. Detta beror på vilken struktur som är drabbad. Den bakre drabbar de fettproducerande meibom körtlar och den främre drabbar ögonfransarnas rot. Symtomen för båda är lika varandra och behandlingen är också snarlik.
Bakre ögonlocksinflammation
Den bakre ögonlocksinflammationen utgår från meiboms körtlar. Dessa är körtlarna som producerar fettlagret till tårfilmen. Denna inflammation kan uppkomma på flera olika sätt. T.ex. kan det bero på bakterier, hudsjukdomar och mjäll. När detta sker så blir körtlarna blockerade och kommer inte längre kunna producera fett. Detta leder till tårfilmen inte håller ihop och ögonen blir torra och irriterade. Ögonlockskanten kan också bli röd och irriterad och fjällig.
Främre ögonlocksinflammation
Den främsre ögonlocksinflammationen beror på att ögonfransarnas rot har blivit inflammerade. Detta kan ske på fler olika sätt så som mjälleksem (seborroisk eksem), bakterieinfektioner eller kvalsterinfektioner. Här blir ögonlocket rött och irriterat och man kan få en skavkänsla i ögat. Det förekommer också röda ögon.
Symptom
- Skavkänsla i ögat
- Upplevelse av att ha något fast i ögat
- Röda ögon
- Ihopklistrade ögonlock på morgonen
- Smuts i ögonfransarna
- Kliande ögon
- Tårande ögon
- Ljuskänslighet
Vad kan man göra mot ögonlocksinflammation?
Ögonlocksinflammation är ett irriterande men oftast harmlöst tillstånd. Man kan i de flesta fallen hantera det på egen hand med tvätt av ögat, men i vissa fall där detta inte hjälper så kan man få extra stöd ifrån en läkare. Om du är osäker på om det är ögonlocksinflammation eller om det ger dig stora problem så kan du uppsöka din vårdcentral. Ögonlocksinflammation tenderar att komma tillbaka även efter avslutad behandling, detta kan undvikas genom god ögonlockshygien. Ett fall där man dock alltid ska söka läkare är om man ser att en ögonfrans pekar inåt mot ögat och skaver eller om det bara har påverkat ett öga.
Egenvård
Ögonlockstvätt
Grunden i all behandling av ögonlocksinflammation är egenvård iform av ögonlockstvätt. Detta görs på lättaste sätt genom att man tar en handduk eller trasa som man doppar i rent, varmt vatten. Du lägger sedan denna på dina ögonlock i 10 minuter. Efter detta kan du försiktigt massera dina ögonlock i ca 1-2 minuter. Detta hjälper fettet komma ut ur körtlarna. Du kan även rengöra ögonlocken med en tops som du doppar i en blandning av vatten och baby shampoo. Denna procedur bör upprepas 1-2 gånger per dag.
Smörjande av torra ögon
Om man besväras av torra ögon efter tvätten eller under natten så kan man använda sig av receptria smörjande salvor för ögon. man kan t.ex. använda Oculac eller Artelac. Denna kan läggas på ögonlockskanten. op natten kan man använda oculentum simplex om man störs av sin inflammation.
Medicinsk behandling
I de allra flesta fall så behövs ingen receptbelagd medicinsk behandling. Men i svårare fall så kan det behövas någon form av behandling. Detta består oftast av Terracortril med Polymyxin B-salva. Denna används i en kur där man trappar ut den över 3 dagar. Om det misstänks en infektion med bakterier så kan man använda antibiotikasalva så som Fucithalmic eller Chloromycetin. I sällsynta fall så kan man behöva kortisonbehandling, men detta sköts på ögonklinik.
Prognos
Blefarit (ögonlocksinflammation) är en sjukdom som inte går över utan kommer tillbaka med jämna mellanrum. Detta kan undvikas genom att man är noga med ögonlockshygien. Om man inte tar hand om sin ögonlocksinflammation så får man torra ögon vilket i sin tur ökar risken för andra infektioner i ögat då tårfilmen inte längre skyddar. Därför är det viktigt att även när man inte har en aktiv inflammation att man fortsätter med att tvätta sina ögonlock.