Biverkningar från fillers

2019-12-05
5 min läsning

Vad är ansiktsfyllmedel?
Ansiktsfyllmedel är syntetiska eller naturligt förekommande ämnen som injiceras i linjer, veck och vävnader i ansiktet för att minska utseendet på rynkor och återställa ansiktsfullheten som minskar med åldern.

Dessa injicerbara ämnen kallas också dermala fyllmedel, injicerbara implantat, rynkfyllmedel och mjukdelsfyllmedel. De är vana vid att radera leende linjer, knubbig upp kinder och läppar, och korrigera akne ärr.

Den stora majoriteten av fyllmedel är absorberbara. Således erbjuder de tillfälliga resultat som varar från månader till ett par år, beroende på produkt och person.

Vissa fyllmedel marknadsförs som permanenta och kan ta upp till flera år.

Enligt American Society of Plastic Surgeons utfördes 2,7 miljoner ansiktsfyllnadsprocedurer endast 2017, en ökning med 3 procent jämfört med föregående år.

Typer av ansiktsfyllmedel
Marknaden är abuzz med ansiktsfyllmedel.

Medan många ansiktsfyllmedel ger omedelbara resultat, säger American Academy of Dermatology (AAD), några av dem kommer att kräva flera behandlingar under loppet av veckor eller månader för optimala fördelar, följt av enstaka touch-ups.

Vanligen använda fyllmedel inkluderar:

Hyaluronsyra (HA)
Denna gelliknande substans finns naturligt i kroppen. Den är van att ”knubbig upp” huden, lägga till volym till platser som kinderna och jämna ut rynkor, speciellt runt ögon, läppar och panna.

Varumärket inkluderar Juvéderm och Restylane. Eftersom kroppen återabsorberar hyaluronsyran gradvis över tiden, resultaten i allmänhet bara varar 6 till 12 månader, rapporterar American Board of Cosmetic Surgery (ABCS). Det har skett vissa framsteg i utvecklingen av dessa hudfyllmedel, och dessa kommer vanligtvis att pågå 12 månader eller längre.

Kalciumhydroxylapatit (CaHA)
Detta fyllmedel använder kalcium (i form av mikroskopiska partiklar) och lägger den till en gel som sedan injiceras. Gelén har en tjockare konsistens än HA, vilket gör den bättre lämpad för djupa rynkor, säger ABCS.

Resultaten av CaHA (varumärke Radiesse) tenderar att vara ungefär ett år.

Poly-L-mjölksyra
Denna biologiskt nedbrytbara syra hjälper till att stimulera hudens egen kollagenproduktion, istället för att ”fylla” rynkor. Detta ger fasthet mot huden och minskar utseendet på rynkor.

Marknadsförs under varumärket Sculptra Estetisk, detta fyllmedel används för att behandla djupa rynkor och öka volymen där fett har gått förlorat. Det fungerar gradvis, men kan ge resultat i minst två år, vilket gör det till ett semipermanent fyllmedel.

Polymetylmetakrylat (PMMA)
Detta fyllmedel består av små bollar (kallas mikrosfärer) och kollagen som knubbig upp huden. Det är känt att ha några problem, enligt en tidskriftsartikel i plast och estetisk forskning.

Även om denna typ av fyllmedel (marknadsförs under namnet Bellafill) anses vara permanent, med resultat som varar i fem år, är det vanligtvis inte det första valet av läkare.

Enligt forskning publicerad i estetik har långverkande dermala fyllmedel högre komplikationer, såsom infektion och knölar.

Autologa fettinjektioner (fettympning)
Denna teknik tar fett från delar av kroppen, till exempel skinkorna, och injicerar den i ansiktsområden för fyllning.

Detta fett avlägsnas vanligtvis från kroppen med hjälp av fettsugning, ett förfarande där fett dammsugas ut ur kroppen via ett ihåligt rör infört genom snitt i huden.

Denna procedur kräver sedering, och du kan behöva en vecka eller två för att återhämta sig. I de flesta fall ger fettympning långvariga resultat.

Biverkningar av ansiktsfyllmedel
Vanliga biverkningar
Enligt AAD kan följande biverkningar — som tenderar att inträffa runt injektionsstället — vara omedelbara, men vanligtvis tydliga inom 7 till 14 dagar:

rodnad
svullnad
smärta
blåmärken
klåda
utslag
Sällsynta biverkningar
Medan mindre vanligt, bör du vara medveten om följande biverkningar:

infektion
läckage av fyllmedlet genom injektionsstället
knölar runt injektionsstället, som kan behöva tas bort kirurgiskt
granulom, en typ av inflammatorisk reaktion på fyllmedlet
förflyttning av fyllmedlet från ett område till ett annat
skada på blodkärl
blindhet, som uppstår när fyllmedlet injiceras i en artär, blockerar blodflödet till ögonen
vävnadsdöd, igen på grund av blockerat blodflöde

Säkerhetsåtgärder
Medan ansiktsfyllmedel i allmänhet är säkra, kan dessa steg bidra till att säkerställa din säkerhet:

Använd en licensierad, välutbildad och erfaren läkare (en erfaren hudläkare eller plastikkirurg) för att injicera fyllmedlet.
Har proceduren gjort i en medicinsk miljö, inte i någons hem eller i en galleria kiosk.
Fråga leverantören om deras erfarenhet av den speciella typen av fyllmedel du har valt. Ju mer erfarenhet de har med produkten desto bättre.
Köp inte fyllmedel online. Få dem bara från en medicinsk leverantör.
Fyllmedel ska vara i oöppnade och korrekt märkta sprutor. Inspektera sprutan för att vara säker.
Se till att det fyllmedel som används är FDA-godkänt för detta ändamål.
Var medveten om riskerna och eventuella biverkningar.
Läs fyllnadsingredienserna och låt inte injicera det om du vet att du är allergisk mot någon av fyllnadens komponenter (t ex kollagen).
Var noga med att berätta för din läkare om alla mediciner och kosttillskott du tar. Vissa kan interagera med ingredienserna i fyllmedel eller påverka blodets förmåga att koagulera.
Riskfaktorer att vara medveten om
Använd inte fyllmedel om:

din hud är inflammerad av någon anledning (till exempel om du har utslag, aktiv akne, nässelfeber, etc.)
du är allergisk mot någon av de fyllmedel ingredienser (läs etiketten)
du har en blödningssjukdom
du är gravid, ammar eller under 18 år (säkerheten har inte studerats hos yngre åldersgrupper)
Din hud är känslig för ärrbildning (t ex du har en keloid eller en överväxt av ärrvävnad)
Alternativ till ansiktsfyllmedel
Många kosmetiska procedurer kan bekämpa tecken på åldrande och ansiktsrynkor, med varierande grad av framgång. Några populära inkluderar:

Aktuella lotioner
Vissa lotioner hjälper till att minska fina linjer genom att öka hudcellernas omsättning. Andra har små irriterande ämnen i dem som kan orsaka hudområden (som läpparna) att tillfälligt svälla och verka fylligare.

Mikrodermabrasion
Microdermabrasion innebär att man använder ett trollliknande instrument som sprayar små slipmedel för att ”sanda” det översta lagret av huden och exponerar det mjukare, mjukare underlagret. Förfarandet hjälper till att strama huden och minska utseendet på rynkor.

Dermabrasion
Denna procedur jämnar ut huden (och minskar utseendet på rynkor och ärr) genom att skrapa bort det översta lagret av huden och därigenom exponera den mer daggiga huden under.

Kemisk peeling
Skal placerar kemikalier på huden för att exfoliera det döda yttre lagret och avslöja det nya, fräschare underlagret.

Takeaway
FDA-godkända fyllmedel som används av välutbildade yrkesmän är vanligtvis säkra.

Läkare varnar i allmänhet för att massera det injicerade området eller exponera den nyligen injicerade huden för extrema temperaturer (t.ex. använda bastu eller åka skidor i frigid väder).

OTC-antihistaminer och anti-inflammatoriska ämnen kan bidra till att minska eventuell rodnad eller klåda du kan uppleva.

Om du märker symtom på infektion (feber, pus eller mycket het, inflammerad hud), kontakta din läkare.

Kontakta omedelbart läkare om du har problem med att se eller andas, har betydande smärta eller upplever andra symtom som gör dig obekväm eller orolig.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss