Biologi

2020-02-29
1 min läsning

Biologi

MinusRelaterade sidor

Causal Agent:

Pediculus humanus humanus, kroppen lus, är en lus insekt och är en ektoparasit vars enda värd är människor. Lusen matar på blod flera gånger dagligen och ligger nära huden för att bibehålla kroppstemperaturen.

Livscykel:

Livscykeln för kroppen lus har tre steg: ägg, nymf och vuxen.

Ägg: Nits är kroppen löss ägg. De är svåra att se och är ofta förvirrade för mjäll. Nits läggs av den vuxna honan och är cementerade vid basen av håraxeln närmast huden. De är 0,8 mm med 0,3 mm, ovala och vanligtvis gula till vita. Nits tar ca 1 vecka att kläckas (intervall 6 till 9 dagar). Livsdugliga ägg ligger vanligtvis inom 6 mm från huden.

Nymfer: Ägget kläcks för att släppa en nymf. Nit skalet blir då en mer synlig matt gul och förblir fäst vid håraxeln. Nymfen ser ut som en vuxen kroppslus, men handlar om storleken på en knappnålshuvud. Nymfer mognar efter tre molts och blir vuxna ca 7 dagar efter kläckningen.

Vuxna: Den vuxna lusen är ungefär lika stor som ett sesamfrö, har 6 ben (vardera med klor) och är solbränna till gråvit. Hos personer med mörkt hår kommer den vuxna lusen att bli mörkare. Kvinnor är vanligtvis större än män och kan lägga upp till 8 nits per dag. Vuxna löss kan leva upp till 30 dagar på en persons kropp. För att leva måste vuxna löss mata på blod flera gånger dagligen. Utan blodmåltider kommer lusen att dö inom 1 till 2 dagar utanför värden.

Senaste av Blog

Don't Miss

Yersinia tarminfektion – Symtom, diagnos, behandling och uppföljning

Yersinia-infektion i mage och tarmar En bakteriell tarminfektion Yersinia infektion