Biologi

2020-02-29
1 min läsning

Biologi

MinusRelaterade sidor

Causal Agent:

Pediculus humanus capitis, huvudlus, är en insekt av ordningen Psocodea och är en ektoparasit vars enda värd är människor. Lusen matar på blod flera gånger dagligen och ligger nära hårbotten för att behålla kroppstemperaturen.

Livscykel:

Livscykeln för huvudlus har tre steg: ägg, nymf och vuxen.

Ägg: Nits är huvudlöss ägg. De är svåra att se och är ofta förvirrade för mjäll eller hårspraydroppar. Nits läggs av den vuxna kvinnan och är cementerade vid basen av håraxeln närmast hårbotten . De är 0,8 mm med 0,3 mm, ovala och vanligtvis gula till vita. Nits tar ca 1 vecka att kläckas (intervall 6 till 9 dagar). Livsdugliga ägg ligger vanligtvis inom 6 mm från hårbotten.

Nymfer: Ägget kläcks för att släppa en nymf . Nit skalet blir då en mer synlig matt gul och förblir fäst vid håraxeln. Nymfen ser ut som en vuxen huvudlus, men handlar om storleken på en knappnålshuvud. Nymfer mognar efter tre molts ( , ) och blir vuxna ca 7 dagar efter kläckningen.

Vuxna: Den vuxna lusen är ungefär lika stor som ett sesamfrö, har 6 ben (vardera med klor) och är solbränna till gråvit . Hos personer med mörkt hår kommer den vuxna lusen att bli mörkare. Kvinnor är vanligtvis större än män och kan lägga upp till 8 nits per dag. Vuxna löss kan leva upp till 30 dagar på en persons huvud. För att leva måste vuxna löss mata på blod flera gånger dagligen. Utan blodmåltider kommer lusen att dö inom 1 till 2 dagar utanför värden.

Livscykelbild och information med hjälp av DPDx.

Senaste av Blog

Don't Miss

Yersinia tarminfektion – Symtom, diagnos, behandling och uppföljning

Yersinia-infektion i mage och tarmar En bakteriell tarminfektion Yersinia infektion