Bihåleinflammation (sinusinfektion)
Introduktion om bihåleinflammation
Bihåleinflammation eller sinuit som det heter på medicinskt språk är en vanlig sjukdom som drabbas alla människor oavsett ålder. Vid bihåleinflammation uppstår en svullnad i bihålorna vanligtvis till följd av en infektion. Infektionen sprider sig från näsans slemhinna till slemhinnorna i bihålorna.
Bihåleinflammation läker oftast på egen hand inom 2 till 3 veckor men läkemedel kan påskynda läkningen och vid komplicerade fall finns andra behandlingsmetoder som kan behandla tillståndet framgångsrikt. Vanliga symtom är värk i ansiktet, snuva som rinner bakåt i halsen.
Vad är bihålor?
I skelettet i ansiktet (panna, kinder, var sin sida om näsan och i silbenet) finns bihålorna som är luftfyllda hålrum. Alla bihålor har förbindelse med näsans hålrum. Bihålorna är täckta med slemhinnor precis som näsan. Om virus fastnar på slemhinnan börjar kroppens immunförsvar att producera antikroppar och slem som försvar.
Vi människor har bihålor i pannan, överkäken och i silbenet, som sitter mellan näsan och ögat och bakom näsan. För brukade sjukvården skilja mellan infektion i näsans slemhinna (rinit) och bihålornas slemhinna (sinuit) men forskning visar att en infektion i näsans slemhinna innefattar nästan alltid infektion i bihålorna.
Vad orsakar bihåleinflammation?
Den vanligaste orsaken till bihåleinflammation är infektion från antingen virus eller bakterier som sprider sig från näsans slemhinna till bihålorna. Vid infektion i näsans slemhinna uppstår nästäppa och svullnad i slemhinnorna. Svullnaden gör det svårt för kroppen att avlägsna slemmet i slemhinnorna som innehåller massa virus- eller bakteriepartiklar. Detta gör att viruspartiklar och bakterier kan bli kvar i slemhinnorna och orsaka inflammation i bihålorna.
Bihåleinflammation kan också bero på att slemhinnorna i näsa och bihålor svullnar av andra orsaker såsom allergier, rökning, infekterad tand eller främmande objekt (leksaker eller småsaker som barn får upp av misstag). Virus står för ca 50% av alla bihåleinflammationer. Ensidig snuva, nästäppa eller värk i ansiktet kan vara ett debutsymtom på tumör i bihålorna, särskilt om personen har riskfaktorer för cancer (rökning). Det är däremot väldigt ovanligt med cancer i bihålorna.
Symtom
Bihåleinflammation är vanligt efter förkylning eller influensa. Symtom på bihåleinflammation inkluderar:
- Smärta, svullnad och ömhet runt kinderna, ögon eller panna (oftast mer på ena sidan)
- Nästäppa eller snuva
- Sämre luktsinne
- Missfärgat slem från näsan (grönt eller gult slem)
- Huvudvärk
- Feber
- Tandvärk
- Dålig andedräkt
Tecken på bihåleinflammation hos små barn kan också innefatta irritabilitet, svårighet att mata och andas genom munnen. Bihåleinflammation är däremot ovanligt hos barn som är yngre än sex år eftersom deras bihålor är relativt outvecklade. Det vanligaste är personer drabbas av bihåleinflammation i överkäkens bihålor. Du kan också utveckla andra symtom som trötthet, hosta och lock för öronen.
Symtom hos små barn
Barn i skolåldern kan utveckla samma symtom som vuxna men för barn som är yngre än sex år är det ovanligt med bihåleinflammation eftersom bihålorna inte är färdigutvecklade. I ovanliga fall kan fortfarande inflammation uppstå hos barn som är yngre än sex och då orsaka symtom som hög feber, trötthet, rodnad och svullnad kring ögat. Bihåleinflammation hos barn som är yngre än sex år är ett potentiellt allvarligt tillstånd som kräver akut sjukhusvård.
Bihåleinflammation smittar inte men däremot kan förkylning som orsakas av virus smitta.
Utredning
Det räcker vanligtvis med att beskriva sina symtom för läkare eller annan sjukvårdspersonal för att ställa diagnosen. Läkare kan även undersöka näsan, munhålan, öron och svalget med en lampa eller tunn slang med kamera.
Om sjukvårdspersonal misstänker att du lider av en allvarlig infektion kan man komplettera undersökningen med röntgendiagnostik. En särskild röntgen som kallas skiktröntgen kan visa om det finns vätska eller svullnad i bihålorna. Om du lider av återkommande infektioner i bihålorna kan det vara aktuellt med kirurgi för att behandla tillståndet. Inför kirurgi utreder man vanligtvis med andra röntgenmetoder som datortomografi och ultraljud.
Ifall personen lider av återkommande infektioner där behandling med antibiotika inte fungerat så kan man skicka slem från näsa eller bihålor till laboratorium som kan undersöka vilken sorts bakterie eller virus det är som orsakar infektionen.
Behandling
Du kan ofta behandla mild bihåleinflammation utan att kontakta din allmänläkare/vårdcentral genom att vila, dricka mycket vätska ta smärtstillande läkemedel såsom paracetamol eller ibuprofen. Undvika allergiska triggers och cigaretter om du röker. I vissa fall hjälper det att sova på en stor kudde för att minska trycket i bihålorna.
Rengör näsan med saltvattenlösning för att minska nästäppa och svullnad. Om dina symtom inte blir bättre inom tio dagar så kan kan du kontakta vårdcentral. Vid allvarliga symtom såsom hög feber och frossa, stelhet i nacken, kraftig värk i ansiktet eller rodnad och svullnad kring ögat kräver akut sjukvård. Om det är allergi som orsakar symtom kan du använda läkemedel som heter antihistaminer för att minska symtomen.
Kortisonnässprej
Kortisonsprej i näsan kan minska inflammationen och svullnaden. Detta hjälper oavsett om svullnaden uppstår till följd av virus, bakterier eller allergi.
Antibiotika
Den vanligaste behandlingen vid bihåleinflammation är antibiotika eller kortisonnässprej. Vid långdragen eller svår bihåleinflammation kan du behöva behandling med antibiotika. I första hand får du penicillin och om det inte hjälper får du antibiotika som biter på fler bakterier.
Spolning
I vissa fall kan bihålorna behöva spolas vilket gör att inflammationen läker snabbare. Det finns färdiggjorda koksaltlösningar och koksaltsprej att köpa på apotek. Du kan även göra koksaltlösningen själv genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter vatten.
Kirurgi
Vid svår infektion eller återkommande infektioner kan du behöva opereras. Detta minskar risken att få nya infektioner och forskning visar att kroppens immunförsvar inte försämras av att operera en eller flera bihålor.