Beteenden som ökar risken för stroke

Beteenden som ökar risken för stroke

minus

Dieter med hög halt av mättade fetter, transfett, natrium och kolesterol har kopplats till stroke. Hitta hälsosamma recept och måltidsplaner på sidan Million Hearts® Heart-Healthy Recept.

Dina livsstilsval kan påverka dina chanser att få stroke. För att minska risken kan din läkare föreslå förändringar i din livsstil.

Den goda nyheten är att friska beteenden kan minska risken för stroke.

Ohälsosam kost Dieter

med hög halt av mättade fetter, transfett och kolesterol har kopplats till stroke och relaterade tillstånd, såsom hjärtsjukdomar. Att få för mycket salt (natrium) i kosten kan också höja blodtrycksnivåerna.

Fysisk inaktivitet

Att inte få tillräckligt med fysisk aktivitet kan leda till andra hälsotillstånd som kan öka risken för stroke. Dessa hälsotillstånd inkluderar fetma, högt blodtryck, högt kolesterol och diabetes. Regelbunden fysisk aktivitet kan sänka dina chanser för stroke.

Fetma

Fetma är överflödigt kroppsfett. Fetma är kopplad till högre ”dåliga” kolesterol- och triglyceridnivåer och till lägre ”goda” kolesterolnivåer. Fetma kan också leda till högt blodtryck och diabetes.

Alltför mycket alkohol

Att dricka för mycket alkohol kan höja blodtrycksnivåerna och risken för stroke. Det ökar också nivåerna av triglycerider, en form av fett i blodet som kan härda dina artärer.

  • Kvinnor borde inte ha mer än en drink om dagen.
  • Män borde inte ha mer än två drycker om dagen. Suzys Ad

A rökare i flera år, Suzy talar om hennes förlamning och problem att tala och se efter rökning orsakade henne att få stroke.

Läs mer om hälsokonsekvenserna av rökning.

Tobak Användning

Tobaksanvändning ökar risken för stroke. Cigarettrökning kan skada hjärtat och blodkärlen, vilket ökar risken för stroke. Nikotin i cigaretter höjer blodtrycket, och kolmonoxiden från cigarettrök minskar mängden syre som blodet kan bära. Även om du inte röker kan andas in andras begagnade rök göra dig mer benägna att få en stroke.

Lär dig vilka steg du kan vidta för att förhindra stroke.