Behandling

2 min läsning

Behandling

Minus

Det finns tillfällen då det är viktigt att söka vård för konjunktivit (rosa öga). Detta är dock inte alltid nödvändigt. För att lindra en del av inflammation och torrhet som orsakas av konjunktivit, kan du använda kalla kompresser och artificiella tårar, som du kan köpa över disken utan recept. Du bör också sluta använda kontaktlinser tills din ögonläkare säger att det är okej att börja bära dem igen. Om du inte behövde se en läkare, bära inte dina kontakter tills du inte längre har symtom på rosa öga.

När du ska söka läkarvård

Du bör se en vårdgivare om du har konjunktivit tillsammans med något av följande:

  • smärta i ögat (ögonen)
  • känslighet för ljus eller dimsyn som inte förbättras när urladdningen torkas från ögat (ögonen)
  • intensiv rodnad i ögat (ögonen)
  • symtom som förvärras eller inte förbättras, inklusive rosa ögon som tros ha orsakats av bakterier som inte förbättras efter 24 timmars antibiotikabehandling
  • ett försvagat immunförsvar, till exempel från HIV-infektion, cancerbehandling eller andra medicinska tillstånd eller behandlingar

Nyfödda med symptom på konjunktivit bör se en läkare direkt.

Viral konjunktivit

De flesta fall av viral konjunktivit är milda. Infektionen kommer vanligtvis att rensas upp om 7 till 14 dagar utan behandling och utan några långsiktiga konsekvenser. Men i vissa fall kan viral konjunktivit ta 2 till 3 veckor eller mer för att rensa upp.

En läkare kan ordinera antivirala läkemedel för att behandla allvarligare former av konjunktivit. Till exempel konjunktivit orsakad av herpes simplexvirus eller varicella-zostervirus. Antibiotika kommer inte att förbättra viral konjunktivit; Dessa läkemedel är inte effektiva mot virus.

Bakteriell konjunktivit

Din läkare kan ordinera ett antibiotikum, vanligtvis givet lokalt som ögondroppar eller salva, för bakteriell konjunktivit. Antibiotika kan bidra till att förkorta infektionens längd, minska komplikationer och minska spridningen till andra [1]. Antibiotika kan vara nödvändigt i följande fall:

  • Med urladdning (pus)
  • När konjunktivit uppträder hos personer vars immunförsvar äventyras
  • När vissa bakterier misstänks

Mild bakteriell konjunktivit kan bli bättre utan antibiotikabehandling och utan att orsaka komplikationer. Det förbättras ofta i 2 till 5 dagar utan behandling men kan ta 2 veckor att försvinna helt.

Tala med din läkare om de bästa behandlingsalternativen för din infektion.

Allergisk konjunktivit

Konjunktivit orsakad av ett allergen (såsom pollen eller djurilska) förbättras vanligtvis genom att ta bort allergenet från människans miljö. Allergi mediciner och vissa ögondroppar (topisk antihistamin och vasokonstriktorer), inklusive vissa receptbelagda ögondroppar, kan också ge lindring från allergisk konjunktivit. I vissa fall kan din läkare rekommendera en kombination av läkemedel för att förbättra symtomen. Din läkare kan hjälpa till om du har konjunktivit orsakad av allergi.

relaterad sida

  • Förebyggande och behandling av konjunktivit hos nyfödda

Fotnot

1 Azari AA, Barney NP. Konjunktivit: En systematisk genomgång av diagnos och behandlingExtern. JAMA. 2013; 310 (16) :1721—9.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!